≫ 

Hiljade ljudi uglas pevalo "Pukni zoro" u srcu Banjaluke: Proslavljen Dan Republike Srpske

Služenjem svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Republici Srpskoj je počelo obeležavanje Dana Republike

Republika Srpska obeležila je nizom manifestacija Dan Republike pod parolom "Za sva vremena", a svečanosti u Banjaluci prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka Brnabić na Svečanoj akademiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se zvaničnicima i građanima koji prisustvuju Svečanoj akademiji.

Stihovi pesme "Junaci s Košara" odjekivali Banjalukom

Pripadnici antiterorističke jedinice Republike Srpske marširali su u svečanom defileu i pevali pesmu "Junaci s Košara".

Predsednik Srbije čestitao Dan Republike Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović čestitku povodom Dana Republike Srpske, u kojoj je istakao da će Srbija, kao iskren prijatelj, uvek biti oslonac i podrška svim naporima i potrebama RS.

- Primite iskrene čestitke za Dan Republike Srpske i najbolje želje za njen napredak i blagostanje. Uveren sam da ćete je uvek s ponosom čuvati. Srbija će uvek voleti i podržavati Republiku Srpsku, istovremeno poštujući integritet Bosne i Hercegovine - naveo je Vučić.

Predsednik je naveo da će Srbija, kao iskren prijatelj, uvek biti oslonac i podrška svim naporima i potrebama Republike Srpske.

- Nadam se da ćemo našu ekonomsku i svaku drugu saradnju i dalje razvijati na obostranu dobrobit, dok u isto vreme negujemo naše neraskidive kulturne i duhovne veze, čuvajući jedinstveni identitet srpskog naroda. Želim svima u Republici Srpskoj dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeh u radu - poručio je Vučić.

- Živela Srbija! Živela Srpska! - navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Dan Republike Srpske obeležen i u drugim gradovima

Dan Republike obeležava se danas i u drugim gradovima, a stanovnici Nevesinja sinoć su nezaboravnom bakljadom najavili veliki praznik.

Pripadnici MUP-a krenuli su u svečani defile

Pripadnici MUP-a Republike Srpske pevali su pesmu "Junaci s Košara", dok su prolazili glavnim ulicama, a nakon toga su uglas pevali vojnici, policija, građani pesmu "Pukni zoro".

Oni su svečani defile završili ispred bine na trgu Krajine, gde su intonirane himne Republike Srpske i Srbije.

Na trgu je prisutna i pripadnica policije koja je privukla pažnju svih prisutnih, zbog svoje lepote.

Interesantno je da je ona i prošle godine na proslavi Dana Republike "ukrala" trenutak, pa se kadar "zaledio" na njoj dok je sa kolegama uglas pevala "Pukni zoro".

Studenti su nosili veliku zastavu i prodefilovali zajedno sa pripadnicima policije.

Oklopna vozila "Despot" spremna za defile

Terensko vozilo "Despot" je višenamensko, oklopno i multifunkcionalno vozilo i pripada kategoriji savremnih oklopnih vozila namenjenih obavljanju veoma širokog spektra misija iz domena i delokruga jedinica policija i oružanih snaga.

Vozilo se može koristiti za: patrolne misije, izviđačke misije, kao komandno vozilo, prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu.

Terensko vozilo "Despot" proizveden je u Tehničkom remontu Bratunac.

Odlikovanja za institucije i pojedince

U Palati Republike predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

- Ovo je prilika da se zahvalimo isntitucija i pojedincima na svemu što su dali za Republiku Srpsku. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima - istakla je Cvijanovićeva.

Među odlikovanima je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je dobio "Orden zastave sa zlatnim vjencem" za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

On je zahvalio i poručio da je ovo priznanje ne njemu kao pojedincu već celoj Srbiji.

Patrijarh srpski Irinej služi svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja

Patrijarh srpski Irinej služi svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Republici Srpskoj, čime je počelo obeležavanje Dana Republike.

Centralna manifestacija proslave Dana Republike - Svečani defile, održan je četvrtu godinu za redom. Glavnom ulicom prodefilovalo je 2.400 pripadnika policije u ešalonima, i civilnog sektora.

U Sarajevu je 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivona

    9. januar 2020 | 09:54

    Srecnoo braco,ziveli mi zajedno jos hiljade,hiljade godina🇷🇸💪

  • mihailovic

    9. januar 2020 | 19:19

    @Wien........U Bosni i Hercegovini zive narodi Bosanci katolicke,muslimanske i pravoslavne vere.Celovita Bosna i Hercegovina a ti kuci bajo guraj tvoju veru.Kome se nesvidja Bosna i Hercegovina nek se preseli tamo gde se oseca bolje. Ja sam Srbin u Srbiji,pravoslavne vere i zelim da Nato EU vojno okupirana juzna Srbija bude oslobodjena od zapadnog okupatora i Srbija da vrati sve svoje institucije i vojsku,policiju Srbije na granice spoljne prema Albaniji.Ako zelimo da nas sve bivse SFRJ republike podrze moramo postovati Ustavni suverenitet njihovih teritorija a to znaci i teritoriju Bosne i Hercegovine. Bosanci pravoslavne vere u Bosni imaju mogucnost da putem demokratskih izbora biraju svoje predstavnike u vladi BiH ali to neznaci da imaju pravo da cepaju i dele Bosnu i Hercegovinu. Nemozemo se nositi definicijom STO JE MOJE MOJE JE A TUDJE JE I NJEGOVO I MOJE. Vidim da si veliki Srbijn pa si pobegao u Wien (Bec,Austrija ) Nepodrzavam podelu Bosne i Hercegovine jer nikad nece biti ni trajnog mira ni prosperiteta. Svoje nedamo tudje necemo ! Kosovo i Metohija je Srbija a Bosna i Hercegovina je celovita drzava naroda svih religija !

  • Sredoje

    9. januar 2020 | 10:00

    Živjela Republiko Srpska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA