"Žalosno je kad slušam majku kako plače, a ne smem da je utešim": Virus doneo užas porodici Stojanov

Sandra Stojanov preminula je od korona virusa, ali bolnica u Hrvatskoj tvrdi da je uzrok smrti epilepsija

  • 0
korona virus, koronavirus, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Kad je 2. aprila u Kliničkom bolničkom centru Zagreb umrla 45-godišnja Sandra Stojanov koja je bila pozitivna na Covid-19 i imala teški oblik epilepsije, njena porodica je sledeći je dan slušala konferenciju za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Njihovu Sandru nisu naveli kao još jednu žrtvu korona virusa - taj petak, 3. aprila, ministar zdravstva Vili Beroš saopštio je da je u KB-u Dubrava preminula 85-godišnja žena koja je imala više hroničnih bolesti, kao osma po redu u crnoj statistici epidemije. Spomena o Sandri nije bilo ni u subotu kada je objavljeno da Hrvatska beleži novi bilans žrtava - njih četiri, i to u KBC-u Osijek. Zagreb je ostao pošteđen. U nedelju su žrtve takođerbile iz drugih gradova.

Zagonetna metodologija?

- Neobično nam je da nije objavljeno da je preminula još jedna osoba jer je Sandra bila pozitivna na Covid-19. Ne znam kakvu metodologiju imaju pri brojenju preminulih - priča za “Jutarnji list” njen brat Tomislav Stojanov i otkrio je kroz šta u poslednje dve nedelje prolazi njegova porodica nakon što su se majka Ruža i sestra Sandra vratile iz crkve.

Posle vesti da je sveštenik inficiran koronavirusom, cela porodica koja živi zajedno u kući zatvorila se u samoizolaciju. Majci je bilo dobro, sestra je kašljala, a otac Ante, srčani bolesnik, najpre je dobio temperaturu, a potom imao i velike teškoće s disanjem. O njegovim problemima s dozivanjem Hitne pomoći Jutarnji list je već pisao - Ante Stojanov je 26. marta odvezen u Kliniku za infektivne bolesti, priključen je na respirator i bori se za život.

Nedelju dana posle toga, odnosno 2. aprila ujutro, kći Sandra Stojanov, kojoj su roditelji kao osobi s posebnim potrebama bili staratelji, jako je teško disala. U 8 sati ujutro, kako priča njen brat, imala je jake epileptične napade, a od korona virusa se gušila i borila da dođe do daha. Nije dolazila k svesti, a Hitna pomoć stigla je na vreme, a bolničari su bili propisno zaštićeni. U 10 sati odvezli su je na Objedinjeni hitni bolnički prijem na Rebro. Dvanaest sati posle je umrla je.

- Pretpostavljam da su je odvezli na Rebro zato što na Infektivnom odeljenju nemaju nikoga ko bi mogao da joj pomogne oko epileptičkih napada. U petak ujutro su nam javili tužnu vest. U tom šoku se više ne sećam šta je rečeno, ali sećam se da je navedeno gušenje kao uzrok smrti. Nisu, nažalost, uspeli da je spasu, a nama je grozno što nismo bili s njom. Mamu je iz bolnice zvala medicinska sestra i ganula je svojom ljubaznošću, dala je i svoj privatni broj mobi ako nam bilo što bude trebalo - ispričao je Tomislav Stojanov.

On je istakao da je njegova sestra sahranjena isti dan u pola tri po brzoj proceduri koja je predviđena za osobe preminule od korona virusa. Sahrani nije prisustvovala porodica koja je bila u izolaciji, bez ikoga, osim sveštenika.

"Slušam majku kako plače kroz zidove"

- Ne mogu da vam opišem koliko je žalosno što kao sin slušam svoju mamu kako plače na spratu ispod mene, a ne smem da se spuštim da je utešim. Mami za sada nije ništa, čeka se da se simptomi pokažu jer je brinula o Sandri. Ne znam kako ću joj pomagati ako se razboli, a da pritom ne ugrozim svoju porodicu i decu blizance. Slušamo jedni druge kroz zidove i ne možemo da se zagrlimo - opisuje Tomislva za hrvatski portal kakav je užas koronavirus doneo u njihove živote.

On je rekao da se ne zna tačan uzrok smrti njegove sestre, “niti mu se to sad čini previše važnim”. Međutim, pita se što njeno ime nije navedeno.

-Ne znamo koliko je smrtnih slučajeva pozitivno testiranih pacijenata koji nisu evidentirani da su umrli od posledica komplikacija infekcije koronavirusom - istakao je on.

“Jutarnji” se pita kako se vodi evidencija o smrtima ako su preminuli imali i neke druge teške dijagnoze, odnosno koji je taj ključni kriterijum za procenu da je nekome presudio Covid-19, koja bi promenila ukupnu sliku razmera epidemije u Hrvatskoj.

Slično je pitanje postavio voditelj Aleksandar Stanković u emisiji “Nedjeljom u 2” direktorki Infektivne klinike Alemki Markotić - od čega je neko umro ako ima leukemiju i dobije korona virus.

korona virus, koronavirus, Japan Foto: Tanjug/AP

- Da nema virusa, možda bi se osoba od drugih bolesti uspjela izvući... Umro je od virusa korone, a leukemija je tome pomogla - izjavila je doktorka Markotić.

U izveštaju o uzroku smrti Sandre Stojanov navedena je epilepsija. U anamnezi koju je potpisala specijalista iz neurologije Barbara Barun piše: “S obzirom na potvrđenu dijagnozu kod bolesnice, kao i aktuelni epileptički status s dokazano visokom stopom smrtnosti i u zdravoj populaciji, diferencijalno dijagnostički uzrok smrti je po svemu osnovna bolest, a ne superponirana infekcija”.

Prava pacijenata

Uprava KBC-a Zagreb rekla je za “Jutarnji” da je ta ustanova u “obavezi da poštuje odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o lekarstvu i odredbe drugih pozitivnih propisa kao i internih akata ustanove, te iz tog razloga nisu u mogućnosti da iznesu bilo kakve podatke o pacijentima i njihovom zdravlju”. Hrvatski list insistirao je na odgtovoru, a pošto njega još nije bilo, “Jutarnji” se obratio direktoru hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslavu Capaku sa pitanjem vodi li se u Hrvatskoj i evidencija o umrlima s drugim dijagnozama, ali i Covidom-19, kao i šta je kriterijum za određivanje uzroka smrti.

Capak je pojasnio za “Jutarnji” da se zdravstveni radnici u Hrvatskoj drže preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti da u slučajevima i neke hronične bolesti i Covida-19 smrt tretiraju kao posledicu korona infekcije. Ukratko, ko je pozitivan na virus, a završi smrtnim ishodom, njega bi trebalo voditi kao umrlog od bolesti Covid-19, a ne od druge dijagnoze.

Za epidemiologe postupak je uredan

“Jutarnji list” tražio je objašnjenje od KBC-a zašto se u slučaju Sandre Stojanov postupilo suprotno pravilima Svetske zdravstvene organizacije. Hrvatski portal dobio je odgovor od odgovor Milivoja Novaka, pomoćnika direktora za kvalitet zdravstvene zaštite i nadzor.

- Bolesnica je dovezena vozilom HMP-a zbog epileptičkog statusa. Najavljeno je da je pozitivna na korona virus, te je smeštena u izolacionu jedinicu u OHBP-u u kojoj se zbrinjavaju bolesnici pozitivni ili pod sumnjom na Covid-19. Radilo se o pacijentkinji kojoj je ranije dijagostifikovana farmakorezistentna epilepsija. Saznalo se da je otac zaražene Covid-19 pozitivan, na respiratoru. Majka je u samoizolaciji. pacijentkinja je zbog kašlja pregledana i testirana 28. marata na Klinici za infektivne bolesti - navodi se u odgovoru Novaka.

- Otpuštena je na kućno lečenje, a pacijentkinja je preminula 2. aprila u 22.30 sati uprkos svim preduzetim merama liječenja. S tijelom je postupano prema uputama HZJZ-a vezano uz postupak s bolesnikom umrlim od Covida-19. Zaključeno je da je uzrok smrti epileptički status, a ne infekcija Covidom-19. Epidemiologu nije prijavljena smrt zbog bolesti Covid-19, zbog toga što to nije bio uzrok smrti, što je vidljivo i iz prijave smrti koja je poslana u HZJZ. Nakon konzultacija s epidemiolozima HZJZ-a potvrđeno je da to bio ispravan postupak - dodaje se u odgovoru.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Koronavirus stigao u Hrvatsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA