≫ 

Tinejdžer opuškom zapalio krov dvorca kod Karlovca: Šteta je preko 100.000 evra

Na dva drvena krova je prouzrokovao veliku materijalnu štetu

  • 0

Mladić star 18 godina sumnjiči se da je 15. marta odbačenim užarenim opuškom cigarete izazvao požar u starom gradu Novigradu na Dobri i time na dva drvena krova prouzrokovao materijalnu štetu veću od 860.000 kuna (oko 115.000 evra), saopšteno je iz karlovačke Policijske uprave.

- Mladić je najpre neovlašćeno ušao u zaključani prostor i potom opuškom izazvao požar na drvenom krovu jugozapadne kule - stoji u saopštenju uz dodatno pojašnjenje da je "potom zbog jakog vetra došlo do prenosa vatre na drvenu konstrukciju krova severoistočne kule - piše Index.hr.

Prijava se odnosi na "teška krivična dela protiv opšte bezbednosti" u vezi sa krivičnim delom dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom.

Iz PU karlovačke su pre mesec dana izvestili da veštaci MUP-ovog Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i veštačenja Ivan Vučetić smatraju verovatnim da je do požara došlo "usled mogućeg kvara na električnim instalacijama", ali da "s ciljem tačnog uzroka nastanka požara sledi dalje kriminalističko istraživanje i veštačenje izuzetog materijala".

Kriminalističkim istraživanjem i veštačenjem utvrđeno je da kvar nije bio uzrok, nego vatra s opuška cigarete.

Stari grad Novigrad na Dobri je kulturna baština, upisana u nacionalni Registar zaštićenih kulturnih dobara, a županka Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i načelnik Opštine Netretić Marijan Peretić prošlog meseca su najavili da će "učiniti sve da se krovovi obnove do leta".

Video: Barbikin dvorac iz stvarnog života: Napušteno zdanje u Art nuvo stilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA