≫ 

Crnogorci "bolje prošli" od Srba što se tiče granica: Otkrivamo ko može u koju zemlju EU, a ko ne

Građani Srbije i Crne Gore moraju u karantin od 14 dana ukoliko žele da uđu u Italiju

  • 36
EU, Evropska Unija, mapa, Srbija, Crna Gora

Ilustracija: Nikola Jovanović

Evropska komisija donela je preporuku da od 1. jula 15 zemalja među kojima su Srbija i Crna Gora, mogu da uđu u države Evropske unije.

Premda je ta odluka naišla na odobravanje i radost naših građana, ispostavilo se da to i nije bila toliko lepa vest za Srbiju. Naime, jedna po jedna zemlja oglasile su se povodom preporuka i veći deo je ipak odlučio da za sada drži zatvorene granice za Srbiju i naše građane.

Ipak, pojedine zemlje odlučile su da ne budu rigorozne prema susednoj Crnoj Gori, pa su naše komšije dobile "zeleno svetlo" većeg broja država nego Srbija.

Donosimo vam spisak zemalja EU u koje mogu da uđu građani Srbije, a u koje državljani Crne Gore.

Nemačka

 

Vlasti u Nemačkoj prvobitno su spustili rampu za naše građane, ali su u međuvremenu preinačili odluku te je državljanima Srbije sada dozvoljeno da uđu u tu zemlju. Međutim, ulazak u Nemačku dozvoljen je pod određenim okolnostima.

- Nemačka će za ulazak iz Srbije postepeno ublažiti mere ograničenja. Počevši od 2. jula, biće dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece sa licima koja se već nalaze u Nemačkoj - navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ambasade Nemačke u Beogradu.

Takođe, dozvoljen je ulazak za visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju, ukoliko nisu dobili potvrdu o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome, a mogu dokazati da postoje hitne ekonomske razloge za njihov odlazak u Nemačku.

- I studentima će biti olakšan ulazak u Nemačku, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u Nemačku, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana - navode iz Ambasade.

S druge strane, državljani Crne Gore mogu da uđu u Nemačku bez negativnog testa na korona virus, ne moraju da idu u karantin i ne postoje nikakve druge restrikcije.

Švedska

 

Kao što je Telegraf.rs ranije objavio, Švedska je prvobitno odlučila da zadrži zatvorene eksterne granice za Srbiju. Međutim, ubrzo se i naša zemlja našla na listi onih koje mogu da uđu u tu državu i to pravilo stupa na snagu od 4. jula.

Na istoj listi našla se i Crna Gora.

Danska

 

Kako nam je saopšteno, Vlada Danske donela je odluku o produženju privremene zabrane ulaska u Dansku za građane Srbije i Crne Gore do daljeg.

U Dansku se, međutim, i dalje može putovati ukoliko imate opravdan razlog za to, kao što su poslovne obaveze, studiranje u toj zemlji, porodična pitanja i dr. Uz to ćete morati da imate dokaz da niste zaraženi korona virusom, odnosno da imate odrađen test.

Holandija

 

Sa druge strane, Kraljevina Holandija se postavila sasvim drugačije u odnosu na zemlje Skandinavije, te nam je potvrđeno da su granice otvorene za građane Srbije.

- Državljani Republike Srbije mogu nesmetano da putuju u Kraljevinu Holandiju od 1. jula 2020. godine - kažu iz ambasade za Telegraf.rs.

Ista pravila važe i za državljane Crne Gore.

Austrija

 

Austrija je, uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, odlučila da ne otvara svoje međe za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova. Svi građani - austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji - koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, međutim, moraju u dvonedeljni karantin, odnosno da obave PCR test.

Slovenija

 

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije. Kako su zvaničnici naveli, uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada. Zato, sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka dvonedeljni karantin.

Za Crnu Goru ne važe ta pravila, tako da Crnogorci mogu da ulaze u Sloveniju ali uz negativan rezultat kovid testa.

Korona virus, koronavirus, Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska

 

Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku "o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primjenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine".

Kako se pojašnjava, od toga su izuzeti zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, te osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje...

Ista pravila važe i za državljane Crne Gore, stim što državljani Crne Gore mogu da uđu u Hrvatsku zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja i bez obavezne samoizolacije.

Italija

 

Iz Ambasade Italije u Beogradu obavestili su nas da je, na osnovu preporuka Saveta Evropske unije odobrenih 30. juna, ministar zdravlja Republike Italije Roberto Speranca usvojio početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru.

- Nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju (ulazak je prethodno bio omogućen samo u posebnim slučajevima). Nije više potrebno obrazložiti razloge putovanja - kažu iz ove ambasade.

Koloseum, Colosseum, Rim, Italija

Foto: Tanjug/AP

Međutim, kako ističu u saopštenju, i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana (osim za već predviđene izuzetke o kojima se možete informisati u okviru FAQ (često postavljanih pitanja) na sajtu Ambasade i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije).

I državljani Crne Gore mogu da uđu uz Italiju uz obaveznu samoizolaciju u trajanju od dve nedelje

Belgija

 

Iz Ambasade Belgije u Beogradu za Telegraf.rs kažu da će Vlada Belgije u narednim danima proceniti i doneti odluku kada i pod kojim uslovima će putnicima iz 14 zemalja (uključujući Srbiju i Crnu Goru) biti dozvoljena putovanja koja nisu neophodna i ponovni pristup belgijskoj teritoriji.

- Odluka će se zasnivati na savetima struke, imajući na umu brze promene epidemiološke situacije. U očekivanju ove odluke, restrikcije putovanja u Belgiju za one izvan EU ostaju na snazi, a to se odnosi i na srpske državljane - ističu iz belgijske ambasade.

Do tada, rampa je spuštena za obe zemlje.

Mađarska

 

Među zemljama koje odobravaju ulaz našim građanima našla se i Mađarska. Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi.

S druge strane, Crnogorcima nije odobren ulaz.

Francuska

 

Zeleno svetlo Srbiji dala je i Francuska. Kako je saopšteno iz ambasasde, državljani Srbije i svi drugi putnici koji dolaze sa teritorije Srbije mogu da uđu u Francusku bez restrikcija. Ipak, ukoliko državljani Srbije ne dolaze iz Srbije, treba da provere koji uslovi važe za zemlju iz koje dolazi u Francusku.

France, Francuska, more, plaža, distanca

Foto: Tanjug/AP

Novo pravilo se, ističu, odnosi na epidemiološku situaciju određene teritorije.

Ambasada ukazuje da treba imati u vidu da lista, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, može da bude modifikovana.

Državljani Crne Gore mogu da uđu u Francusku uz obavezan karantin.

Španija

 

Granice Španije nisu otvorene za građane Srbije, ali iz ambasade kažu da je moguće da će se situacija promeniti narednih dana. S druge strane, građani crne Gore mogu tamo da putuju bez ograničenja.

Ikona, slika, maska, religija, hvala, doktor, lekar, medicinska sestra, designer Wanda Hutira, Bukure[t, Rumunija, dizajner Vanda Hutira

Foto: Tanjug/AP

Češka

 

Građanima Srbije je od 1. jula omogućen ulazak u Češku Republiku, pod istim uslovima koji su važili i pre pandemije korona virusa, kažu u češkoj ambasadi u Srbiji.

Kako su precizirali, moguće su i turističke posete, a pri ulasku u Češku nije potrebno imati test na Covid-19. U odgovoru češke ambasade navodi se da su, s obzirom da je pandemija i dalje prisutna, uslovi koje propisuje nadležno ministarstvo zdravlja te zemlje podložni promenama, u zavisnosti od aktuelne situacije u datoj zemlji.

Takođe, odobren je ulazak i državljanima Crne Gore, bez ograničenja.

Finska

 

Diplomatsko predstavništvo Finske otkrilo je za "Telegraf" da uprkos preporuci Unije, eksterne granice ostaju zatvorene za Srbiju.

- Savet EU je prihvatio preporuke za postepeno ublažavanje ograničenja putovanja u EU. Preporuke nisu pravno obavezujući instrument i vlasti država članica ostaju odgovorne za sprovođenje njegovog sadržaja. Kada je Finska u pitanju, ograničenja ulaska na spoljnim granicama ostaju na snazi bar do 14. jula 2020 - rečeno nam je u diplomatskom predstavništvu te zemlje.

Automatski, ni Crnogorcima nije omogućen ulaz u zemlju.

Portugalija digla rampu

 

Državljani Crne Gore mogu da uđu i u Bugarsku, Rumuniju, Portugaliju i Letoniju, bez ograničenja, jedino je nakon ulaska u Rumuniju obavezan karantin od 14 dana.

Građanima Srbije u Portugaliju još nije omogućen ulaz.

Video: Srpski turisti stigli do granice sa Grčkom, ne mogu da uđu: Ovde ima male dece, starih i bolesnih

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    3. jul 2020 | 13:23

    Sto se mene tice, poredenje Sa nekim drzavama je veoma glupo. Pa crnogorci bez problema mogu i u Albaniju a mi uopste nemamo afiniteta prema njima. Neka idu kud god hoce

  • Marko Podgoric

    3. jul 2020 | 13:23

    To ne znaci da nas "vise vole" (ne vole nikoga), vec samo da smatraju da im iz male zemlje kao sto je CG ne prijeti opasnost od dolaska velikog broja ljudi. Ja se iskreno nadam otvaranju granica sa Srbijom, koja je vecini ljudi u CG u svakom pogledu najbliza drzava, ove EU mi ne znace nista.

  • zec

    3. jul 2020 | 13:24

    Svi Srbi u karantenu da bude Eu mirna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA