≫ 

Dodik: Očekujem državljanstvo Srbije za sve građane Republike Srpske

Dodik je rekao da je veliko zanimanje u Republici Srpskoj za izbore u Srbiji rezultat očekivanja i zahteva "da Srbija prihvati i automatski da državljanstvo svim građanima Republike Srpske"

  • 51
SRBIJA RS VUCIC Foto: Tanjug/Vlada RS/Dimitrije Goll

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je očekivanje da će Srbija omogućiti sticanje državljanstva svim građanima Republike Srpske i založio se za nastavak jačanja međusobnih veza.

Nakon što je u Banjaluci glasao na srpskim parlamentarnim izborima, Dodik je rekao da je veliko zanimanje u Republici Srpskoj za izbore u Srbiji rezultat očekivanja i zahteva "da Srbija prihvati i automatski da državljanstvo svim građanima RS, imajući u vidu značajno zanimanje ljudi upravo za takav status", prenela je Hina.

Dodik, lider vladajuće stranke u RS, kazao je da Srbija i sada omogućava sticanje dvojnog državljanstva, ali je tu proceduru ocenio kao presporu i dugotrajnu.

Naveo je da je Srbija značajan "faktor stabilnosti u regionu i najvažnija zemlja Balkanskog poluostrva".

Agencija Srna je prenela da je Dodik posle glasanja u Generalnom konzulatu u Banjaluci rekao da je jaka Srbija garant opstanka Republike Srpske.

- Snažna i jaka Srbija je garant postojanja i opstanka Srpske. Glasajući danas ovde, vraćam jedan mali dug koji imam prema ljudima koji su značajno pomogli i pomažu Republici Srpskoj u svakoj prilici kada je to moguće - kazao je Dodik.

Dodik je poželeo da Srbija dobije stabilnu vlast koja će omogućiti nacionalno i državno okupljanje za rešavanje ozbiljnih pitanja i obezbediti dalji razvoj i jačanje Srbije.

- Mnoga pitanja smo rešili, ostala su druga da rešavamo, recimo daleko veću usklađenost obrazovnih programa i ono za šta ćemo se zalagati, odnosno da nastavni programi u školama u Srbiji i Srpskoj budu isti, da se izučava ista nacionalna istorija i srpski jezik i ćirilično pismo i na tim vrednostima smo okupljeni - dodao je Dodik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandzak

    21. jun 2020 | 20:46

    Mi ocekujemo drzavljanstvo BiH.

  • Ivana

    21. jun 2020 | 20:37

    Drzavljanstvo moze ali pravo glasa ne, zasto bi odlucivali ko ce da vlada drzavom u kojoj ne zive, ne odlucujemo ni mi za njih.

  • Zex

    21. jun 2020 | 20:46

    A sta ce vam? Da muzete Srbiju kako vam se hoce!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA