"Moja molitva bila je jača od njegove": Kako je Amfilohije doneo lozu sa Hilandara u Podgoricu

Lozu Svetog Simeona Mirotočivog, koja po predanju pomaže parovima da dobiju potomstvo, mitropolit crnogorsko-primorski doneo je u Crnu Goru

  • 1
Amfilohije, Hilandar Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/Rade Prelić/Shutterstock

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je preminuo rano jutros u Kliničkom centru Crne Gore, pre 14 godina doneo je u Podgoricu lozu Svetog Simeona Mirotočivog. Po predanju, ova loza pomaže parovima koji se bore za potomstvo da dobiju decu.

Čudotvorna loza Svetog Simeona, koja je po predanju nikla iz Nemanjinog groba 1200. godine, 40 dana posle njegove smrti, raste i u porti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Na promociji monografije o izgradnji Hrama u Podgorici, održanoj u Beogradu pre sedam godina, mitropolit Amfilohije ispričao je kako je loza koja pomaže parovima da dobiju potomstvo stigla u glavni grad Crne Gore.

- Bio sam prije sedam godina u Hilandaru i tražio da mi daju blagoslov za kalem loze Svetog Simeona Mirotočivog – ispričao je mitropolit. - Dobio sam blagoslov, i sa ocem Stefanom, koji je sada prot Svete Gore u ime manastira Hilandar, krenuo sam put Crne Gore. Zastali smo na Jovanici, i otac Stefan me je pitao šta čekamo. Rekao sam da čekamo kalem loze Svetog Simeona. Pitao me je ko mi je to blagoslovio, odgovorio sam mu da sam pitao starca.

-Znaš li ti da je to zabranjeno, nikada kroz vijekove nikome nije bilo dozvoljeno da to ponese - opomenuo je mitropolita otac Stefan.

Mitropolit Amfilohije mu je mudro i vispreno odgovorio:

- Oče Stefane, mi smo vama iz Podgorice dali Svetog Stefana, zar nemamo pravo jedan kalem da nam date u zamjenu za njega?

Tad je otac Stefan, po svedočenju mitropolita, kroz šalu odgovorio:

- Vladiko, ja ću da se molim Bogu da se to osuši!

Mitropolit je uzvratio:

- Oče Stefane, ja ću da se molim Bogu i Svetom Simeonu da se to primi, pa da vidimo čija će molitva biti jača!

S neskrivenim ponosom i radošću mitropolit je te 2013. otkrio kakva je sudbina kalema čudotvorne loze Svetog Simeona koju je doneo u Podgoricu:

- I eno sad kod Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja loza sa južne strane okitila se grožđem! Odnijeću grožđa ocu Stefanu u Hilandar, da mu pokažem da je moja molitva bila jača od njegove...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi narastaj

    30. oktobar 2020 | 23:37

    Hvala Mitropolitu Amfilohiju i na ovome podvigu, izmedju brojnih, za koje se nadam da ce dati mnogo dobrog ploda svima cija su srca puna, a ruke prazne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA