≫ 

Kod 11 Crnogoraca nađen kokain vredan 250 miliona: Kako su policajci presreli brod pun droge

* Kompletnu posadu na brodu “Aressa” činili crnogorski državljani * Uhapšena ekipa iz četiri crnogorska grada - Podgorice, Bara, Cetinja i Kotora * Vrednost zaplenjene droge iznosi oko 250 miliona evra

  • 1
Brodovi su po količini tereta glavno prevozno sredstvo Foto: MUP Crne Gore

Jedanaest crnogorskih državljana uhapšeni su kao članovi posade broda “Aressa”, nakon što je na tom plovilu pronađeno više od pet tona kokaina, pišu "Vijesti".

Među uhapšenima su Kotorani Vasko R. (50), Nikola M. (29), Mihajilo Đ. (58) i Cetinjanin Dragoljub Ž. (67), saznaju Vijesti.

Nezvanično je saopšteno da je uhapšena ekipa iz ta dva grada, Podgorice i Bara, krijumčarila kokain namenjen evropskom tržištu: “Vrednost te droge na veliko iznosi oko 250 miliona evra”, rekao je jedan od izvora Vijesti, upućen u istragu.

I kapetan broda, saopšteno je, državljanin je Crne Gore.

Njih su lišili slobode pripadnici Mornarice Holandije, nakon što im je dojavljeno da je droga na brodu.

Akcija je realizovana na osnovu informacija crnogorske Uprave policije, koje je uputila partnerskim službama Velike Britanije, a realizovana je u vodama Venecuele, u Arubi.

Brod pratili duže vreme

Aruba je jedno od ostrva u južnom Karipskom moru, 25 kilometara severno od venecuelanske obale. Predstavlja jednu od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije. Glavni grad ostrva je Oranjestad, u kojem živi 26.000 stanovnika.

- Brod ‘Aressa’ je lociran i opserviran celom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim merama nadzora pri svakom ulasku i izlasku iz luka. Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain ‘ubačen’ na ‘Aressu’, Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres - saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su zvanično saopštili da su uhapšeni i crnogorski državljani - članovi posade.

- Sumnja se da je kokain ovim brodom, iz Kolumbije trebalo da bude prokrijumčaren do jedne od luka u Zapadnoj Evropi - navodi se u tekstu iz policije.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je sledeća luka trebalo da bude Solun, gde su planirali da stignu krajem marta.

Kokain, Venecuela, brod, Crna Gora Vredan tovar Foto: MUP CG

- Policija pokušava da utvrdi da li je kokain trebalo da bude istovaren u Grčkoj ili je planirano da brod na putovanju, manjim plovilima presretnu drugi članovi kriminalne organizacije i prebace drogu - saopštio je jedan od izvora Vijesti.

Iz crnogorske policije juče je rečeno da je zaplena kokaina u Arubi - rezultat konkretne saradnje sa partnerima iz Velike Britanije, Republike Srbije, Kraljevine Holandije i partnerskim službama drugih zemalja.

Brod plovio pod zastavom Kameruna

Nakon najveće zaplene kokaina na karipskoj Arubi, navodi se na sajtu fletmon, teretni brod odvezen je u Oranjestad.

Piše da je brod isplovio iz Surinama početkom februara, a da je plovio pod zastavom Kameruna.

Objašnjava se da je do 2017. plovio pod zastavom Rusije, ali da i dalje njima upravlja ruska uprava.

Španski mediji prenose da su istražitelji registrovali da “Aressa” od Surinama gasi signal i da se na sistemu pojavila tek 23. februara tokom noći, u zalivu Venecuele.

Automatski identifikacijski sistem (AIS) sa tog broda pojavio se istog dana u 16.57 sati u luci Guarano i tada je prijavljeno da plovi ka solunskoj luci...

I kolumbijska mornarica učestvovala u akciji

Kolumbijska mornarica navela je na svom Twitter nalogu da je učestvovala u operaciji sa Ratnom mornaricom Holandije.

Brod je presretnut 25. februara u ranim jutarnjim satima kada je uplovio u teritorijalne vode Arube.

Podaci objavljeni na portalu 240ra.com govore da je brod napustio Venecuelu prošle nedelje popodne, a vlasti su ga u utorak u zoru presrele i naredile posadi da zaustavi brod.

Brod kokain Venecuela Foto: MUP Crne Gore

Brod na kom je droga zaplenjena proizveden je 1978. godine, kapacitet mu je 2.649 tona. Dugačak je 95, a širok 13 metara.

Španski mediji prenose da ga je obalska straža presrela, naredila posadi da zaustavi brod, a potom su ga premestili na pristanište, kako bi obavili detaljan pregled.

Međunarodni tim policajaca na brodu je zaplenio više od pet tona kokaina i uhapsili jedanaest članova posade, među kojima je i kapetan broda.

Crnogorci razradili "okeansku mrežu"

Podsetimo, u junu 2019. godine u Filadelfiji zaplenjeno je rekordnih skoro 20 tona kokaina na kontejnerskom brodu “MSC Gayane”.

Zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu narkotika, američke vlasti tada su uhapsile šest pomoraca, od kojih su četvorica iz Crne Gore - Ivan Đurašević, Boško Marković, Aleksandar Kavaja i Nenad Ilić.

Nakon toga crnogorski pomorci masovno su otpuštani sa italijansko-švajcarske brodarske i logističke kompanije Mediterranean Shipping Company (MSC), zbog lošeg imidža koji ih prati u poslednje vreme - jer je više crnogorskih pomoraca u svetu “palo” zbog organizovanog šverca narkotika.

Za najvećeg poslodavca crnogorskih pomoraca uopšte, nije toliko problem taj narušeni imidž, koliko činjenica da su vlasti SAD zvanično obavestile ovog i druge velike kontejnerske brodare, čija plovila održavaju redovne linije sa lukama SAD, da su njihovi brodovi u čijim posadama preovlađuju pomorci iz Crne Gore, nepoželjni u Americi.

Video: Troje uhapšeno, zaplenjeno 1,5 kilograma koakina i dva kilograma amfetamina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA