• 15

Sve izvesnije da će Bugarska blokirati Severnu Makedoniju ka EU: Spor oko makedonskog jezika

, Telegraf

Bugarska je prošlog meseca poslala memorandum zemljama-članicama EU u kome je tražila da se makedonski jezik u oficijelnim dokumentima EU naziva ''oficijelni jezik Republike Severne Makedonije''

  • 15
Severna Makedonija, zastava

Foto: Pixabay

Vlasti u Skoplju kategorično su odbacile predlog Sofije da Bugarska prizna postojanje makedonskog jezika i identiteta, a da zauzvrat Severna Makedonija prihvati da oni imaju bugarske korene, prenosi portal MKD, pozivajući se na bugarski portal Medijapul.

Prema navedenom bugarskom portalu, postaje sve verovatnije da će Bugarska blokirati usvajanje Pregovaračkog okvira i prve Međuvladine konferencije između Severne Makedonije i EU, za koju je bilo planirano da se održi do kraja 2020. godine.

To je juče najavila i bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva, koja je rekla da se ne slažu sa takvim pregovaračkim okvirom, te da zahevaju od Skoplja da prihvati prošlost, na isti način kao što i Sofija prihvata sadašnjost.

Bugarska je prošlog meseca poslala memorandum zemljama-članicama EU u kome je tražila da se makedonski jezik u oficijelnim dokumentima EU naziva ''oficijelni jezik Republike Severne Makedonije'', ili da, ako je potrebno da se navodi ''makedonski jezik'', isti bude navođen uz fosnutu, "da je reč o jeziku prema Ustavu Severne Makedonije".

Prethodno je i zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja, Nikola Dimitrov, rekao da je za njega sasvim prihvatljivo da ne bude započet proces pristupnih pregovora EU sa Skopljem, ako je jedini razlog za to makedonski jezik, ali da u tom slučaju Unija izbaci pridev "evropska", jer ga, kako smatra, ne zaslužuje.

Makedonski premijer Zoran Zaev takođe je najavio mogućnost da Sofija blokira početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom.

Severna Makedonija i Bugarska, iako su potpisale sporazum o dobrosusedskim odnosima i prijateljstvu, nastavile su sporenja oko istorijskih i identitetskih sporenja.

Bugarska strana takođe insistira da vlasti u Skoplju prihvate da je revolucinar i osnivač VMRO Goce Delčev bio etnički Bugarin sa makedonskim poreklom jer je, kako navode, živeo u geografskoj oblasti Makedonija.

Video: Nemiri u Atini zbog promene imena Makedonije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    Manjina su u svojoj državi čak iako ih je više, tu se šiptar za sve pita.

  • Almin 🇧🇦

    E.., Srbi. I vas čeka ista sudbina, neznam dali ste toga stvarno svjesni ba, al i vi ćete imat veliki problema sa Hrvatskom oko ulaska u EU. Nažalost već u startu će vas blokirat, biće tu teška borba.

  • Lazar

    Makedonci ne postoje kao nacija to su etnički bugari. A Makedonija je naša teritorija. Samo ću reći Dinastija Mrnjavčevići.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima