Hrvatski meteorolozi sviraju "kraj" ovom letu: Promena vremena označava ulazak u jesen

Najavljuju prvo visoku temperaturu koju će pratiti promena s nevremenom, pljuskovima, ali i bujičnim poplavama

  • 0
Botanička bašta Foto: Mateja Beljan

Hrvatski meteorolozi poslednjih dana najavljuju poslednji vreli talas ovog leta, nakon čega prognoziraju veliko zahlađenje koje će biti svojevrsni uvod u jesenje dane, piše Tanjug.

Danas je i hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izašao s posebnim saopštenjenjem u kojem navodi "dinamičan završetak klimatološkog leta".

Najavljuju prvo visoku temperaturu koju će pratiti promena s nevremenom, pljuskovima, ali i bujičnim poplavama, piše portal Indeks.

- Ovo je leto, kao i godina, po mnogočemu drugačije. Nakon jula i avgusta u kojima je bilo izmena hladnijih dana od proseka za doba godine s ekstremno visokom temperaturom vazduha, pa i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom i obilnom kišom, završetak klimatološkog leta biće u znaku nagle promene vremena - saopštio je hrvatski metereološki zavod.

Tokom vikenda u većini krajeva biće vruće, naročito na Jadranu i istoku zemlje, uz opasnost od toplotnog talasa koji može i da utiče na zdravlje ljudi.

Noći će duž obale biti tople, neretko i vrlo tople, pa se temperatura vazduha ponegde neće spuštati ispod 25 stepeni. Danju će temperatura biti viša od 30 stepeni, na istoku zemlje ponegde i oko 35 stepeni, javlja DHMZ.

U nedelju na zapadu počinje promena vremena, a promena će u ponedeljak zahvatiti celu Hrvatsku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA