Italijani traže od Hrvata izvinjenje: Sprečili su istragu o postupanju prema migrantima

Evroparlamentarci tvrde da su samo želeli da vide šta se dešava na granici

  • 2
Markov trg, hrvatska policija Ilustracija, Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

Četvoro italijanskih evroparlamentaraca, koji su došli u Hrvatsku da provere kako hrvatska policija postupa s migrantima, u čemu su sprečeni, traže zvanično izvinjenje hrvatskih vlasti i najavljuju da će tražiti da evropski organi sprovedu istragu.

To je navedeno u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), koji prenosi da oni odbijaju tvrdnju hrvatske policije da su hteli da pređu "zelenu granicu” između Hrvatske i BiH kod mesta Bojna u nedelju.

Hrvatska policija i dalje, međutim, tvrdi da su zaustavljeni, jer su želeli da pređu “zelenu granicu”, što je zabranjeno i hrvatskim i evropskim pravom.

U zagrebačkom Centru za mirovne studije (CMS) kažu kako ne mogu da komentarišu prirodu njihovog dolaska, ali mogu njihovo pojavljivanje upravo na tom delu spoljne granice EU, prenosi Tanjug.

- Nama je to na jedan način indikacija. Ako njima nije omogućen pristup niti da se vidi područje iz kojeg ljudi dolaze i taj pojas granice gde se puš-bekovi (nasilna odvraćanja) kontinuirano događaju, nama to je određeni indikator prikrivanja nezakonitih praksi koje se kontinuirano događaju na hrvatskim granicama - rekla je za RSE Ana Ćuća iz tog centra.

Četvoro italijanskih evroparlamentaraca - Pijetro Bartolo, Alesanda Moreti, Pjer Frančesko Majorino i Brando Benefei - svi iz grupe evropskih socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, gde spadaju i hrvatski socijaldemokrati, odmahh su tražili izjašnjavanje premijera Andreja Plenkovića o tom događaju.

Evroparlamentarci tvrde da su samo želeli da vide šta se dešava na granici.

Hrvatska evroparlamentarka iz reda SDP-a Biljana Borzan, koja je supotpisnik zahteva za izjašnjavanje premijera Plenković izjavila je danas novinarima da ništa nije dokazano, ali da će Hrvatska opet biti tema u Evropskom parlamentu.

Video: Mučan snimak sa hrvatske granice: Hrvatski policajci tuku migrante

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA