≫ 

Sve izvesnije da će Bugarska blokirati Severnu Makedoniju ka EU: Spor oko makedonskog jezika

Bugarska je prošlog meseca poslala memorandum zemljama-članicama EU u kome je tražila da se makedonski jezik u oficijelnim dokumentima EU naziva ''oficijelni jezik Republike Severne Makedonije''

  • 15
Severna Makedonija, zastava Foto: Pixabay

Vlasti u Skoplju kategorično su odbacile predlog Sofije da Bugarska prizna postojanje makedonskog jezika i identiteta, a da zauzvrat Severna Makedonija prihvati da oni imaju bugarske korene, prenosi portal MKD, pozivajući se na bugarski portal Medijapul.

Prema navedenom bugarskom portalu, postaje sve verovatnije da će Bugarska blokirati usvajanje Pregovaračkog okvira i prve Međuvladine konferencije između Severne Makedonije i EU, za koju je bilo planirano da se održi do kraja 2020. godine.

To je juče najavila i bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva, koja je rekla da se ne slažu sa takvim pregovaračkim okvirom, te da zahevaju od Skoplja da prihvati prošlost, na isti način kao što i Sofija prihvata sadašnjost.

Bugarska je prošlog meseca poslala memorandum zemljama-članicama EU u kome je tražila da se makedonski jezik u oficijelnim dokumentima EU naziva ''oficijelni jezik Republike Severne Makedonije'', ili da, ako je potrebno da se navodi ''makedonski jezik'', isti bude navođen uz fosnutu, "da je reč o jeziku prema Ustavu Severne Makedonije".

Prethodno je i zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja, Nikola Dimitrov, rekao da je za njega sasvim prihvatljivo da ne bude započet proces pristupnih pregovora EU sa Skopljem, ako je jedini razlog za to makedonski jezik, ali da u tom slučaju Unija izbaci pridev "evropska", jer ga, kako smatra, ne zaslužuje.

Makedonski premijer Zoran Zaev takođe je najavio mogućnost da Sofija blokira početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom.

Severna Makedonija i Bugarska, iako su potpisale sporazum o dobrosusedskim odnosima i prijateljstvu, nastavile su sporenja oko istorijskih i identitetskih sporenja.

Bugarska strana takođe insistira da vlasti u Skoplju prihvate da je revolucinar i osnivač VMRO Goce Delčev bio etnički Bugarin sa makedonskim poreklom jer je, kako navode, živeo u geografskoj oblasti Makedonija.

Video: Nemiri u Atini zbog promene imena Makedonije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 2

    31. oktobar 2020 | 07:28

    Svi ste vi Srbi.

  • Eksokustodijan

    31. oktobar 2020 | 06:39

    Хтели сте државу, па се сад дружите са најбољим пријатељима Арнаутима и Блгарима. Надам се да уживате у томе.

  • Lejla

    31. oktobar 2020 | 07:25

    Tamo đe vječno sunce sja, tamo je Makedonija zemlja i narod koji mnogo volim ja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA