≫ 

Sud BiH oslobodio četvorku optuženu za ubistvo pripadnika JNA u Sarajevu 1992. godine

Oslobođeni su bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragan Vikić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, kao i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić

  • 7
Sud BiH Foto: Shutterstock

Sud BiH juče je prvostepenom presudom oslobodio četvoricu bivših pripadnika policijskih i bezbednosnih struktura takozvane RBiH optuženih za ubistvo pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

Oslobođeni su bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragan Vikić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, kao i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je oslobađajuća presuda za ubistvo osam vojnika JNA u Sarajevu 22. aprila 1992. godine još jedan u nizu dokaza da je Sud BiH politički sud, prenosi Savez Srba iz regiona.

Linta u izjavi navodi da je u dosadašnjem radu Sud BiH pokazao pristrasnost i selektivnost, zbog čega su Srbi opravdano izgubili poverenje u pravosudni sistem BiH.

Ocenjuje da, kako sada stvari stoje, neće doći vreme da pred pravosuđem u Sarajevu odgovaraju oni koji su naredili i izvršili, ili nisu sprečili masovne i teške zločine nad Srbima tokom građanskog rata u BiH.

- Navedena presuda je jasno pokazala da za srpske žrtve u BiH nema pravde i da su sudski procesi u Sarajevu za ubistva srpskih vojnika i civila najobičnija farsa - ocenio je Linta.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da konačno počne da pokreće postupke i podiže optužnice na osnovu brojnih dokaza za masovne zločine nad Srbima koje su počinili pripadnici muslimanskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

- Bez istih standarda u suđenjima za ratne zločine i bez poštovanja svih žrtava nije moguća uspostava poverenja i pomirenje između Srba i Bošnjaka - naveo je Linta u saopštenju.

Video: Veliko hapšenje u BiH: Zločinci nad Srbima privedeni pravdi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    22. april 2022 | 15:27

    A mi srbi hapsimo svoje, a saljemo i u Hag.. Tako nam i treba

  • Zis

    22. april 2022 | 15:24

    I vi hoćete da srbi žive ponovo zajedno sa vama,nema od toga ništa ,srbi su sa vama završili za vek vekova .

  • dragče

    22. april 2022 | 17:44

    Ej ubili momke JNA MLADE KOJE SU RODITELJI POSLALI NA ODSLUŽENJE JUGOSLAVIJI I POSLE SE PITAJU KO JE PRVI POČEO RAT.???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA