≫ 

Svi stariji od 12 godina moraju da imaju kovid propusnice za ulazak u crkvu u Sloveniji

Određeno je i češće testiranje na korona virus učenika u osnovnim i srednjim školama, zabrana većih javnih okupljanja i druge restrikcije

  • 0
Slovenija, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Video: Tinejdžer ubio dvoje ljudi na protestu u Kenoši, snimljen sa puškom u ruci

Zbog teške epidemiološke situacijeslovenačka vlada je juče uvela nove mere, ali nije se odlučila za 14-dnevno zatvaranje, kako su predlagali epidemiolozi, navodi Index.

Mere između ostalog propisuju širu primenu kovid potvrda uz dokumente za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada klubova i diskoteka.

Određeno je i češće testiranje na korona virus učenika u osnovnim i srednjim školama, zabranu većih javnih okupljanja i druge restrikcije.

Nakon objava novih mera oglasili su se i slovenački katolički biskupi. Oni su juče objavili popis mera koje vernici moraju da poštuju ako žele da učestvuju na verskim obredima.

Svi stariji od 12 godina moraju da zadovolje PCT uslov, odnosno moraju biti vakcinisani, testirani ili imati potvrdu da su preboleli virus.

Deca mlađa od 12 godina ne moraju da imaju kovid potvrde, ali se od roditelja traži da ih testiraju brzim testom.

Na vratima crkve mora biti istaknuto obaveštenje o kovid potvrdama, a vernike na ulazu mora kontrolisati župnik ili osoba koju on ovlasti.

Sveštenici i druge osobe koje učestvuju u bogosluženju takođe moraju da ispunjavaju iste mere. Ako nisu cepljeni ili nisu preboleli kovid, moraju imati negativan test koji nije stariji od 48 sati.

Razmak između vernika u crkvi mora biti najmanje 1,5 metara, osim među osobama iz zajedničkog domaćinstva.

Obavezna je upotreba hirurške ili FPP2 maske, a maske od tkanine nisu dozvoljene. Obavezno je redovno provetravanje crkve, kao i dezinfekcija ruku.

U crkvama je dopušteno horsko pevanje, ali pevači moraju da nose masku i održavaju razmak od 1,5 metara.

Ista pravila kao i za misu važe za pohađanje veronauke, verskih seminara i tečaja.

Učenici stariji od 12 godina takođe moraju da imaju kovid potvrde. Za ulazak na misu im se neće priznati potvrda o negativnom brzom testu, koji je nevakcinisanim učenicima u Sloveniji potreban za ulazak u školu.

Video: Prvi snimci kontrole kovid propusnica: Tri atraktivne drugarice dobile upozorenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA