≫ 

Šta pišu svetski mediji o neredima u Crnoj Gori?

SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters

  • 5

Video: Neredi na protestima u Crnoj Gori: U Nikšiću policija koristila suzavac i šok bombe

Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvestile su o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija, uz konstataciju da su protesti usledili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o verskim slobodama.

- Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedeljama proteste protiv verskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje - navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko meseci tenzija između SPC i vlade CG zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zapleni imovinu SPC.

Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU.

SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podseća i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe.

Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok-bombe i da su brojni građani uhapšseni, a AP i da su večerašnji incidenti u Nikšići i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.

Neredi u Podgorici: Muškarac (34) uhapšen jer je istakao zastavu Srbije

Jedan muškarac uhapšen je noćas u Podgorici jer je na vozilu istakao zastavu Srbije na javnom mestu, prenosi "Pobjeda".Kako navodi, Danilo Ražnatović (34) je uhapšen, a vozilo kojim je upravljao je inostranih registarskih tablica

Odbijene žalbe episkopa Joanikija i sveštenika SPC, ostaju u pritvoru

Sve žalbe advokata povodom određivanja pritvora episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima SPC su odbijene u zakonskom roku i spisi su vraćeni tužiocu, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a održana je uprkos zabrani javnih okupljanja.

"Da nismo poslušali Amfilohija, Crna Gora bi bila blokirana": Mandić na molbu SPC odustao od blokade

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je u Skupštini da su planirali da pozovu sve pravoslavne vernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne puste episkop budimljansko-nikšički Joanikije i sveštenici.

Ipak, kako kaže Mandić, odustali su posle poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Video: Nekoliko pripadnika crnogorske policije na protiestima u Pljevljima na jednog demonstranta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA