• 0

Raste broj zaraženih od korona virusa u regionu: Vlasti nekih zemalja razmatraju pooštravanje mera

U Albanijije danas četiri puta više zaraženih u odnosu na juče, a Slovenija ima najveći broj inficiranih od sredine juna

  • 0
Koronavirus mapa regiona

Ilustracija: Nikola Jovanović

Epidemiološka situacija u nekim zemljama regiona se komplikuje, najvišezbog nezanterosavanosti za imunizaciju, pa su, na primer, vlasti u Crnoj Gori i Hrvatskoj, posebno na Jadranu, najavile pooštrovanje mera protiv širenja korona virsa. Nove mere će se uglavnom odnositi  na okupljanja, pre svega u zatvorenim prostorima.

Hrvatska j u poslednja 24 sata imala 179 novozaraženih što je najviše ove sedmice. Udeo u broju testiranih je 4,56 posto. Četrnaestodneva kumulativna stopa incidence je 35,9. Više od 94 odst hospitalizovanih nije primilo vakcinu. Vakcinu nije primilo ni 45 odsto građana starijih od 80 godina.

U Bosni i Hercegovini su u poslednja 24 sata testirana ukupno 1.543 uzorka na korona virus od čega je 39 novozaraženih. Smrtnih slučajeva nije bilo.

Samo u Federaciji BiH testirano je 308 uzoraka, od kojih su 32 pozitivna na korona virus. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.538.

U Republici Srpskoj je testirana 173 uzorka, od kojih je sedam bilo pozitivno. Smrtnih slučajeva nije bilo. U Srpskoj je od početka pandemije preminulo 3.797 osoba. Pod zdravstvenom zaštitom trenutno je 47 osoba.

U Brčko distriktu BiH su u poslednja 24 sata testirana 62 uzorka na korona virus, a pozitivnih nije bilo. U Dstriktu je 16 aktivnih slucajeva zaraze.

Prema najnovijem preseku epidemiološke situacije u Crnoj Gori su registrovana 63 nova slučaja korona virusa, a nije prijavljen nijedan smrtni ishod. Testirano je gotovo 2.000 uzoraka. Najviše pozitivnih je bilo u Budvi 23.

Udeo novoopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih je iznosio 3,20 odsto. Vrednost 14-dnevne stope kumulativne incidence na nivou Crne Gore iznosila 72,59. Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.624. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 je 480.

U poslednja 24 sata u Albaniji je testirano 3.526 uzoraka od kojih su 43 osobe su bile pozitivne, a dan ranije ih je bilo samo 11. Smrtnih slučajeva nije bilo. Aktivno je 198 pacijenata.

Slovenija je testirala 1.807 uzoraka, od kojih je 111 osoba pozitivno, što je najveći broj novozaraženih od sredine juna. Procenjuje se da je trenutno 838 aktivnih slučajeva. Stopa pozitivnih slučajeva iznosi 6,1 odsto i predstavlja najvišu stopu od 12. juna.

U Bugarskoj je registrovano 145 novih zaraze od 15.953 testiranih uzoraka različitim metodama. Aktivnih slučajeva je 7.391. Prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva, a do danas je od korona virusa preminulo 18.184 pacijenata.

Video: Vučić: Plašim se da će mo pre jeseni imati teško pogoršanje,kovid brojke rastu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima