≫ 

"Hteli smo da budemo braća, Bugari hoće da budu naši očevi": Zaev o odnosu sa zvaničnom Sofijom

Prema njegovim rečima važna je istorija koja se danas piše i ono po čemu će buduće generacije pamtiti Bojka Borisova i njega

  • 12
Sastanak lidera Zapadnog Balkana na Ohridu Zoran Zaev, Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da makedonski identitet i jezik nikad nisu bili deo razgovora sa Bugarskom.

- Želeli smo da budemo braća sa Bugarima, ali oni su iznenada odlučili da postanu naši očevi i tu leži problem - rekao je Zaev za Kanal 5, a prenosi Tanjug.

On je dodao da Makedonci imaju svoj nacionalni identitet, korene, čast i dostojanstvo, prenosi MIA.

- Niko na svetu ne pregovara o identitetu i jeziku, pa ni mi. Suština problema je istorija. Identitet i jezik nikad nisu bili na pregovaračkom stolu i zapravo oni prihvataju realnost kad kažu ''prihvatamo da ste Makedonci i prihvatamo makedonski jezik, ali šta je s vašim korenima?" - rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima važna je istorija koja se danas piše i ono po čemu će buduće generacije pamtiti njega i Bojka Borisova, da li kao one koji su podelili dva naroda umesto da su ih spojili u EU kao prijatelje.

- Ne želimo EU koja nas ne priznaje kao Makedonce koji govore makedinskim jezikom. Mi štitimo evropske identitete ovde, Evropa je obavezna da štiti i promoviše naš identitet - rekao je Zaev.

Neprihvatljivo je, kaže, da jedan narod nameće svoju istoriju drugom.

Glavni razlog za to su, uveren je, predstojeći izbori u Bugarskoj.

Ponovio je da Severna Makedonija nema aspiracije prema Bugarskoj, kao ni prema jednoj drugoj zemlji te da ceo Balkan i cela Evropa imaju zajedničku istoriju.

Video: Papa Franja stigao u Severnu Makedoniju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brix

    26. decembar 2020 | 06:37

    Kad budete shvatili da ste većim delom srbi i prihvatite tu činjenicu, biće vam lakše

  • Lazar

    26. decembar 2020 | 09:14

    Vaš otac je Tito ! Da nije njega bilo nebi nikad ni postojali.

  • Opet ja

    26. decembar 2020 | 08:01

    Postoji jedan specifikum koji bugarski politicari ne uzimaju u obzir nemacka i austrija su isto govorno podrucje ipak nemacka ne dira austriju izuzetak je u novije vreme aneksija u vreme hitlera bugarska mora shvatiti da svako ima pravo na zivot po sopstvenom izboru bez stranog nametanja nacina i oblika zivota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA