• 16

Dramatična situacija u kampu u BiH: Migranti odbijaju hranu i vodu, jedan se kupa na snegu

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uslovima, te da su zabrinuti kako će preživeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i decu

  • 16

Od jutros u kampu Vučjak kod Bihaća vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave, dok je sneg migrantski život učinio još gorim.

Sneg, temperature u miniusima i blato je ono što je zabeležio i reporter portala Klix.ba kada je jutros kročio na Vučjak gde boravi blizu 600 migranata.

Pod težinom snega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti je srušeno, što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena, jer su se migranti odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čoveka.

U posetu kampu je stigla i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da se kamp Vučjak mora zatvoriti već danas jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uslovima, te da su zabrinuti kako će preživeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i decu.

U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podrušku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabeleženi bilo kakvi incidenti.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je tada izjavio da je cilj zatvoriti "divlji kamp Vučjak".

I dok se kasarna priprema za prijem migranata, meštani Blažuja ističu da žive u strahu zbog dolaska velikog broja migranata, te da ovom mestu preti ekološka katastrofa s obzirom na to da se kanalizacija iz kasarne planira spojiti sa lokalnim potokom.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Komentari

  • Cika Velja

    Prvo humani uslovi zivota...a nastavak zahteva je poznat!

  • Svinger

    Samo nas jaka Zima može spasiti od invazije ! Tako se i Crvena Armija spasla !

  • Niki

    Evropa je prema nasim izbeglicama devedesetih bila humana. Ali brzo smo to zaborabili. Ne znam u sta smo se sada pretvorili. Mrznja, pretnja, bezosecajnost, .....su postali deo nas. Jadni mi i nasa okolina.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima