≫ 

U Sloveniji i oni koji rade od kuće moraju da imaju kovid potvrde, ugostitelji se bune, pada promet

Ako radnici koji rade od kuće nemaju kovid-potvrdu, moraju da se testiraju brzim antigenskim testom za samotestiranje najmanje jednom nedeljno

  • 6
rad od kuće

Foto: Freepik

Uslov PCT (cepljenje, preboljenje ili testiranje) u Sloveniji moraju da ispunjavaju i radnici koji rade od kuće, objavili su danas slovenački mediji pozivajući se na Ministarstvo rada. Podsetimo, Slovenija je uvela kovid-potvrde za rad, odlazak u tržni centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne delatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, navodi Index.

Slovenačko ministarstvo napominje da od uslova PTC (cepljenje, preležavanje ili testiranje) nisu izuzeti ni radnici koji rade od kuće.

Ako radnici koji rade od kuće nemaju kovid-potvrdu, moraju da se testiraju brzim antigenskim testom za samotestiranje najmanje jednom nedeljno, piše N1. Nakon testiranja poslodavcu moraju da pošalju potvrdu o testiranju na kojoj se nalazi datum samotestiranja, rezultat testa i potpis. Troškove testiranja snosi poslodavac. Ako zaposleni ne ispuni PCT uslov, takva odluka predstavlja kršenje obaveza koje proizlaze iz radnog odnosa i može biti razlog da poslodavac sankcioniše radnika u skladu sa Zakonom o radnim odnosima, objasnili su iz ministarstva.

Ugostitelji tražili ukidanje kovid potvrda

 

Slovenački ugostitelji su danas u otvorenom pismu vladi zatražili ukidanje obavezujućih kovid-potvrda, upozorivši da im pada promet i da potvrde prema novim pravilima moraju da imaju i gosti koje poslužuju na terasama.

- Struka je utvrdila da je mogućnost zaraze na otvorenom minimalna, a politika odredila da gost koji nije cepljen ili testiran ne sme ni na terasu na kojoj su stolovi međusobno udaljeni tri metra. To je neprihvatljivo i to ne sme da bude naša nova realnost - navode u svom protestu.

Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi uz to da je vlada za kontrolu kovid-propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što je nemoguće jer se i inače već duže vremena susreću s kritičnim nedostatkom kadra.

U pismu navode da zbog krize koja je pogodila taj sektor u pandemiji ugostiteljski radnici sve više odlaze u druga zanimanja.

- Pomanjkanje kadra je ionako alarmantno, a ako je vlada uverena da je donesena odluka svrsishodna, onda je sama morala da osigura one koji će kontrolisati goste, a ne time opteretiti konobare - navode u pismu vladi.

Ugostitelji podržavaju zahtev policijskog sindikata

 

Sindikat ugostitelja naveo je da podržava zahtev policijskog sindikata da ustavnost novih pravila proveri ustavni sud i o tome donese svoju odluku.

Deo udruženja zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji protivi se odluci vlade po kojoj će svi javni službenici do 1. novembra morati biti vakcinisani obema dozama cepiva protiv kovida-19, a sindikat zaposlenih u policiji potvrdio je u ponedeljak da je od ustavnog suda zatražio da se ispita njena ustavnost.

Kako je u saopštenju za javnost naveo Sindikat policajaca Slovenije, takvu inicijativu ustavnom sudu su podneli jer su vladinim protokolom cepljenje, kao i preboleli kovid-19 postavljeni kao uslov za zadržavanje radnog odnosa.

Nastavak takve "nedopustive prakse" mogao bi dovesti i do udara na druga ljudska prava i temeljne slobode, čijim bi žrtvama mogli da postanu svi građani, tvrde u policijskom sindikatu.

Vlada premijera Janeza Janše objavila je prošle nedelje odluku po kojoj će se svi državni službenici, osim onih koji to ne mogu iz dokazanih medicinskih razloga, morati da vakcinišu protiv kovida-19 kako bi mogli da rade na svojim radnim mestima, s time da do kraja ovog meseca moraju da prime prvu dozu vakcine.

Za ostale građane za veliku većinu aktivnosti i za rad potreban je tzv. PCT uslov, što znači da za njih, osim vakcinisanja i dokaza da su preležali kovid-19, još uvek vredi i negativan test na korona virus, s time da epidemiolozi predlažu da se krug onih koji će se obavezno morati vakcinisati proširuje.

Video: Policija vodenim topovima na demonstrante u Ljubljani: Usledio razlaz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    21. septembar 2021 | 03:01

    Zasto neko ko radi od kuce mora da bude testiran? Ljudi? Pa vidite li vi kuda ovo ide? Ovo je otislo predaleko, ovo apsolutno više nije normalno...

  • Zora

    21. septembar 2021 | 05:55

    Izadjite na ulice i prekinite ovo medicinsko manijastvo. Ovo je cisti izivljavanje na ljudima.

  • Srkimaja

    21. septembar 2021 | 00:50

    Meni od najboljeg druga otac jutros umro od korone a primio dve doze sputnjika u martu , tako ne znam bas koliko i ova vakcina stiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA