• 11

Počinje preseljenje bosih i promrzlih migranata iz Vučjaka: Bune se, iako nemaju ni vodu, ni struju

Migranti će iz kampa kod Bihaća biti preseljeni u izbegličke kampove kod Sarajeva i Mostara

  • 11

Posle velikog pritiska Evropske unije i svetskih humanitarnih organizacija na vlast BiH zbog nehumanih uslova u kampu Vučjak, kao i prizora napola golih i bosih promrzlih migranata, Sarajevo je odlučilo da zatvori taj izbeglički kamp nedaleko od Bihaća.

Policija bi sutra trebalo da počne da prazni kamp i da migrante koji se nalaze tamo preseli u Ušivak i Salakovac, kampove blizu Sarajeva i Mostara.

Vučjak je, piše Večernji list, najgori kamp na ruti kojom su migranti dolazili. Postavlja se pitanje zašto je uopše kamp podignut na tom području jer se od početka znalo da je lokacija Vučjak potpuno neadekvatna za smeštaj ljudi, da predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik i da nije opremljena za prihvatilište migranata i izbeglica. Lokacija je, naime, u neposrednoj blizini područja koje je kontaminirano minama.

Na leto kada je kamp otvoren, upozoravalo se i na veliku opasnost od požara i eksplozije zbog moguće prisutnosti metana u tlu jer se tu nekada nalazila deponija otpada. Nije bilo mogućnosti ni za postavljanje sanitarnih čvorova, a mesto nema ni pristup vodi ili električnoj energiji.

Kamp Vučjak

Migrant ne žele iz kampa Vučjak, Foto: Klix.ba

Uprkos tome, migranti ne žele da se isele iz kampa Vučjak, odnosno iz Bihaća, jer im je primarni cilj da se domognu Hrvatske iz koje bi otišli u razvijenije zemlje EU. Migranti kažu da mogu da ih oteraju samo silom i već nekoliko dana odbijaju hranu koju im deli Crveni krst.

U Vučjaku se trenutno nalazi između 800 i hiljadu ljudi: Afganistanaca, Pakistanaca, Sirijaca, Libijaca, Marokanaca, Egipćana, Indijaca, Bangladešana, a nekoliko njih je iz Somalije i Nigerije.

Osim migranata koji po svaku cenu žele da ostanu što bliže hrvatskoj granici, i hrvatski zastupnici iz Hercegovačko-neretvanske županijske skupštine usprotivili su se njihovom preseljenju u readmisijski centar Salakovac kod Mostara.

Ministarka za ljudska prava i izbeglice Semiha Borovac je tokom susreta sa poverenicom za ljudska prava Veća Evrope Dunjom Mijatović iskazala spremnost da se u Salakovcu osigura smeštaj samo za maloletnike bez pratnje iz kampa Vučjak.

Hrvatskim zastupnicima ni to nije prihvatljivo jer, tvrde, ne postoje uslovi za smeštaj i život maloletnika u centru Salakovac pa su optužili ministarku Borovac i državnog ministra sigurosti Dragana Mektića za destabilizovanje njihove županije.

-  Rezultati rada na tom problemu ministara Borovac i Mektić dobri su koliko i uslovi u logoru Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Stanovnici HNŽ-a još dobro pamte kako je ministar Mektić uredno "očistio" Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao turskog predsednika Tajipa Erdogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije ilegalni migranti premeštaju po BiH - ističu hrvatski zastupnici.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH, Piter van der Overart, ipak kaže da sutra migranti neće biti izmešteni iz kampa "Vučjak" kod Bihaća.

- Kada će do toga doći, još nemam zvaničnu informaciju - rekao je Van der Overart.

(Telegraf.rs/Večernji.hr)

Komentari

  • PRC

    Evo prilike za našeg velikog da popuni Srbiju.

  • Dzihad

    Se lagano. Sprema kako ja vidim

  • Рданаскела

    Чуо сам да је у њиховим државама топло, тако да...ето идеје како да се загреју.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima