Dragan mora da plati 8.000 evra: Pomagao porodici devojčice koja je stradala kod srpske granice

Kaznu, kako stoji u prvoj presudi, može platiti u pet mesečnih rata, a ako 40 000 kuna, odnosno dve trećine kazne, isplati u roku od pet meseci, smatrat će se da je kaznu platio u celosti

  • 0
Madine Hussini, Medina Husini Foto: Privatna arhiva

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbio je žalbu aktivista Udruženja "Are You Syrious" Dragana Umičevića i pravosnažno ga osudio na plaćanje novčane kazne od 60.000 kuna (oko 8.000 evra) zbog "pomaganja u ilegalnom prelasku granice" avganistanskoj porodici Husini, piše Jutarnji list. Reč je o porodici tragično stradale devojčice Madine.

Presuda je stigla na Opštinski sud u Vinkovcima, u čijem je sastavu stalna sudska služba u Županji koja je u septembru 2018. Umičevića nepravosnažno osudila na spomenutu novčanu kaznu.

Umičević je još 2018. proglašen krivim zbog optužbi da je 21. marta 2018. u 2:25 kod mesta Strošinci pomogao grupi od 14 avganistanskih izbeglica da iz Srbije nezakonito uđe u Hrvatsku.

U presudi županjske stalne službe Prekršajnog suda u Vukovaru iz 2018. stoji da im je pomogao na način da im je svetlosnim signalima iz automobila "davao uputstva gde i kada mogu nezakonito da pređu državnu granicu i uđu na područje Republike Hrvatske".

Kaznu, kako stoji u prvoj presudi, može platiti u pet mesečnih rata, a ako 40 000 kuna, odnosno dve trećine kazne, isplati u roku od pet meseci, smatrat će se da je kaznu platio u celosti.

Podsetimo, Madina Husini stradala je u novembru 2017, na granici sa Srbijom. Porodica je u Hrvatsku uspela da uđe nekoliko meseci kasnije.

Madina, koja je tada imala samo 6 godina, stradala je kada je na nju naleteo voz. Ona je sa svojom majkom i porodicmo bila u grupi migranata koji su s područja opštine Šid pokušavali da uđu na teritoriju Hrvatske, krećući se uz železničku prugu.

Nisu uspeli tada da uđu u Hrvatsku, a nakon toga pokušali su još nekoliko puta. Uspelo im je to u martu 2018. kad im je pomogao Umičević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA