≫ 

U hercegovačkom kamenu isklesan lik Dučića: Bista će uskoro zasijati u Bijeljini

Ova bista Dučića rađena je po fotografijama i skulpturama koje su ranije rađene, ali pre svega iz bijeljinskog vremena

  • 1
Novica Telebak Foto: trebinjelive.info

Bista Jovana Dučića visine 60 centimetara i širine 50 centimetara će ubrzo biti postavljena ispred fakulteta u Bijeljini, a postolje će biti u obliku sunčanog sata, prenosi TrebinjeLive.

Dugo je postojala želja građana najvećeg grada u Semberiji da spomenik jednog od najvećih srpskih pesnika bude postavljen u njihovom gradu. Pravljen je od hercegovačkog kamena koji je ispran, tvrd, na kopu gde pada voda iz Nevesinja prema Berkovićima.

To je novi kop i prvi kamen koji je izvađen iz njega Marko Bodiroga je poklonio Novici Telebaku za spomenik.

- Kamen sa kojim sam počeo da radim je bio težak oko 400 kilograma, a nakon jednomesečnog rada spomenik je težak 80 kilograma sa malim postoljem na kome piše Jovan Dučić. Trebalo je sve da se skine i od gromade kamena trudom doći do toga da kamen progovori - kaže Telebak.

Telebak je siguran da od kamena i drveta zna sve da uradi, ali za sebe kaže da on nije skulptor jer u sebi nema stvaralačkog. Mnogi su dolazili da vide spomenik i nisu verovali da je to uradio čovek koji se ne bavi skulpturom čitav život.

- Meni to ništa ne znači. Nemam stvaralačkog u sebi za to i zbog toga nisam skulptor. Znao sam suštinu Dučićevog lika i hteo sam da progovori, da bude ono što on jeste - pun emocija priča Telebak.

Novica Telebak Foto: trebinjelive.info

Kako su ljudi iz Bijeljine došli do njega nije mu jasno. Kad se dogovarao sa njima rekao im je da ako bude zadovoljan onim što uradi da će im se javiti, a ako ne da od toga nema ništa.

- Najteže mi je bilo prvih nekoliko dana dok sam u sebi napravio koncept šta  to hoću da kamenom kažem čoveku koji je čitavom svetu kazao ono što je najnužnije, a to je da prenesem njegovu prodornost. Obično su Dučića radili bez očiju, naglašenih detalja, a ja sam u ovom spomeniku radio oči, trepavice, pogled. To je u kamenu teško uraditi - priča Telebak.

Autor naglašava da je suština svakog pesnika govor očiju, a posebno Dučića sa svojom elegancijom. Nije mu bilo teško da radi Dučića jer je i on sam pesnik.

- Pesnik sam i znam koju poruku želim da pošaljem kroz lik čoveka koji je iznad svega pesnik i koji je iza Njegoša najveći. Nije ni čudo što je Dučić digao spomenik Njegošu koji je veći od njega. Dučić je dizao spomenike samo većima od sebe - zaključio je Telebak.

Novica Telebak Foto: trebinjelive.info

Jovana Dučića je radio po fotografijama i po skulpturama koje su ranije rađene, ali pre svega iz bijeljinskog vremena, a to je 1893/94. godine, gde je imao svoje prvo učiteljsko službovanje. Oni koji su videli originalne fotografije rekli su da je Telebakovo delo rađeno po hiperrealizmu i misle da je dosledno preneo ono šta je želeo da kaže.

Novica Telebak radio je i ranije ikone koje su stizale do Hilandara kao i skulpture, autor je 15-ak knjiga, predsednik je SKPD „Prosvjeta“, urednik Izdavačke delatnosti Književne zajednice „Jovan Dučić“ i zaposlen je u Narodnoj biblioteci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    24. septembar 2020 | 19:51

    Много то њежније и суптилније мора да буде обзиром на љубав њега и бијељинке Магдалене Живановић... 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA