Šef policije o potrazi za devojčicom u Hrvatskoj: Svi smo to doživeli stresno, svi smo roditelji

Svi koji su učestvovali u potrazi i danas su se do poslednjeg trenutka nadali čudu, ali ono se, nažalost, nije dogodilo

  • 0
Reka Dragonje migranti Foto: Facebook/PU Koper

Tragično se završila potraga za desetogodišnjom devojčicom, koja je pre dva dana nestala u reci Dragonji na hrvatsko-slovenačkoj granici. Pronašli su je ronioci nedaleko od mesta stradanja.

Nažalost, za desetogodišnju devojčicu spasa nije bilo. Jaka struja, koja ju je istrgnula iz majčinih ruku, odvukla ju je na dno. Danas oko podneva pronašli su je policijski ronioci.

Na početku zime često stradaju migranti. Svi koji su učestvovali u potrazi i danas su se do poslednjeg trenutka nadali čudu, ali ono se, nažalost, nije dogodilo. Mnogi od policajaca i sami su roditelji, pa sve još teže doživljavaju.

- Iza nas su dva dana intenzivne potrage za devojčicom, u kojoj je učestvovalo preko 50 pripadnika raznih službi. Svi smo se nadali da će potraga završiti srećno. Svi smo to doživeli na jedan stresan način. Svi smo roditelji. Video sam policajce koji su našli telo. Ostavlja to trag - rekao je Božo Kirin, načelnik PU istarske za Dnevnik Nove TV.

"Manje ilegalnih prelazaka granice nego lani"

Kirin kaže da beleže manje ilegalnih prelazaka nego lani.

- Borba protiv nezakonitih migracija je jedan od prioriteta za hrvatsku policiju. U mojoj policijskoj stanici beležimo 35 posto manje ilegalnih prelazaka u odnosu na prošlu godinu. Usmereni smo prema individualcima i grupama koje organizuju ovakve ilegalne prelaske. Zabeležili smo 48 krivičnih dela, što je više nego prošle godine, kada ih je bilo 14 - istakao je Kirin.

Dodao je da im pomažu gotovo na dnevnoj bazi i susedne policijske uprave. Kirin je rekao da su migranti spremni na razne opasnosti.

- Očigledno su u svojoj nameri da stignu do konačnog cilja spremni na razne opasnosti, ali ne na sve. A opasnosti su gotovo na svakom kilometru puta. Ne znaju za opasnost na delovima gde su minska polja - dodaje.

Zima je pred vratima, što je otežavajuća okolnost.

- Pogotovo ako su u tim grupama deca, žene i trudnice. Takve situacije mogu završiti tragično - zaključio je Kirin.

Potragu je komentarisao i pomoćnik zapovednika SJP-a Rijeka.

- Danas smo nastavili opsežnu potragu. Uključili smo, uz Specijalnu policiju Rijeka, i kolege iz interventne istarske i ATJ-a Lučko. Radili smo detaljnu pretragu, nakon nekoliko stotina metara smo na dubini od tri metra pronašli telo i izvestili ostale službe - rekao je Darko Majetić, pomoćnik zapovednika SJP-a Rijeka.

Uz hrvatske policajce, za devojčicom su tragale i slovenačke kolege.

Nesreća se dogodila kada je turska državljanka s troje dece i tek punoletnim nećakom pokušala da pređe nabujalu Dragonju, koja deli Hrvatsku i Sloveniju, i uputiti se u bolji život. Uhvatili su se za ruke i u ljudskom lancu krenuli na drugu obalu. U jednom trenutku majka se okliznula i voda joj je otrgnula ćerku iz ruku. Spasioci su dva dana tragali za detetom u nadi da će se dogoditi čudo i da će je pronaći živu.

U poslednje vreme učestala su stradanja migranata na ovoj, balkanskoj ruti, koja vodi iz Bosne i Hercegovine kroz Hrvatsku i Sloveniju prema zapadu Europe.

- Na području Policijske uprave Kopar imali smo smrtnih slučajeva osoba koje su pokušale ilegalno da pređu granicu, uglavnom je to bilo zbog hipotermije - pojasnio je Viljem Toškan iz PU Kopar.

Video: Čuvajte svoje stvari: Migranti usred poznatog restorana ukrali ženi telefon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA