≫ 

Završen skup u Nikšiću: Hiljade vernika čekalo da se pokloni moštima Svetog Vasilija

Iz Mitropolije pcrngorsko-primorske SPC poručeno je da crkveni sabor nije mesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole

  • 43
Nikšić Saborna crkva Foto: Vijesti/Srdan Kosović

U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću, održan je veliki crkveno-narodni sabor, na kome su izložene i mošti tog sveca i odakle je upućena poruka protiv usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti, koji je predlozila crnogorska vlada.

U ckrvi svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gde su danas stigle mošti tog sveca, održana je sveta arhijerejska liturija, kao uvod u početak velikog crkvenog narodnog sabora, koji organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka u znak protesta protiv usvajanja nepravedenog Zakona o slobodi veroisposvesti, koji je predložila crnogorska vlada.

Predloženim zakonom se u jednom članu predviđa oduzimanje crkvene imovine samo Mitropoliji crnogorsko primorskoj, s ciljem uspostvljana samo jedne - Crnogorske pravoslavne crkve, koja je nekanonska.

Uprkos opstrukciji crnogorskih vlasti i blokadama na prilaznim putevima Nikšića, okupljanje vernika u Nikšiću je počelo u ranim jutarnjim satima.

Video: Na hiljade vernika u Sabornoj crkvi u Nikšiću, portom odzvanja molitva

Prema informacija dela crnogorskih medija, zbog zabrane ulaska u grad, stvorene su kilometarske kolone na prilazima Nikšiću.

Vernici su od ranog jutra pristizali iz cele Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Nikšić Foto: Wikipedia

Eparhija mileševska je saopštila da njenom sveštenstvu nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

U saopštenju se navodi da su zaustavljeni na graničnim prelazima u Ranču Polju Čemernu i Dobrakovu.

Skup protekao mirno

Kako je saopštola Uprava policije Crne Gore, narodni sabor u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske u Nikšiću protiče bez incidenata.

Službenici Uprave policije sprovode planske akivnosti na obezbeđivanju javnog okupljanja.

Ovom javnom okupljanju prisustvuju i predstvanici Saveta za građansku kontrolu rada policije koji su pozitivno ocienili postupanje policije.

Skupu po policijskim procenama prisustvuje oko 6.000 građana što je daleko manje od očekivanih procena organizatora, navodi se u saopštenju.

Nikšić crkva Gužva ispred crkve; Foto: Vijesti/Srdan Kosović

Sabor organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija zahumsko-hercegovačka, nakon što je u parlamentarnu proceduru stavljen Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji će se na dnevnom redu naći 24. decembra.

Uprkos protivljenju Srpske pravoslavne crkve i stavovima Evropske unije, pape Franje, koji su upozorili da to pitanje treba urediti na inkluzivan način, u skladu s međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, i preporukama Venecijanske komisije, premijer Duško Marković je na poslednjem "premijerskm satu" rekao da se to neće dogoditi.

Predlogom zakona je propisano da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene samostalnosti 1918. godine ulaskom u novu državu, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, preći u državno vlasništvo.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC poručeno je da crkveni sabor, na kojem će biti izraženo protivljenje predloženom zakonskom aktu, nije mesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole, već da je to mesto samo za crkvene barjake i litije i molitvu i reči uzdanja u Boga, koje će, kako se ističe, najbolje pokazati odlučnost da svetinje budu odbranjene u miru i bratskoj ljubavi.

Crkva je ranije pozvala vernike da ne nasedaju na provokacije, a direktor Uprave policije Veselin Veljović je saopštio da će crkveno-narodni sabor obezbeđivati sve raspoložive policijske snage.

Video: Zbog Svetog Vasilija Ostroškog ruski novinari došli u drevni manastir

(Telegraf.rs/Tanjug/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlaja

    21. decembar 2019 | 09:32

    Ti jedini koji daješ negativne komentare stavi prst na čelo ili 3 pa razmisli još jednom Podrška za SPC i Velikog Vasilija Ne dajte braćo Srbi u CG

  • Toni

    21. decembar 2019 | 12:00

    Poturice koji minuse dajete prokleti bili.

  • Tfg

    21. decembar 2019 | 09:27

    Sramno sramno na granicama ne daju da se udje u Crnu goru radi bezbednosnih razloga užas ....treba se dignut i srušiti antihrista .... ŠIPTARA .....Narode koji si u Nikšiću svaka čast branite SLAVA MU I MILOST SVETI VASILIJE OSTROŠKI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA