Hrvatska pojačava mere u prevenciji koronavirusa: Ista pravila za one koji dolaze iz Italije i Kine

Krizni štab delovaće u dva pravca

  • 0
Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nakon što su ministarstva zdravlja i spoljnih poslova upozorili škole i građane Hrvatske da ne putuju u Italiju zbog širenja zaraze novim koronavirusom u toj zemlji, oglasio se i Krizni štab resora zdravlja saopštenjem da su jedini zaduženi za davanje informacija o tom virusu.

Ministarstvo zdravlja sazvalo je konferenciju za novinare na kojoj predstavljaju nove mere za prevenciju i širenje koronavirusa, prenosi Index.hr.

Prvi se obratio ministar zdravlja Vili Beroš.

- Važno je da javnost uvek bude informisana o epidemiji. Na početku naglašavam, da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika zaista blaga. Ne treba dizati paniku. Krizni štab delovaće u dva pravca - sprečiti ulazak virusa u RH, što neće zavisiti samo od naših napora. I drugo, kada se virus pojavi, da na pravi način reagujemo i ograničimo širenje. Doneli smo nove mere i preporuke jer moramo iz trena u tren da pratimo situaciju. Juče smo se prilagodili službenim izveštajima nadležnih agencija i doneli smo određene mere. Podižemo stepen pripravnosti na veći nivo, ali nema mesta panici - rekao je Beroš.

Kako će izgledati nove mere?

Načelnica Kriznog štaba Maja Grba Bujević najavila je da će se prema onima koji dolaze iz italijanskih regija s povećanim brojem zaraženih primenjivati epidemiološke mere nadzora kao i za one koji dolaze iz Kine.

- Juče smo uveli zdravstveni nadzor koji važi za osobe iz pokrajine Lombardije i Veneta. Na snazi su i mere nadzora za osobe iz Kine i Južne Koreje. Mere ćemo prilagođavati po potrebi. Te osobe nemaju ograničenje kretanja, ali su pod nadzorom. To ne važi za osobe koje su juče ili prekjuče došle u Veneciju, osim ako nisu dobile rešenje o nadzoru. U stalnoj smo komunikaciji sa svim našim susedima i zajednički razmišljamo šta ćemo uvesti - rekla je načelnica Kriznog štaba Maja Grba Bujević.

U Rijeci je juče održana međunarodna karnevalska povorka na kojoj su bile hiljade ljudi, a među njima i gosti iz Italije, koja je u poslednjih nekoliko dana postala žarište koronavirusa.

Iz gradske uprave Rijeke za portal Index su rekli da je karnevalska povorka održana, jer, kako kažu, nisu imali nikakve informacije o širenju virusa u Italiji.

- Uoči Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci nije postojalo nikakvo uputstvo o obavezi otkazivanja ikakvih manifestacija. Stoga ni Riječki karneval nije otkazan - navodi se u odgovoru riječke gradske uprave.

Učenici pulske Gimnazije koji su u subotu bili na karnevalu u Veneciji ostaće dve sedmice u kućnoj izolaciji, potvrdio je ranije direktor Gimnazije Filip Zoričić.

Zoričić je rekao da je škola sinoć oko ponoć dobila takvo uputstvo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo budući da su italijanske regije Lombardija i Veneto proglašene "područjem rizika za zarazu koronavirusom".

- To znači da 42 dece i četiri profesora koji su se vratili s izleta iz Venecije treba da ostanu 14 dana kod svojih kuća u izolaciji - rekao je Zoričić.

Inače, u Italiji je saopšteno da je umrla i peta žrtva koronavirusa, a da je zaraženo 212 ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA