• 3

Albanci koji su ubili dečake u Makedoniji pred Uskrs osuđeni na doživotnu: Dvojica još u bekstvu

Alil Demiri i Afrim Ismailović su u bekstvu i nalaze se na kosovskoj teritoriji i do danas nisu izručeni

  • 3
Sudija

Foto-ilustracija: Shutterstock

Brutalno petostruko ubistvo na jezeru Smilkovo u predmetu nazvanom "monstrum", iz aprila 2012, konačno je danas dobilo svoj epilog u skopskom Osnovnom krivičnom sudu, koji je izrekao tri doživotne kazne, jednu od 15, jednu od devet godina zatvora i jednu oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

Izricanje presude obezbeđivale su jake policijske snage u sudnici i oko suda, a prisustni su bili rođaci i porodice žrtava i osuđenih.

Na doživotni zatvor su osuđeni Alil Demiri, Afrim Ismailović i Agim Ismailović za počinjeno krivično delo terorizma, zatim Haki Aziri, koji je osuđe na devet godina zatvora za krivična dela pomaganja i podržavanja zločina, kao i Fejzi Aziri, kome je izrečena presuda na 15 godina zatvora za krivična dela pomaganje i podržavanje krivičnog dela.

Sami Ljuta je oslobođen optužnice.

Dečake ubili uoči Uskrsa

Brutalno petostruko ubistvo se dogodilo 12. aprila 2012. godine, uoči Uskrsa, a žrtve su četvorica dečaka makedonske nacionalnosti starosti od 18 do 21 godine, a osuđeni su Albanci, preneli su skopski mediji.

Reč je o Filipu Slavkovskom, Aleksandru Nekevskom, Cvetanču Ackovskom i Kiri Trpkovskom, kao i 45-godišnjem ribaru Borče Stevkovskom.

Presudu je donelo petočlano pretresno veće.

Dvojica i dalje u bekstvu

Prva dvojica optuženih, Alil Demiri i Afrim Ismailović su u bekstvu i nalaze se na kosovskoj teritoriji i do danas nisu izručeni.

Uoči izricanja presude, u završnoj reči, tužilac Fatime Fetai zatražila je doživotni zatvor za prva tri optužena za terorizam, Haki i Fejzi Aziri za pomaganje i podržavanje maksimalnih zatvorskih kazni od devet do 10, odnosno 15 godina, dok je za Sami Ljuta tražena osloboađajuća presuda zbog nedostatka dokaza.

Odbrana je, s druge strane, tražila oslobađajuću presudu jer, prema njihovoj teoriji ovog slučaja, osuđeni navodno nisu pravi počinioci.

Ovo je, inače druga presuda Osnovnog krivičnog suda u Skoplju za "Monstrum", nakon što su na prvom svi optuženi dobili doživotne kazne zatvora, ali je Vrhovni sud predmet vratio na ponovno suđenje u novembru 2017.

Na ponovljenom suđenju svedoci su bili i premijer Zoran Zaev, lider albanske DUI Ali Ahmeti, bivša ministarka policije Gordana Jankuloska i tajne službe Saso Mijalkov.

Tužilaštvo, u čije ime su pred sudom bili Fatime Fetai i Gavril Bubevski, na ponovljenom suđenju su ostali pri stavu da je petostruko ubistvo na jezeru Smilkovo terorizam.

Tužiteljka Fetai je, između ostalog, u završnoj reči istakla da je činjenica koja proizlazi iz ovog zločina da su žrtve Makedonci i to što se ubistvo dogodilo nekoliko dana pred Uskrs, što je, kako je kazala, pojačalo mržnju Albanaca prema Makedoncima.

- Verovatno motive mogu izneti Alil Demiri i Afrim Ismailović (koji su u bekstvu na Kosovu) kada se budu suočili sa ovim sudom - rekla je tužiteljka.

Advokat osuđenih Naser Raufi je rekao da, prema mišljenju odbrane, nadležni nisu uhapsili prae počinioce i da su osuđeni koji sede na klupama nevini.

Inače, rođaci osuđenih su ranije organizovali proteste zahtevajući njihovo oslobađanje, posebno nakon šsto je tužilaštvo ostalo pri stavu da je petostruko ubistvo - terorizam.

Tužilac Fatime Fetai zatražila je i da sud osuđenima odredi pritvor do pravosnažnosti presude.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    Да сам отац једног од убијених младића, лишио бих живота те рођаке што траже ослобађање терориста!

  • Salamander

    I makedonci slave VASKRS kakav uskrs.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima