≫ 

Roditelji preminulog Petra (15) iz Pule pušteni iz pritvora: Tužilaštvo ih sumnjiči za smrt sina

Gimnazijalac je preminuo u bolnici od posledica višemesečnog bolovanja, hroničnog dijabetesa i verovatno upale pluća, odnosno nepravovremenog lečenja

  • 0
Roditelji preminuli dečak Pula Dejan Štifanić/Glas Istre

Sredinom prošle nedelje ukinut je pritvor Darku i Ines K, roditeljima 15-godišnjeg Petra K, gimnazijalca koji je 29. septembra preminuo u pulskoj bolnici od posledica višemesečnog bolovanja, hroničnog dijabetesa i verovatno upale pluća, odnosno nepravovremenog lečenja.

Budući da su u međuvremenu ispitani svedoci na koje su mogli potencijalno uticati, Petrovi roditelji će se u daljem toku postupka braniti sa slobode, a ukoliko budu proglašeni krivim, preti im do 15 godina zatvora. Ispitane su majka i sestra okrivljene Ines K, ali i članovi religijske zajednice iz Šikića u kojoj je živela dečakova porodica. U nastavku će biti ispitani i Petrovi profesori iz Gimnazije i ostali relevantni svedoci.

Darka K. po službenoj dužnosti brani pulski advokat Robert Mikac, dok je njegovoj supruzi, takođe po službenoj dužnosti, dodeljen Siniša Milevoj. Oba advokata se i dalje suzdržavaju od komentara, a istraga je još u toku.

Nepravovremeno lečenje

Županijsko državno tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog sumnje da su Ines i Darko K. počinili krivično delo povrede detetovih prava sa smrtnom posledicom, a 2. oktobra im je određen jednomesečni pritvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke. Oba roditelja su na ispitivanju rekli da se ne smatraju krivim za smrt sina.

Tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja da su roditelji tokom leta pa do 29. septembra kada je dečak preminuo - radi se dakle o periodu od nekoliko meseci - bili svesni da je njihovo dete lošeg zdravstvenog stanja, ali da za njega nisu tražili lekarsku pomoć, "olako smatrajući da neće nastupiti detetova smrt". Naime, kad je majka 29. septembra pozvala hitnu pomoć, dečaku više nije bilo spasa. Preminuo je usled teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog lečenja, navodi tužilaštvo. Prilikom dolaska hitne pomoći Petar je već bio klinički mrtav.

Valja takođe podsetiti da je, budući da se radi o krivičnom delu na štetu maloletne osobe, istraga u ovom slučaju tajna, što se odnosi i na službeni uzrok smrti Petra K. Međutim, iz neslužbenih, ali vrlo pouzdanih izvora, hrvatski mediji navode  da je kod dečaka nastupila ketoacidoza, odnosno akutna, po život opasna komplikacija šećerne bolesti. Ona je najčešće posledica do tada nepoznate ili pak nelečene šećerne bolesti, a nastaje zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka insulina u organizmu.

Karakteristični simptomi ketoacidoze, koji se razvijaju postepeno tokom nekoliko sati trajanja visokog nivoa glukoze u krvi, su suvoća kože i vidljivih sluznica, mučnina, povraćanje, bol u stomaku, ubrzano i duboko disanje, opšta slabost i poremećaj svesti. I zaista, sve su to simptomi koje je Petar imao danima pre smrti, što je medijima potvrdio i Vladimir Radeka, vođa religijske zajednice u kojoj je živela porodica K.

Redovan na nastavi

Osim što su roditelji negirali krivicu za smrt sina, neverovatno je da niko drugi nije primetio da se život dečaka već neko vreme očito gasio. Lekari koji su intervenisali u kući gde je porodica živela, kao i medicinsko osoblje koje je bilo dežurno kada je dečak dovezen u pulsku bolnicu, bili su zgroženi njegovim stanjem. Iako teško bolestan, dečak je sve do dan ili dva pre nego što je preminuo dolazio na nastavu, a da pritom niko nije uočio da s njim nešto nije u redu. Roditelji očito nisu ozbiljno shvatili Petrove simptome, već su ga, kako pišu neki mediji, "lečili" čajem.

Inače, Petar nije bio jedino njihovo dete. Oni imaju još troje dece, a peto dete, dečak u dobi od 11 godina, utopio se 2019. na jezeru Čingi-Lingi u opštini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dečak je stradao dok je bio na kupanju s mamom, braćom i sestrama. Ta se tragedija službeno vodi kao nesrećan slučaj.

Oni su se, naime, u Pulu preselili iz Ćurlovca nedaleko od Bjelovara i već neko vreme žive u verskoj zajednici u Šikićima blizu Pule. Radi se o ogromnoj kući gde deluje hinduistički hram Sri Sri Radha Gopinath u kojem se praktikuje bakti joga.

Nakon Petrove smrti pulski Centar za socijalni rad oduzeo je roditeljima preostalo troje dece, koja su adekvatno zbrinuta.

Video: Preminula 12-godišnjakinja od posledica korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA