"Čik, Franjo, čik": Vlasti Vukovara zabranile nastup srpskog pevača, tvrde da podstiče mržnju

Jedna od pesama Mome Stanića ima naziv: "Čik, Franjo, čik", a upućena je prvom predsedniku nezavisne Hrvatske Franju Tuđmanu

  • 10
VUKOVAR Čelnici grada Vukovara zabranili nastup srpskog pevača Momčila Mome Stanića; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Koncert srpskog pevača Momčila Stanića Mome, koji se istakao pevanjem krajiških pesama, otkazan je na predlog vukovarsko-sremske policije, pošto vukovarske gradske vlasti tvrde za ovog pevača da "podstiče mržnju i netrpeljivost između hrvatskog i srpskog naroda".

U obrazloženju otkazivanja koncerta navodi se i da Momo narušava "ugled Domovinskog rata".

Grad Vukovar je saopštio da je gradonačelnik Ivan Penava nakon najave nastupa pomenutog pevača koji je, tvrde, u tzv. Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa srpske vojne Krajine, reagovao prema vukovarskoj policiji i Opštinskom državnom tužilaštvu kako bi se onemogućilo održavanje koncerta, prenosi hrvatski "Index".

Grad Vukovar se ograđuje od svake vrste nacionalne isključivosti i verske netrpeljivosti koja može uneti razdor i nemir među građane grada Vukovara, te smatra kako u demokratskim državama nema mesta za muzičke izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vređaju temeljne vrednosti naroda države u kojoj nastupaju - ističu iz Grada.

Zanimljivo je to, kada je širenje mržnje u pitanju, da se niko od hrvatskih zvaničnika nije oglašavao na huškačke nastupe Marka Perkovića Tompsona i stihove iz "Čavoglava": "Stići će vas naša ruka i u Srbiji", koji se odnose na srpske dobrovoljce u ratu 90-ih godina.

Takođe gradske vlasti napominju da je organizator koncerta Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca "Miloš Vojnović", a trebalo je da se održi u restoranu "Mornar" u vlasništvu firme čiji su osnivači SDSS i Srpsko narodno veće.

- Stoga, Grad Vukovar ne podržava ni gostovanje izvođača Momčila Stanića (Mome) i Expres benda koji svojim pesmama podstiče širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom te narušavaju ugled i dostojanstvo Domovinskog rata i žrtve koju je hrvatski narod podneo za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku - navode u saopštenju.

Jedna od pesama Mome Stanića ima naziv: "Čik, Franjo, čik", a upućena je prvom predsedniku nezavisne Hrvatske Franju Tuđmanu.

"Mi smo gosn Franjo ovde Srbi pravi i svima nam se sija kokarda na glavi. Čik, Franjo, čik, dođi na Baniju, pa da vidiš kako Krajišnici biju..."

Što se ostalih pesama tiče, Momo izvodi i numere "Našu pjesmu sviraju", "Dvor daleko", "Starina", "Dobro jutro selo moje"...

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    30. avgust 2019 | 17:42

    A kod nas hrvati prave koncerte I zaradjuju Lepe pare, mnogo smo glup narod!!!!!

  • slobodan

    30. avgust 2019 | 18:24

    Tomson ne podstice na mrznju

  • Wien

    30. avgust 2019 | 17:35

    Narusava ugled najveceg etnickog ciscenja od pogroma Jermena....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA