• 17
 ≫ 

"Prevario se onaj ko je mislio da je jači od Boga": Amfilohije opet pozvao poslanike da ne glasaju

 ≫ 

Poslanici bi sutra trebalo da glasaju o predlogu zakona o veroispovesti

 • 17

Mitropolit crnogorsko primorski ponovo je pozvao poslanike da ne podrže vladin predlog zakona o veroispovesti i poručio da se "prevario onaj ko je mislio da je jači od Boga".

"Svi moćnici koji su ratovali protiv Boga svi su propali i nestali, pa će i ovi savremeni, siroti moćnici", rekao je Amfilohije za podgorički portal "Vijesti".

On je rekao da se još uvek nada da Skupština neće potvrditi "to bezakonje", jer bi to, kako kaže bio poraz Crne Gore.

"Mitropolija će nastaviti da se bori ako Skupština ipak usvoji zakon", rekao je Amfilohije, koji je u utorak sa sveštenstvom služio liturgiju u Sabornom hramu u Podgorici.

Glasanje o zakonu bi trebalo da bude sutra, a poslanicima je stiglo i pismo od Amfilohija.

"Ovako formulisan Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, te vas pozivamo da svojim učešćem ne dajete legitimitet raspravi i glasanju o ovom aktu ili da glasate protiv njega, ako, ipak, razum ne prevlada, pa dođe do glasanja o njemu", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski u pismu koje je dostavio poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGVD, Force i Liberalne partije (LP).

Amfilohije je, kako se to navodi u pismu koje je objavio Dan, upozorio poslanike da je predloženi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu.

Sveštenstvo ispred crnogorske Skupštine

Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom ispred crnogorske Skupštine Foto: Vijesti.me

Istovetna pisma mitropolit je dostavio i predsedniku države, Vlade, ministrima pravde i ljudskih i manjinskih prava Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću, Zoranu Pažinu i Mehmedu Zenki.

"Nakon što smo Vam preko Vašeg Kluba poslanika, uz propratno pismo, poslali Primedbe Mitropolije na Predlog zakona o slobodi veroispovijesti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, obraćamo Vam se ovoga puta i lično sa nadom da nećete podržati taj Predlog zakona koji grubo diskriminiše Pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je pre osam vekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski. Ističemo da naša Crkva ne traži i ne očekuje nikakve privilegije i da nismo protiv pripreme i donošenja novog zakona. Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu Vlade sa crkvama, verskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore", naglasio je mitropolit u pismu poslanicima.

Poručio je da su istinski dijalog i neophodno usklađivanje sa Ustavom i međunarodnim standardima ovoga puta izostali.

"Detaljna pravna analiza je sadržana u Primedbama koje su poslate Vašem poslaničkom klubu da ne smemo ovom prilikom izostaviti činjenicu da će se ovaj zakon, pre i iznad svega, odnositi na našu Crkvu, što su jasno saopštili i najviši državni funkcioneri, budući da je Vlada Crne Gore 2011. i 2012. godine zaključila temeljne ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. Mi smo, takođe, izrazili želju i zvanično smo obavestili Vladu da želimo da i sa našom Crkvom zaključi Temeljni ugovor sa istim obimom prava i obaveza, ali Vlada nije iskazala spremnost i dobru volju da zaključi ugovor. Iz tog razloga, proces pripreme i donošenja novog zakona je dodatno opterećen kroz narušenu ustavnu ravnopravnost crkava i verskih zajednica i diskriminaciju naše Crkve, jer je, bez ikakve sumnje, novi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na našu Crkvu", napisao je mitropolit.

Amfilohije je istakao da novi zakon, ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, u 21. veku uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše Crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hok diskriminatornom postupku.

"Ova činjenica narušavanja ustavne ravnopravnosti verskih zajednica, koju će ovaj zakon, bez ikakve sumnje, da proizvede, zahteva posebnu osetljivost svih poslanika, kako onih pravoslavne vere, tako i onih drugih vera ili neverujućih, koji neće na isti način biti pogođeni ovakvim zakonom. Ponavljamo Vam i u ovom ličnom obraćanju ono što smo već javno saopštili: ovako formulisan Predlog zakona ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, te Vas pozivamo da svojim učešćem ne dajete legitimitet raspravi i glasanju o ovom Predlogu zakona ili da glasate protiv njega, ako ipak razum ne prevlada, pa dođe do glasanja o njemu", upozorio je mitropolit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Siki

  25. decembar 2019 | 13:06

  Bog spaja a nikako nerazdvaja

  89
  0

  Podelite komentar

 • Brankica

  25. decembar 2019 | 10:44

  Bravo vladiko. Mnogi se zaleteli u svojoj sili pa na kraju stiglo ih. Veliki je Bog i dela njegova

  84
  4

  Podelite komentar

 • Andrija Berane

  25. decembar 2019 | 11:43

  Milu će narod da sudi ako Bog da !

  71
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA