• 0

Hrvatski fotograf zaronio u Jadran, a na dnu ga sačekale školjke: Nijedna nije bila živa

Plemenita periska je endemska i najveća školjka Mediterana, te može da naraste do 120 cm u visinu

  • 0

Nažalost slika mrtvih periski (vrsta školjki) sve je češća širom Jadrana. Vrsta koja bi se mogla uskoro smatrati i izumrlom zbog od opasnog parazita, kako u Hravatskoj, tako i u Mediteranu još uvek opstaje u retkim enklavama, no kako kađe šibenski fotograf Boris Stanić, taj slučaj nije i ispred naselja Brodarica, gde je zaronio pre nekoliko dana.

Ima ih jako puno ali živu nisam video – kaže Boris Stanić za Morski.hr, a napravio je i nekoliko fotografija te video koji potvrđuje njegovo svedočanstvo.

Plemenita periska je endemska i najveća školjka Mediterana, te može da naraste do 120 cm u visinu. Rasprostranjena je u čitavom Jadranu na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja, a mnogi je poznaju je pod različitim imenima: lostura, loščura, palastura.

Godine 2016. zabeležen je prvi masivan pomor jedinki plemenite periske u Mediteranu na istočnoj obali Španije te se od tad širi celim Mediteranom. Za tu pojavu “glavni krivci” su novoopisana vrsta Haplosporidium pinnae te bakterija iz roda Mycobacterium. U maju 2019. godine Društvo istraživača mora – 20000 milja iz Zadra zabeležilo je prvi pomor na Jadranu, kod dubrovačkih Elafita.

U međuvremenu je objavljen i prvi naučni rad o pomoru plemenite periske u Hrvatskoj, a Ministarstvo zaštite okoline i energetike u akciji “Jeste li ih videli?” poziva građane da dojave viđenje preostalih živih primeraka plemenite periske.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima