Da li se zbog "deponije smrti" kod Mostara razboljevaju meštani? "Curi neka crna tečnost"

Nekada smo se stalno družili. Živeli smo u istoj ulici, pili rakiju, večerali i uživali u životu. Od raka preminuo je on, njegov brat, njegov otac i mnoge naše komšije, rekao je Nasuf

  • 0
Deponija požar

Foto-ilustracija: Pixabay, Tanjug/AP

Građani Mostara strahuju od deponije Uborak za koju tvrde da je otrovna i da ima veze sa sve većim brojem obolelih od raka, anomalijama fetusa i drugim bolestima.

Ova kontroverzna deponija nalazi se u blizini Mostara u jednom od najlepših delova BIH.

Kamioni gradske čistoće i dalje donose smeće na ovu deponiju iako ona deluje prepuno. Nalazi se na kraškoj vrtači koja je bogata podzemnim vodama.

Omer Hujdur, koji živi u blizini deponije kaže da crna tečnost stalno curi iz "deponije smrti", kako je meštani nazivaju. Meštanin kaže da ljudi tu bacaju i uginule životinje koje se mešaju sa toksičnim medicinskim otpadom i muljem iz gradske kanalizacije.

Novinara Euronews-a drugi meštatin Nasuf je odveo i na lokalno groblje u blizini deponije na kom je sahranjen njegov prijatelj Vahid koji je preminuo 2017. godine.

- Nekada smo se stalno družili. Živeli smo u istoj ulici, pili rakiju, večerali i uživali u životu. Od raka preminuo je on, njegov brat, njegov otac i mnoge naše komšije - kaže Nasuf.

On dodaje da u njegovom naselju ima 140 domaćinstava, a 14 njegovih komšija preminulo je od raka u poslednjih deset godina. 

Uzorak crne vode koji je Omer odneo na analizu navodno je pokazao visok stepen zagađenja bakrom, olovom i cinkom. Ali ono što najviše zabrinjava je i navodno visok procenat arsena, koji je, kako piše Euronews, 100 puta veći od dozvoljenog. 

Ko je odgovoran?

 

Svi se godinama pitaju ko je odgovoran za ovu deponiju i zašto ona nije izmeštena?

Ova deponija nastala je 1960-ih i nju je koristila vojska, a kasnije je odgovornost predata gradskoj upravi u Mostaru. 

Gradonačelnik Mostara nije želeo da daje izjave povodom ove situacije, ali je ovu ekološku katastrofu prokomentarisala ekološkinja Amina Popovoj.

- Gradske vlasti koriste preduzeća kako bi napunili svoje džepove, kada bi finansijska inspekcija bolje istražila, neko bi sigurno završio u zatvoru - kaže ona.

Enes Čolaković iz Instituta za javno zdravlje u Mostaru prokomentarisao je rezultate koje je Omer dobio prilikom analiziranja vode sa deponije i njegovu povezanost sa teškim bolestima poput raka.

- To bi mogao da bude uzrok tih oboljenja, ali moramo da uradimo dodatne analize i da ispitamo više uzoraka, a ne samo jedan - rekao je on.

On takođe navodi da grad nema dovoljno finansijskih sredstava kako bi izvršio ta ispitivanja.

- Ako postoji neki projekat, ili ako je neko spreman da finansira, mi smo spremni da pomognemo ljudima u Uborku i uradimo sve analize - rekao je Enes.

Video: Smeće ponovo preplavilo Lim, preti da izazove ekološku katastrofu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA