Dramatična situacija u kampu u BiH: Migranti odbijaju hranu i vodu, jedan se kupa na snegu

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uslovima, te da su zabrinuti kako će preživeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i decu

  • 16
Sneg migrant kupanje Printscreen/Youtube/Klix.ba

Od jutros u kampu Vučjak kod Bihaća vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave, dok je sneg migrantski život učinio još gorim.

Sneg, temperature u miniusima i blato je ono što je zabeležio i reporter portala Klix.ba kada je jutros kročio na Vučjak gde boravi blizu 600 migranata.

Pod težinom snega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti je srušeno, što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena, jer su se migranti odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čoveka.

U posetu kampu je stigla i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da se kamp Vučjak mora zatvoriti već danas jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uslovima, te da su zabrinuti kako će preživeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i decu.

U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podrušku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabeleženi bilo kakvi incidenti.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je tada izjavio da je cilj zatvoriti "divlji kamp Vučjak".

I dok se kasarna priprema za prijem migranata, meštani Blažuja ističu da žive u strahu zbog dolaska velikog broja migranata, te da ovom mestu preti ekološka katastrofa s obzirom na to da se kanalizacija iz kasarne planira spojiti sa lokalnim potokom.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    3. decembar 2019 | 13:14

    Ovog što se kupa u snegu odmah u Sibir pa neka se tamo bčka i traži bolje uslove.

  • Boža zemunac

    3. decembar 2019 | 13:35

    Neka idu tamo odakle su došli.

  • Dr. za rock and roll

    3. decembar 2019 | 13:14

    Mi nemamo za nase ljude sto bi imali za vas..... Idi kod onih koji su te tu doveli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA