Hrvatski ministar o vakcinama protiv korona virusa: "Mi koji smo preboleli kovid, imamo imunitet"

- Vakcinisanje predstavlja prekretnicu u borbi protiv korona virusa - kaže Vili Beroš

  • 3
Izrael, Fajzerova vakcina korona virus vakcinacija Foto: Tanjug/AP

Premijer Hrvatske Andjre Plenković saopštio je danas da će od 27. decembra u toj zemlji početi vakcinacija protiv korona virusa, kao i u drugim zemljama Evropske unije, javljaju tamošnji mediji.

Ko će prvi primiti cepivo protiv koronavirusa otkrio je ministar zdravlja Vili Beroš.

- Sigurno nećemo tražiti neke poznate osobe, poput Miroslava Krleže, ali imamo strategiju i principe. Vakcinu će prvi dobiti stariji ljudi i oni koji su u najvećoj opasnosti da se zaraze. Prve količine idu u domove za stare - rekao je Beroš za TV N1 i dodao kako će prvo vakcinisanje mediji moći da prenose uživo.

Kako prenosi "Index", nije hteo da kaže kada i gde će to tačno biti.

- Vakcinisanje predstavlja prekretnicu u borbi protiv koronavirusa. Neću reći da ćemo se vratiti u normalno stanje, ali ćemo se vratiti u normalnije razdoblje. Cijepljenjem pokazujemo maksimalnu odgovornost i prema sebi i prema drugima", kazao je Beroš.

Beroš kaže da je jedan od ciljeva kampanje koja će se sprovoditi jeste da se dopre do onih koji su neodlučni.

- Vakcinisanje će trajati dugo, najranije će biti završeno do leta. Imamo dovoljno vremena za razvijemo strategiju u punom smislu. Građani dolaze nešto kasnije na red i tada će biti potrebno da se pojača ta kampanja-  ističe Beroš.

Lekari i medicinski radnici

Što se tiče doktora i medicinskih sestara, rekao je da rezultati prve ankete nisu sasvim jasni.

- Treba imati na umu da je veliki broj doktora i medisicinskih sestara prebolelo koronu, njih 10.000 i s obzirom na to da oni imaju određeni imunitet. Ne moraju odmah da je prime, vakcina može da bude i odložena. I za građane važi isto pravilo - rekao je i dodao kako će se, po njegovim saznanjima, 70 odsto medicinskog osoblja iz KB Dubrave i KBC-a Zagreb vakcinisati.

- Mi koji smo ozdravili od ove bolesti imamo imunitet koji traje 6 meseci. Skloniji sam posle šest meseci da se vakcinišem, a da prepustim to cepivo nekome kome treba - rekao je Beroš, koji je u novembru bio zaražen koronavirusom.

Video: Prvi lakši pacijenti sa koronom primljeni u Arenu Zagreb

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA