≫ 

Petar (15) iz Pule preminuo od teških komplikacija šećerne bolesti? Danima pre smrti imao ove simptome

Tužilaštvo navodi da je dečak preminuo usled teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog lečenja

  • 2
Roditelji preminuli dečak Pula Dejan Štifanić/Glas Istre

Smrt 15-godišnjeg Petra, odličnog učenika drugog razreda pulske Gimnazije koji je preminuo prošle srede, slučaj je koji je šokirao ne samo Pulu i Istru, nego celu Hrvatsku i region. Državno tužilaštvo je protiv njegovih roditelja, Ines K. (45) i Darka K. (42), koji su trenutno u pritvoru u pulskom zatvoru, pokrenulo istragu zbog sumnje da su počinili krivično delo povrede detetovih prava sa smrtnom posledicom.

Naime, tužilaštvo navodi da postoji osnovana sumnja da su tokom leta pa do 29. septembra kada je dečak preminuo - dakle radi se o periodu od nekoliko meseci - bili svesni da je dete lošeg zdravstvenog stanja, ali da za njega nisu tražili lekarsku pomoć, "olako držeći da neće nastupiti detetova smrt".

Naime, kad je majka 29. septembra pozvala hitnu medicinsku pomoć, dečaku više nije bilo spasa; bio je klinički mrtav. Preminuo je usled teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog lečenja, navodi tužilaštvo, prenosi Glas Istre.

Budući da se radi o krivičnom delu na štetu maloletne osobe, istraga je u ovom slučaju tajna. To se odnosi i na uzrok smrti Petra, iako se od prvog dana spekulisalo da se radi o posledicama nelečene upale pluća i dijabetesa.

Iz nezvaničnih, ali vrlo pouzdanih izvora Glas Istre saznaje da je kod dečaka nastupila ketoacidoza, odnosno akutna, po život opasna komplikacija šećerne bolesti. Ona je najčešće posledica do tada nepoznate, nedijagnostikovane ili pak nelečene šećerne bolesti, a nastaje zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka insulina u organizmu.

Karakteristični simptomi ketoacidoze, koji se razvijaju postupno tokom nekoliko sati trajanja visokog nivoa glukoze u krvi, su suvoća kože i vidljivih sluznica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, opšta slabost te poremećaj svesti. Sve su to simptomi koje je Petar imao danima pre smrti, što je potvrdio i Vladimir Radeka, vođa religijske zajednice u kojoj je živela porodica Kovačević.

Osim što roditelji, kako nezvanično saznaje Glas Istre, negiraju krivicu za smrt sina, neverovatno je i šokantno da niko drugi nije primetio da se život dečaka već neko vreme očigledno gasio. Lekari koji su intervenisali tamo gde je porodica živela, kao i medicinsko osoblje koje je bilo dežurno kada je dečak dovezen u pulsku bolnicu, bili su zgroženi njegovim stanjem.

To je posebno tragično u kontekstu činjenice da je dečak sve do dan ili dva pre nego što je preminuo dolazio na nastavu, a da pritom niko nije uočio da s njim nešto nije u redu. Roditelji očigledno nisu ozbiljno shvatili Petrove simptome, već su ga, kako pišu neki mediji, "lečili" čajem od hajdučke trave.

Petar nije bio njihovo jedino dete. Imaju još troje dece, a peto dete, dečak u dobi od 11 godina utopio se u avgustu 2019. na jezeru Čingi-Lingi u opštini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dečak je stradao dok je bio na kupanju s mamom, braćom i sestrama. Ta se tragedija službeno vodi kao nesrećan slučaj, sa sudova u Varaždinu i Bjelovaru te iz tamošnjih državnih tužilaštva odgovorili su za Glas Istre da se protiv Ines i Darka K. nikada nije vodio nikakav postupak. Oni su iz Ćurlovca nedaleko od Bjelovara i već neko vreme žive u verskoj zajednici u Šikićima blizu Pule. Ako budu optuženi i proglašeni krivima za smrt sina, preti im do 15 godina zatvora.

Video: Šokantan video snimak: Policajac udara dečaka sa autizmom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA