Balkan u grotlu korona virusa: U Hrvatskoj nikad više umrlih, oko Srbije uvode nove mere

Pojedine komšijske države već su uvele policijski čas, a Hrvatska od nedelje dodatno pooštrava mere

  • 1
Covid 19 na Balkanu, korona Ilustracija: Nikola Jovanović

Korona virus odnosi iz dana u dan sve više žrtava na Balkanu. Čitav region je u veoma teškoj situaciji zbog čega su naše komšije već uvele, ili uvode nove mere kako bi se sprečilo dalje širenje ove opasne zarazne bolesti.

I u Srbiji je jutros održana sednica Kriznog štaba, a odluke o merama biće saopštene u 15 časova.

Alarmantni podaci jutros su stigli iz Hrvatske, gde je u jednom danu od korona virusa preminulo 57 osoba. Vlasti su odlučile da od nedelje uvedu nove mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu rada ugostiteljskih objekata nakon 22 sata, i zabranu prodaje alkohola.

Takođe, ograničili su broj ljudi na javnim okupljanjima, sahranama, svadbama... Prema najavama, ove mere će biti na snazi sve do 15. decembra.

Ni u Sloveniji nije ništa bolja situacija. U proteklih 24 sata od virusa kovid-19 obolelo još 1.546 osoba, a preminuo je 31 pacijent. Testirano je 5.673 osoba, što znači da je 27,25 odsto testiranih pozitivno na virus.

Najteže je u domovima za stare, gde je došlo do povećanja broja zaraženih i među korisnicima i među zaposlenima, tako da je tamo trenutno od kovid-19 virusa obolelo ukupno 2.510 korisnika i 905 zaposlenih.

Vlada Slovenije trebalo bi danas da saopšti da li će mere uvedene radi sprečavanja širenja virusa biti produžene. U ovoj državi uveden je policijski čas od 21 čas do šest sati ujutru, a restrikcije podrazumevaju i zabranu okupljanja, kao i kontakte izvan porodičnog kruga, čime je dodatno pojačano prethodno zatvaranje u opštinske granice. Dodatno je pooštren i režim na granici.

Portparol Vlade Slovenije je juče saopštio da je za još sedam dana produžena mera zabrane rada prodavnica koje nisu od suštinske važnosti, kao i zabranu kulturnih događaja.

U Bugarskoj ponovo više od 100 žrtava

U prethodna 24 časa u Bugarskoj je preminulo 117 osoba, a registrovano 3.899 slučajeva korona virusa na uzorku od 10.311 testiranih, što znači da je broj pozitivnih 37.81 procenat. Bugarska se po stopi smrtnosti od kovid-19 našla na trećem mestu u Evropi i na drugom mestu na Balkanu tokom prethodne dve nedelje.

Zvaničnici su juče rekli da će uskoro biti doneta konačna odluka o tome da li je potrebno uvoditi strože mere. Na sastanku kriznog štaba razgovaraće se o merama tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Korona virus, hitna, bolnica Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova je rekla da mere koje su trenutno na snazi ne bi trebalo da budu ublažene, dok bi povratak nekih đaka u učionice trebalo pažljivo razmotriti.

Iduće nedelje trebalo bi da prelome da li će dozvoliti povrata u škole učenicima od šestog do 12. razreda.

Crna Gora već danima u novom "korona režimu"

U susednoj Crnoj Gori od 15. novembra su na snazi nove mere kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Osim što je uveden policijski čas koji je na snazi od 21 do 5 sati ujutru, od nedelje su stupile na snagu nove mere, koje se odnose na obavezno nošenje maski, zabranu javnih okupljanja, putovanja...

Božidarka Rakočević, epidemiolog u tamošnjem Institutu za javno zdravlje je rekla da mere jesu nepopularne, ali da jedino one mogu dati rezulatate.

- Zdravstveni sistem je u problemu, pred pucanjem gotovo... Svi se nalazimo u začaranom krugu. Apelujemo da poštujemo osnovne mere - rekla je Rakočević za Vijesti.

Podsetimo, u Crnoj Gori je u juče registrovano 546 novozaraženih i šest smrtnih ishoda.

Rumunija priprema hladnjače

Najgore je pogođena Rumunija, koja već sedmicama beleži više od 5.000 zaraženih svakodnevno i više od 100 preminulih.

Škole su odavno prešle na onlajn sistem nastave, ali premijer Ludovik Orban kaže da se trenutno ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u toj zemlji i navodi da se stanjem pripravnosti vlastima obezbeđuju potrebna sredstva da pandemiju korona virusa drže pod kontrolom.

Virus Outbreak Romania Schools, Rumunija škola koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zdravstveni sistem im je pred kolapsom, a u Sibinju su juče pored bolnice stavili hladnjače u koje će smeštati tela preminulih u slučaju da u mrtvačnici više ne bude bilo mesta.

Makedonija uvodi krizno stanje

Severna Makedonija je juče zabeležila 26 smrtnih slučajeva, a Savet bezbednosti Severne Makedonije predložio je makedonskoj vladi da proglasi krizno stanje na celoj teritoriji zemlje u trajanju od 30 dana.

Naglašeno je da nije reč o policijskom času, već o dodatnim obavezama koje će dobiti institucije u borbi protiv virusa kovid.

U skladu s tim, kako je objašnjeno, država će upravljati i privatnim klinikama, ali to ne znači njihovu nacionalizaciju, već upravljanje u borbi protiv pandemije.

Premijer te zemlje Zoran Zaev je juče nakon sednice Saveta bezbednosti rekao je da najkasnije danas proći procedura za proglašavanje kriznog stanja.

U Federaciji BiH danima na snazi policijski čas

I Bosna i Hercegovina je prethodnih sedmica beležila rekordne brojke. Od korone je 16. novembra preminulo 75 osoba.

Zbog sve teže situacije u Federaciji BiH je prošle sedmice uveden policijski čas od 23 sata do pet sati ujutru.

Tokom trajanja policijskog časa zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cele Federacije BiH. Osim ograničenja kretanja, doneta je mera o ograničenom broju osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru na maksimalno 30 osoba.

Mađarska pogođena nikad gore

U Mađarskoj je od posledica korona virusa u poslednjih 24 sata preminulo još 96 osoba, dok je potvrđeno još 4.440 slučajeva.

Trenutno, u Mađarskoj je aktivno 124.259 slučajeva, pd kojih je 7.512 pacijenata na bolničkom lečenju, dok je 604 na respiratorima.

Od početka pandemije, od korona virusa obolelo je 165.901, dok je preminulo 3.568 osoba.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije mađarska vlada je prošle sedmice uvela najrigoroznije mere od početka pandemije.

Nove mere, između ostalog, uključuju policijski čas od 20.00 do 5.00, obavezno nošenje maski u javnom prostoru, prisustvo najviše 10 osoba na porodičnim okupljanjima, učenje na daljinu u školama i na fakultetima...

Zabranjeno je i sedenje u restoranima, gde se može preuzeti hrana za poneti.

Video: Zaseda Krizni štab, moguće nove mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA