≫ 

Zagađenje ubi balkanske gradove: Guše se i u Skoplju, na škrge ne dišu samo u Ljubljani i Podgorici

Sarajevo je pre tri dana bio najzagađeniji grad na planeti sa indeksom zagađenosti od čak 597 i tako postao apsolutni rekorder po broju zagađenih čestica

  • 22
Sarajevo zagadjenje Foto: Profimedia, www.klix.ba

Jutarnja rutina mnogih stanovnika Balkana je pored umivanja i oblačenja, nedavno postalo i proveravanje kakvo je trenutno stanje sa zagađenošću vazduha. U samom vrhu svetske liste gradova sa najnekvalitetnijim vazduhom danima se nalazi prestonica Bosne i Hercegovine - Sarajevo. Situacija, međutim, nije mnogo bolja ni kada je reč o drugim gradovima bivše Jugoslavije.

Sarajevo u "sopstvenoj kategoriji"

Sarajevo je pre tri dana bio najzagađeniji grad na planeti sa indeksom zagađenosti od čak 597. Tog dana je ovaj grad bio apsolutni rekorder po broju zagađenih čestica i jedini se nalazio u opasnoj zoni.

Ta činjenica naterala je brojne aktiviste i obične građane da reaguju, a na Tviteru se oglasila čak i švedska ambasada u Bosni koja je navela da se Sarajevo nalazi u "sopstvenoj kategoriji zagađenosti". Ambasada je pozvala na hitne akcije.

U nameri da kontroliše zagađenost, Kanton Sarajevo je zabranio dizel vozila u centru grada, a lokalne vlasti apelovale su i na preventivno nošenje maski za lice.

Preporuka je, međutim, dočekana sa žestokim kritikama na društvenim mrežama, gde građani tvrde da se grad nije potrudio da te maske kupi ljudima koji rade napolju na ovako visokom nivou zagađenosti, kao što su policajci ili vozači javnog prevoza.

Inače, vlasti su za vikend smanjile cenu karata za žičaru koja vodi na planinu Trebević, kako bi ljudi što više vremena provodili na planini, udišući svež vazduh.

Oni će tek kada se popnu na planinu biti u mogućnosti da vide prave razmere katastrofe, pošto se odatle vidi, kako je snimio Klix.ba, koliki se smog spustio na grad.

Popust važi do 1. marta.

Situacija u Sarajevu nije bolja ni danas. Od jutros je ovaj grad ponovo na svetskom vrhu zagađenosti vazduha, ispred Dake, Melburna, Kolakte i Nju Delhija.

Trenutna vrednost čestica PM2,5 iznosi 231 mikrograma po metru kubnom, što znači da je situacija "veoma nezdrava".

Osim Sarajeva, situacija je loša i u Jajcu, Ilijašu, Zenici, ali i Ilidži.

Zagađenje Evropa Trenutna situacija u Evropi; Printscreen/https://www.airvisual.com/

Ostatak regiona

Na sajtu airvisual.com moguće je pratiti situaciju sa zagađenošću iz sata u sat. Ako govorimo o našem regionu, izuzimajući Srbiju, situacija je još prilično loša u Skoplju, odnosno na severu Severne Makedonije.

Skoplje se trenutno nalazi na 26. mestu najzagađenijih prestonica u svetu.

Na 46. mestu nalazi se Zagreb u kom je situacija prilično podnošljiva, ali zbog toga vazduh u Kutini i Oseju jeste nezdrav za osetljive grupe stanovnika.

Slovenija i Crna Gora gotovo su potpuno u "zelenom" i Ljubljana i Podgorica se ne nalaze na listi.

Zagađenje Sarajevo Pet najzagađenijih gradova trenutno; Printscreen/https://www.airvisual.com/

Inače, gledajući mapu Evrope, talasi zagađenosti uočljivo je da se "talasi" zagađenosti najviše centriraju na području Beograda i Sarajeva.

Kada je reč o Srbiji, Beograd se trenutno nalazi na 7. poziciji sa indeksom zagađenosti 180, odnosno "nezdrav". I naša prestonica je danima u samom vrhu, ali je Beograd treći kada je reč o srpskim gradovima. Na prvom mestu je Valjevo gde je vazduh "veoma nezdrav", a sledi Kosjerić.

I drugi naši gradovi su u "crvenom": Beočin, Smederevo, Niš, Ub.

Zbog problema sa kvalitetom vazduha, danas je premijerka Ana Brnabić sazvala hitan sastanak. 

Na sastanak su pozvani ministri životne sredine, zdravlja i energetike, Agencija za zaštitu životne sredine, Republički hidrometeorološki zavod, predstavnici Grada Beograda, MUP.

Kada je reč o ostaku Evrope najkritičnije stanje je na severu Italije. Milano je trenutno nešto manje zagađen od Beograda. Takođe, situacija loša i u Krakovu, u Poljskoj, u Bukureštu i Sofiji.

Video: Biznis u vreme zagađenja: Daćete mi dva kiseonika, a za malog - sok od breskve!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шеста Колона

    15. januar 2020 | 12:30

    Citam da je u Nisu trenutno najzagadjenije i trenutno je oko 187 sto ga cini ne zdravim.Indeks kvaliteta zraka u Kraljevu (AQI) i zagađenje zraka PM2.5 je 55, umjereno

  • ja

    15. januar 2020 | 12:24

    Za svojih 56 god ovo nisam doživeo u životu u Bgd.Ovakvu zagađenost vazduha

  • Dr Laza

    15. januar 2020 | 12:20

    Pa kad ste se svi nagurali u gradove, svuda u svetu svi žive za to da imaju nekretninu van grada i da u njega dolaze samo na posao. I u okolini Beograda, na 15 km imate savršena mesta bez industrije, prevelikog saobraćaja ali većina je jednom pobegla sa sela u grad i nema nameru da se vraća, onda preostaje samo maska na lice pa šetnja po gradu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA