Kako je Crna Gora od "corona free" zemlje dospela na "crvenu" listu nesigurnih: Virus tamo bukti

Preko jedine zemlje u Evropi bez korona virusa do zemlje sa najviše aktivno zaraženih u regionu

  • 3
Crna Gora, korona virus, rampa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dok se cela Evropa borila sa stotinama i hiljadama obolelih od korona virusa, Crna Gora je jedno vreme uspešno odolevala novoj bolesti. Čitali smo naslove tipa "Crna Gora jedina zemlja u Evropi bez korona virusa", dok se obruč zaraze oko nje stezao. Virus je kod njih stigao kasno, ali je prvi i otišao. Proglašena je za "corona free" zemlju, ali je posle mesec i po dospela na "crvenu" listu mnogih država.

Prva dva slučaja korona virusa u Crnoj Gori prijavljena su 17. marta. Od početka pandemije u zemlji je obolelo 1.965 ljudi, a zabeležena su 26 smrtna slučaja.

Posle nešto više od dva meseca, 25. maja, premijer Crne Gore Duško Marković je simbolično sklonio masku sa lica, rekavši tada da je ta država postala prva "corona free" zemlja, odnosno bez aktivnih slučajeva korona virusa.

Usledilo je postepeno otvaranje granica, dolazak turista, a Crna Gora je na skoro svim evropskim zemljama dospela na listu zemalja sa najmanjim rizikom od zaraze.

Međutim, situacija se drastično promenila krajem juna, kada je krenuo novi nalet korona virusa.

Tuzi, Crna Gora, Korona virus, koronavirus Foto: Vijesti

Epilog toga je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije, te je 11. jula u 24 sata detektovano čak 145 slučajeva koronavirusa, stoji na sajtu Worldometers. Nakon neslavnog rekorda, broj zaraženih je počeo da opada, pa je juče, 16. jula bilo 60 novoobolelih, a dan ranije 78.

U borbi sa novim talasom, Crna Gora je uvela nove mere kako bi sprečila dalje širenje smrtnosne zaraze i stavila situaciju pod kontrolu.

Tako je u Podgorici od juče obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uključujući i decu stariju od sedam godina, odlučilo je Nacionalno koordinaciono telo.

Crna Gora je nakon "corona free" zemlje ponela neslavnu titulu zemlje sa najviše aktivno zaraženih u regionu - 231 aktivno oboleli na 100.000 stanovnika.

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije, usledilo je "skidanje" Crne Gore sa lista bezbednih zemalja i zabrana dolaska.

Naime, Savet EU je juče zvanično objavio novu listu zemalja za koje se od 16. jula preporučuje ukdanje restrikcije za putovanja u EU.

Na popisu je 13 zemalja sa prethodnog spiska, dok su Srbija i Crna Gora jedine skinute sa liste.

U Briselu navode da će se lista ponovo biti ažurirana za dve nedelje.

Ulazak na svoju teritoriju iz Crne Gore zabranila je i Italija, dodavši je listi zemalja koje spadaju u rizične zbog epidemioloških podataka.

Zastava Crna Gora Crna Gora / Foto: Pixabay.com

I Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke danas je skinulo Crnu Goru sa liste korona bezbednih "trećih" zemalja.

Svoju odluku Berlin je obrazložio povećanjem broja novozaraženih.

Skidanjem sa liste korona bezbednih trećih zemalja državljani Crne Gore mogu ući u Nemačku samo ako za to mogu da dokažu važan razlog.

Isti primer sledila je i Slovenija, koja je danas "crvenoj" listi nesigurnih zemalja dodala Crnu Goru.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica Djukic

    17. jul 2020 | 13:49

    Braco Crnogorci, niste sami...tu smo mi Srbi, tu su i nasa braca Rusi..oni imaju sve kako bi se svi zastitili od ove po[asti koja hara celim svetom....mesto da se medjusobno svadjamo svi u ruke malu uv led lampa za dezinfekciju i videcete, sve ce ovo biti uskoro iza nas...ipak smo mi jedan narod....Ziveli

  • Giks

    17. jul 2020 | 13:13

    Lagali zbog turizma. Istina izdaje na videlo vrlo brzo.

  • Grobar Mne

    17. jul 2020 | 21:14

    Podgorica tek od juce,a recimo cijeli sjever nosi maske i u zatvorenom i otvorenom od samog pocetka pandemije.Dok se Podgorici daju nekakvi zuti kartoni.Rade kafici,kladionice itd.Dok se recimo iz Rozaja se nigdje ne moze,ne rade kafici,restorani itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA