Porodici oduzeli decu, besni otac razlupao Centar za socijalni rad: Radnicu obezbeđenja bacio na sto

Direktorka Centra za socijalnu pomoć Ivanić-Grad, Martina Cuvaj, rekla je da je otac upao u prostorije nakon što je majka koja je bila tu sa decom napustila centar

  • 6
Markov trg, hrvatska policija Foto: Tanjug/AP

U Hrvatskoj je, jutros oko deset časova, došlo do napada na Centar za socijalnu pomoć u Ivanić-Gradu, kada je jedan muškarac došao u Centar radi rešavanja porodičnih problema, navodno u vezi dece. Tada je počeo da galami na osoblje Centra, a potom se "obrušio" na inventar i pričinio štetu. Obezbeđenje je uspelo da zaustavi muškarca da ne uđe u kancelarije socijalnih radnika do dolaska policije.

Predsednica Udruženja socijalnih radnika Štefica Karačić upozorava da postoji visoka opasnost da se ponovi slučaj iz Đakova.

Kako navodi Index, u julu 2019. u Đakovu je hladnokrvno ubijena socijalna radnica i pravnik centra za socijalnu pomoć, koje je upucao korisnik centra. Direktorka Centra za socijalnu pomoć Ivanić-Grad, Martina Cuvaj, danas je izjavila da je u jutarnjim satima bila izrečena mera oduzimanja dvoje dece iz jedne porodice.

- Posle izvršenja mere, majka je sa decom bila tu u centru, napustila je prostorije centra pa su ih napustili i policajci koji su tamo bili preventivno pozvani, a potom je u prostorije centra navalio i fizički nasrnuo otac dece, koji je zaustavljen pribranošću radnice obezbeđenja. Ona ga je sprečila da uđe. Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je radnicu obezbeđenja na njen sto koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u kancelarije - izjavila je Cuvaj.

razlupani centar u Ivaniću Foto: index.hr

Karačić je za hrvatski portal rekla da je taj događaj posledica svega što se događalo u Novoj Gradiški kada je devojčica preminula od posledica teški telesnih povreda, a prvobitno je sklonjena iz hraniteljske porodice i vraćena biološkim roditeljima. Ona je istakla da zbog svega preti opasnost svim centrima za socijalnu pomoć širom zemlje.

Dodala je da centri imaju obezbeđnje ali da oni nisu naoružani.

- Posle ubistva socijalne radnice i pravnika u Đakovu, prema nalogu premijera Andreja Plenkovića, u svim centrima su postavljeni detektori metala. Međutim, to samo po sebi ne garantuje zaštitu. Inače smo profesija koja ne može da očekuje apsolutnu zaštitu, radimo i na terenu, krećemo se područjem na kom smo nadležni. Mi smo u stalnom riziku od napada ovakvih osoba koje su frustrirane i nezadovoljne što im nisu ispunjeni zahtevi. Jedino što možemo jeste da radimo na afirmaciji sistema. Problem je da za sve dobro što radimo za to se ne čuje, nikoga ne zanima ništa afirmativno. Apelujemo da se govori o socijalnoj pomoći koja štiti najranjivije grupe. Uvek se govori samo o pojedinim slučajevima u kojima su se morale da se donesu određene mjere. Mi često moramo da donosimo mere suprotne željama korisnika, ali su u interesu deteta - objasnila je Karačić.

Govoreći o nedavnoj smrti dvoipogodišnje devojčice, čiji je slučaj privukao veliku pažnju javnosti ne samo u Hrvatskoj već i u regionu, ističe da niko ne spominje ni pedijatra kod kog je devojčica išla, kao ni sud koji je donosio mere za tu porodicu.

- U najvećem broju slučajeva je ishod dobar, ali nekad stvari ne možete da izbegnete. Ako je propustom stručnjaka socijalne pomoći došlo do pogreške, i mi smo spremni da prihvatiomo sankciju i odgovornost, tu treba biti korektan. Smeta nam što se odmah obeleži krivac, a krivca treba dokazati - kazala je Karačić.

Video: Uhapšen tokom iznude, upao u zamku policije: Spektakularno hapšenje specijalaca u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roditelj

    8. april 2021 | 17:21

    Postoje dobri i loši roditelji, ali svaki roditelj kakav da je, spreman je da ubije za svoju decu i toga svi socijalni radnici moraju biti svesni.

  • Minaaa

    8. april 2021 | 17:36

    Pitanje zašto su im uzeli decu ako su siromašni neka država pomogne ali ako su decu zlostavljali to normalno da se ne ponovi slučaj sa nesrećnom devojčicom koju su ludi roditelji ubili tuga

  • Antun pokatoliceni srbin

    8. april 2021 | 17:26

    Mnogo ovi hrvati postali silni kad nema srba onda udaraju po svojima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA