Đukanović: Verujem u skori povratak DPS-a u državnu vlast u Crnoj Gori

Demokratska partija socijalista je, kako kaže predsednik Crne Gore, na izborima u Nikšiću napravila izuzetan rezultat

  • 25
Milo Đukanović Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Služba za informisanje predsednika Crne Gore

Snaga Demokratske partije socijalista je veoma respektabilna i ta snaga upravo onemogućava nacionalizam i šovinizam, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je u intervjuu za "Novu BiH" kazao da je zadatak te stranke da "dalje radi na širenju svog koalicionog kapaciteta".

- Mislim da je dobra okolnost da je u Crnoj Gori zrelo za promenu platforme za buduće delovanje. Do danas smo uglavnom delovali na platformi koja je bila suverenistička, procrnogorska i koja je bila demarkaciona linija u odnosu na drugu platformu koja je bila anticrnogorska. Sada je trenutak da jasnije definišemo proevorpsku plaformu i siguran sam da će se uz DPS naći i neke partije, uključujući i one koje danas čine vladajuću koaliciju, koje bi mogle prihvatiti i koje suštinski prihvataju Crnu Goru kao građansku državu, multietničko društvo i buduću članicu EU - istakao je predsednik države, a prenosi RTCG.

Đukanović ističe da je u političkom smislu "u punoj snazi da idemo dalje, putem daljeg evropskog razvoja Crne Gore".

Demokratska partija socijalista je, kako kaže predsednik Crne Gore, na izborima u Nikšiću napravila izuzetan rezultat. Đukanović podseća da su ovi izbori usledili nekoliko meseci nakon parlamentarnih izbora, koji su se u Crnoj Gori održali 30. avgusta i na kojima je Demokratska partija socijalista posle 30 godina kontinuirane vladavine otišla u opoziciju.

- Većina političkih analitičara i u Crnoj Gori i regionu su pretpostavili da će to biti početak kraja DPS-a, sledeći nešto što je iskustvo svih partija, koje dugo i kontinuirano vrše vlast. To se u ovom slučaju nije dogodilo, Demokratska partija socijalista je popravila rezultat, u odnosu na rezultat sa parlamentarnih izbora i time najavila svoju stabilnu ulogu na crnogorskoj političkoj sceni i svoju vodeću ulogu u zastupanju evropske budućnosti Crne Gore i, verujem, svoj skori povratak u državnu vlast u Crnoj Gori - rekao je predsednik Đukanović.

Đukanović smatra da iz partijskog ugla nema razloga za nezadovoljstvo.

- Kada gledamo to iz državnog ugla, treba primetiti da je, na neki način logično, da svega nekoliko meseci nakon pobede danas vladajuće koalicije koju su čekali 30 godina još uvek je na sceni euforija pobednika. Mali broj birača je bio u stanju da racionalno razluči kvalitet vršenja vlasti u prethodnih nekoliko meseci, ali mislim da će i to uslediti u narednim mesecima - naglašava Đukanović.

Crna Gora, prema njegovim rečima, ima tu specifičnost, unutrašnju podeljenost koja se, nažalost, reflektuje i na pitanju državnog statusa.

- I na referendumu o nezavisnosti i na svim dosadašnjim izborima do 30. avgusta 2020. godine, ta suverenistička i proevropska većina imala je vrlo stabilnu prednost u odnosu na predstavnike druge, u suštini, antievropske politike u Crnoj Gori. Mislim da je splet raznih okolnosti doveo do toga da na parlamentarnim izborima dođe do blage promene u odnosu snaga na političkoj sceni. Uveren sam da to neće dovesti do ugrožavanja nezavisnosti suvereniteta Crne Gore, a samim tim da to nipošto neće ugroziti ni dalji put evropskog razvoja naše zemlje - rekao je crnogorski predsednik.

Video: Mandić: Milo Đukanović je pobeđen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    16. mart 2021 | 12:43

    On nikako da shvati da je njegova politika poražena i da narod želi promene.

  • Icka

    16. mart 2021 | 13:29

    Hahahhahaha, pokrao si Cg jadnu, ugrozio ondose sa bratskim drzavama i hoces jos? Nece da moze. Idi u albaniju

  • Mijo

    16. mart 2021 | 13:05

    Pokušao si da podeliš i zavadiš pravoslavni narod u CG, zato si izgubio izbore, znaš ti to dobro..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA