≫ 

Mitropolit Joanikije: Učinili smo sve da ne dođe do krvoprolića, bio bi haos da je ustoličenje bilo drugde

Mi nemamo pravo da odustanemo. Ja nemam pravo da ugrozim mitropoliju, time bi naša vera, odnosno pravoslavlje, bilo ugroženo, bila bi ugrožena Crna Gora. Ako je jedan kontinuitet jasan, i istorijski i pravni i imovinski, to je kontinuitet MCP, koja neprestano fukcioniše 800 godina - smatra mitropolit Joanikije

  • 1
Obraćanje mitropolita Joanikija

Foto: Nikola Tomić

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u emisiji "Argumenti", na Televiziji Crne Gore da bi voleo da mu neko objasni u čemu je njegova odgovornost u onom lošem što se dogodilo povodom događaja koji su se na Cetinju desili uoči i tokom njegovog ustoličenja.

- To nije bilo samo moje pravo. Nisam ja kriv što je to tako, mi smo učinili sve da ne dođe do bratskog krvoprolića i smanjili smo veoma taj svečani skup. Odustalo se od ustoličenja onakvog kakvo je trebalo da bude - kazao je. - Ako neko hoće da ospori mitropoliji, srpskoj crkvi kako god, to pravo da ustoliči mitropolita u Cetinjskom manastiru, neka to pokuša putem sudova, tužbi, procedura... Bolje je da uvek pođemo od prava, posebno kada su konflikti u pitanju. Lako ćemo utvrditi ko je kriv - rekao je Joanikije u "Argumentima".

A da je ustoličenje upriličeno negde drugo, Joanikije kaže da bi nastao "haos u celoj Crnoj Gori".

- Mi nemamo pravo da odustanemo. Ja nemam pravo da ugrozim mitropoliju, time bi naša vera, odnosno pravoslavlje, bilo ugroženo, bila bi ugrožena Crna Gora. Ako je jedan kontinuitet jasan, i istorijski i pravni i imovinski, to je kontinuitet MCP, koja neprestano fukcioniše 800 godina, naravno pod različitim nazivima. To je zlatna nit i po čemu se ona u svakom pogledu prepoznaje. Da ja sada pod pritiskom ugrozim to, odustajući od prava crkve, bio bih ja kriv. Nemam pravo na to - poručio je on.

Više od 90 odsto Cetinjana nije pravilo problem

 

Što se tiče komunikacije sa Cetinjanima, Joanikije kaže da želi da spusti tenzije.

- Preko 90 odsto Cetinjana nije pravilo problem i nije bilo protiv mog ustoličenja. Imam sigurne podatke o tome i raspitivao sam se kod nadležnih službi. Idem po celoj Crnoj Gori, služim redovno u Cetinjskom manastiru, krećem se gde treba, komuniciram sa Cetinjanima. Želim da se tenzije spuste, ako sam nekome kriv, tu sam - poručio je mitropolit.

Joanikije ističe da se njegove izjave, povodom nekih aktuelnih događaja, ne mogu izjednačavati sa izgrađivanjem sistema koji, kako navodi, može nekoga da ugrozi.

- Na nikšićkim izborima sam se držao po strani, ako sam primio predsednika Vlade i predsednika Skupštine, to su funkcioneri koji nisu samo stranački, oni predstavljaju državu. Ako sam ih primio da li to znači da sam se umešao u izbore... Time sam ukazao poštovanje prema državi."

O CPC: Može svako da veruje u šta hoće

 

Na pitanje novinara TVCG o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Joanikije ističe da poštuju pravo svih da se udruže i stvaraju verska udruženja.

- Može svako da veruje u šta hoće i da ne veruje, mi to poštujemo. Što se tiče CPC, ona nigde nije registrovana u crkvi. Ona je registrovana pri državi. Ne postoji nijedna kanonska pravoslavna crkva koja je priznaje, ne postoji nijedan kanonski hram u kojem oni mogu da služe. Šta mi ima tu da pričamo. Poštujem njihovu slobodu, oni imaju pravo i da se mole, ako se mole, i da grade hramove, primaju donacije, bave humanitarnim radom, ali nemaju pravo da posežu za nečim što nije njihovo - navodi mitropolit.

Ističe da je kontinuitet SPC "izuzetno jasan i blistav".

- Mi nemamo nikakav problem sa CPC dok se ona bavi svojim poslom u svom delokrugu. Kada hoće da uzurpira ono što nije njeno, to i narod vrlo brzo registruje. I ta organizacija je mnogo puta poslužila za nižu politčku upotrebu, ne onu pravu nego kvazi. Gde su njeni vernici, to je mali broj Cetinjana, da ih pitamo gde su kršteni. Mogu da se krste koliko god hoće, niko im to ne brani, imaju svu slobodu ovog sveta. Imaju slobodu sve dok ne ugrožavaju prava drugoga.

Joanikije je saopštio da poštuje svako nacionalno osećanje i izjašnjavanje.

- Sa svim mogućim poštovanjem prihvatam pravo da se neko izjašnjava kao Crnogorac. Držim se onoga što je definisano u doba Petrovića, što su svi moji prethodnici poštovali i toga se držali. Vladika Danilo Petrović se povremeno potpisivao kao "Vojvodić u srpskoj zemlji". U doba kralja Nikole, na državnom nivou, osetili su potrebu da definišu i to pitanje, pa je zvanična definicija bila da su pravoslavni u Crnoj Gori, po državnosti Srbi, po nacionalnosti Crnogorci, i ja se toga držim - naveo je on.

Podele u vezi kapele na Lovćenu veštačke

 

Po pitanju kapele na Lovćenu, mitropolit kaže da se podele u vezi nje veštački izazivaju.

- Moj stav jeste da je ona nasilno srušena, da je pogažen Njegošev amanet, da je ugroženo ime i Njegoševo delo. Bilo je mnogo politike oko rušenja Njegoševe kapele, ona je rušena iz političkih, ne kulturoloških razloga, treba čitati samo mišljenja najvećih umova koji su se suprotstavili rušenju te kapele. To su male estetičke studije koje su i dan danas aktuelne.

Mitropolit Amfilohije je, dodaje Joanikije, u nekom smislu i vratio kapelu na Lovćen.

- On je u MCP podigao 12 crkava koje su po obrascu lovćenske, a ja devet u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Mislim da će doći dan da na svojim ramenima iznesemo kamenje na Lovćen i da se pokajemo zbog toga što smo se ogrešili o Njegoša. U crnogorskoj patologiji ima mržnje i borbe protiv Njegoša, Njegoš je preveliki, trebali bismo ga, otprilike, smanjiti da bismo ga učinili po svojoj meri - ističe Joanikije.

Ona je kao zrno pšenice, koje umre, ali rađa strostruki plod

 

Kad budemo vraćali kapelu, vratićemo je samo u funkciji izmirenja Crne Gore i Crnogoraca, poručuje mitropolit.

- Ona je kao ono zrno pšenice, koje umre, ali rađa strostruki plod. Ona se žrtvovala - dodaje on.

Joanikije je kazao da je vlasništvo Cetinjskog manastira od Ivana Crnojevića pa do mitropolita Danila i mitropolita Amfilohija potpuno jasno.

- Manastir pripada crkvi i MCP. Kada je donošen Zakon o prestonici, tada su istorijsko jezgro Cetinja proglasili vlasništvom prestonice. Uradili su nezakonitu stvar jer niko na takav način ne može oduzeti ni privatnu ni crkvenu imovinu. Mi smo uložili dve žalbe na tu grešku i sada, ukoliko bipPrestonica, donela bilo kakvu odluku ili akt o novoj promeni vlasništva, to je potpuno nezakonita stvar i služi samo za novo podizanje tenzija - navodi on.

Poručuje da treba imati strpljenja i da treba ostaviti pravnicima da se to pitanje vlasništva reši.

- Znam da je za državu sporan upis na prestonicu, Ustavni sud je oborio tu odluku jer su se mnoge privatne kuće u katastru našle kao vlasništvo prestionice - dodaje on.

Ni reči o odvajanju mitropolije od SPC

 

Joanikije je kazao da u Mitropoliji nikada nije bilo reči o njenom odvajanju od Srpske pravoslavne crkve.

- To su očekivali ljudi iz vlasti da, na takav način, polako i sada se o tome govori kako je u nekom smislu već bilo krenulo to odvajanje - kaže Joanikije.

Na pitanje da li je to odvajanje zaista i bilo krenulo, mitropolit odgovara:

- Apsolutno ne, nikada. Ne može mitropolija da obriše svoju istoriju, svoj identitet, vekovni svetosavski, hrišćanski. Dakle, ja kao mitropolit i svaki mitropolit, dužan je da neguje jedinstvo crkve i da poštuje kanonsku jurisdikciju - poručio je Joanikije.

Odgovornost crkve da čuva kulturna dobra

 

Crkva nije neko organizovano preduzeće, ona stalno plovi i napreduje zato što se drži jevanđelja, svete službe i Hrista, poručio je. Istakao je da se nikada nije sporila nadležnost države za kulturna dobra, ali da crkva ima odgovornost da ih čuva.

- Prva dužnost crkve je da propoveda sveto jevanđelje, da donosi propoved svetu i svakom čoveku, da objedinjava sve službe u crkvi, ali istovremeno i svih darova sveštenstva monaštva i svih ljudi. Sve je to usmereno prema bogu, ali i prema čoveku, kako bismo se što više objedinili, izmirili, u Hristu Isusu - kazao je Joanikije u "Argumentima".

Dodao je da se prvo mora naglasiti duhovna dimenzija, koja je, kako je naveo, prevashodna i najznačajnija.

- Mi nismo neko organizovano preduzeće, sve stvari koje su ustanovljene prema svetovnom principu, one prođu. Crkva, zato što se drži jevanđelja, svete službe i Hrista, ona plovi i stalno napreduje, jača i rađa nove plodove".

- Imamo ogromno nasleđe koje treba čuvati, ja sada nisam samo mitropolit, već i rektor Cetinjske bogoslovije, pa se mora unaprijediti i crkveno školstvo. Mnogo je važna komunikacija sa državom i nikada nismo sporili nadležnost države za kulturna dobra. Pošto se mi o njima staramo, imamo odgovornost da to čuvamo. Mitropolija je uvek imala i kulturnu delatnost i gledao sam da, uz redovnu delatnost i službu, da se i duhovno i kulturno prosvećujemo, osvešćujemo. Naše je usmerenje duhovno da se ne samo izgrađujemo u materijalnom smislu, već i duhovno i kulturno - kazao je mitropolit.

Video: Nije bilo reči o otkazivanju ustoličenja: Mitropolit Joanikije o ustoličenju na Cetinju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA