≫ 

Objavljeni snimci hapšenja opasnih kriminalaca u Zagrebu: Naručivali likvidacije, postavljali eksplozive

U razbijanju zločinačkog udruženja čiji osumnjičeni pripadnici su uhapšeni u četvrtak i danas na području Zagreba, hrvatski istražitelji su imali i veliku pomoć FBI

  • 0

Hrvatska policija objavila je snimke hapšenja pripadnika zločinačkog udruženja sa zagrebačkog područja.

Kako su saopštili, završeno je kriminalističko istraživanje nad osam osoba, starosti od 30 do 48 godina, zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela protiv javnog reda, života i tela, i krivična dela protiv opšte sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da su trojica osumnjičenih (30, 36, 31) od decembra 2020. do kraja decembra 2021. godine u Zagrebu, sa namerom odmazde nad dvojicom muškaraca zbog njihovih fizičkih napada i ponižavanja osumnjičenog 31-godišnjaka za vreme dok su se nalazili u istražnom zatvoru i sa namerom odmazde nad još jednim muškarcem zbog nerešenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom koje je imao s 36-godišnjakom, povezali u zajedničko delovanje ostale osumnjičene (25, 48, 44, 30, 32) i druge za sada nepoznate osobe.

- Tako su angažovali osumnjičenog 25-godišnjaka da izvrši napad na članove porodice navedenih muškaraca koji su se tada nalazili u istražnom zatvoru, a osumnjičenog 48-godišnjaka za napad na trećeg muškarca koji je bio u konfliktu s osumnjičenim 36-godišnjakom. Napadi su planirani postavljanjem eksploziva ispred stanova porodica navedenih muškaraca - ističe se u saopštenju.

Osumnjičenog 44-godišnjaka su angažovali da osigurava eksplozivne naprave i oružje namenjeno izvršenju napada, navode u policiji, dok su putem 25-godišnjaka angažovali 30-godišnjaka i 32-godišnjaka i druge, zasad nepoznate osobe, za utvrđivanje tačnog identiteta osoba na koje treba da se izvrše napadi, za nadzor njihovog kretanja, životnih navika i tačnog mesta stanovanja.

- Tokom istrage obavljene su pretrage domova, vozila i osoba i pronađeno je i privremeno oduzeto nekoliko pištolja, municija, više mobilnih telefona, novac u raznim valutama, skupoceni satovi, detonatorska kapisla s vodičima, razni preinačeni i pripremljeni delovi podesni za daljinsko aktiviranje eksplozivnih naprava, mitraljez s pripadajućom municijom i opremom, automatska puška, digitalne vage i razne droge (kokain, ekstazi, marihuana, amfetamini, punila, hašiš), tablet, uređaji za lociranje i ometanje signala, elektrošokeri i nekoliko ličnih vozila visoke klase - navodi se u saopštenju, prenosi Jutarnji.

Na opisani način je, navode dalje, 31. maja 2021. godine realizovan jedan napad postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave ispred stana porodice jednog od spomenutih muškaraca, istovremeno pristajući i izazivajući opasnost za život i telo drugih osoba koje su se nalazile u zgradi i njihovu imovinu zbog količine i razorne moći eksplozivnog sredstva. Odmazde prema drugom i trećem muškarcu nisu uspeli da realizuju. Prilikom pripreme jednog od napada policija je uhapsila osumnjičenog 25-godišnjaka.

Osumnjičenima se na teret stavlja više krivičnih dela, između ostalo podsticanje na teško ubistvo u sastavu zločinakog udruženja, pomaganja u teškom ubistvu u sastavu zločinačkog udruženja, pokušaja teškog ubistva u sastavu zločinačkog udruženja...

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene osobe (30, 36, 48, 44) predali pritvorskom nadzorniku, a poseban izveštaj kao nadopunu krivične prijave su podneli Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Jedan osumnjičeni je trenutno nedostupan vlastima, dok se trojica osumnjičenih (31, 25, 30) od ranije nalaze na izdržavanju kazne zatvora. Takođe, zbog čuvanja predmeta nastalih krivičnim delom policija će protiv osumnjičenog 37-godišnjaka podneti prijavu nadležnom opštinskom državnom tužilatvu - stoji u saopštenju.

Policija i USKOK potvrdili su juče da su u koordiniranoj akciji u sredu u kojoj je učestvovalo više od 50 policijskih službenika, započeli realizaciju kriminalističkog istraživanja usmerenog prema nekoliko osoba sa zagrebačkog područja - "nosiocima organizovanog  kriminala i počiniteljima teških krivičnih dela protiv života i tela. Cilj akcije je, kako su naveli, rasvetljavanje ranije počinjenih teških krivičnih dela, kao i sprečavanje dovršenja teških krivičnih dela koja su pripremali.

Globalna akcija

U razbijanju zločinačkog udruženja čiji osumnjičeni pripadnici su uhapšeni u četvrtak i danas na području Zagreba, hrvatski istražitelji su, kako Jutarnji nezvanično saznaje, imali i veliku pomoć FBI-a.

Prema informacijama Jutarnjega lista, hapšenje grupe osumnjičene za podmetanje eksplozivnih naprava i naručivanje ubistava, uklopilo se u jednu od najvećih međunarodnih FBI-evih akcija u kojoj je širom sveta uhapšeno više od 800 osumnjičenih zbog raznih krivičnih dela.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni se terete, između ostalog, da su proletos postavili i aktivirali razornu eksplozivnu napravu na zagrebačkom Laništu, tačnije ispred stana u kojem je živela porodica Tomislava Sučića. U eksploziji koja je 'poljuljala' sigurnost celoga grada i u kojoj je korišćena velika količina eksploziva, narušena je statika zgrade, a samo pukom srećom Sučićeva supruga prošla je s lakšim povredama, dok su njena deca i ostali stanari prošli nepovređeni.

Iz izvora bliskih istrazi Jutarnji saznaje da se radilo o osveti Sučiću i njegovom "partneru" iz akcije Tebra Tomislavu Sablji, za fizičke napade na Lea Zdenjaka u zatvoru u Remetincu. Zdenjak je zbog krivičnog dela iznude uhapšen u oktobru prošle godine u Arena centru u Zagrebu kada su ga specijalci zaskočili, savladali i bukvalno izneli iz tržnog centra.

Nakon podmetanja eksploziva u zgradi u Laništu, istražitelji su osobe povezane sa Zdenjakom stavili pod tajne mere, prateći ih i prisluškujući uz odgovarajuće sudske naloge. Pritom su naišli i na veliki problem zbog kojega nisu mogli da "probiju" njihovu komunikaciju.

Naime, koristili su kriptovane mobilne uređaje, tako da ih nije bilo moguće prisluškivati. Na kraju su ipak uspeli da probiju i tu vrstu komunikacije. Hrvatski istražitelji su tada dobili veliku pomoć i od američkih kolega iz FBI-ja.

Naime, osumnjičeni su, veruje se, komunicirali preko američkog servera za kriptovanu komunikaciju ANOM, pa je od nadležnih istražnih tela SAD-a zatražena međunarodna pravna pomoć. Upravo ti podaci bili su ključni za završetak kriminalističkog istraživanja, odnosno dobijeni su dokazi koji su potvrdili sumnje hrvatske policije.

Inače, ANOM je aplikacija razvijena od strane FBI-a kojom su se služili kriminalci širom sveta. Službenici FBI-ja i australijske policije su 18 meseci prikupljali poruke od članova krim miljea koji na to nisu niti najmanje sumnjali. Do ovog leta aplikacija je bila instalirana na 20.000 telefona, a njome se koristilo oko 3.000 kriminalnih organizacija u više od 100 država.

Video: Likvidacija u GTA stilu: Ubili čoveka iz kola u pokretu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA