Pala odluka u slučaju Mirele Čavajde: Hrvatska će platiti zahvat u Sloveniji

Čavajda je prošli petak poslala zahtev HZZO

  • 2

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje platiće Mireli Čavajdi troškove prekida trudnoće u inostranstvu.

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrio je trudnici Mireli Čavajdi pokrivanje troškova obavljanja medicinskog zahvata prekida trudnoće u Ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani. Boravak u ljubljanskoj bolnici biće pokriven iz sredstava zdravstvenog osiguranja u skladu s odredbama koje regulišu finansiranje troškova lečenja i medicinskih zahvata hrvatskih zdravstvenih osiguranika u inostranstvu - naveli su iz HZZO, prenosi Jutarnji.

Podsetimo, drugostepena komisija odobrila je Čavajdi prekid trudnoće, ali kako čelni ljudi u zagrebačkim bolnicama ustraju u tome da nema bolnice koja u Hrvatskoj radi feticid, Klinika za ženske bolesti i porođaje "ponudila" je Čavajdi nešto što ona uopšte nije tražila: indukovani porođaj.

- Gospođi je ponuđeno sve što joj struka u Hrvatskoj u ovom trenutku može ponuditi. To je indukovani porođaj tokom kojeg bi dete zbog svog stanja verovatno preminulo - objašnjavao je ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš.

Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva zaključuje da je drugostepena komisija KBC-a Zagreb, na zahtev pacijentkinje "donela odluku o prekidu trudnoće, o čemu ju je obavestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative".

Čavajda je prošli petak poslala zahtev HZZO-u. Uz svoju lekarsku dokumentaciju poslala je i dokumentaciju dve ustanove: KB-a Sveti Duh i KBC-a Zagreb. Međutim, ta dokumentacija HZZO-u nije bila dovoljna pa su zatražili dodatna pojašnjenja.

U ponedeljak je iz KB-a Sveti Duh, saznaje Jutarnji, stiglo mišljenje da, s obzirom na to da ne mogu da obave traženi postupak, predlažu da, ako se ne može odraditi niti u drugim ustanovama u zemlji, pacijentkinja bude upućena u inostranstvo, odnosno traženu Ljubljanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NBG

    18. maj 2022 | 16:08

    Da, oni su dokazano jako humani i oprezni s tuđim glavama! Ne smeju od crkve vetrić da puste. Kakva struka i bakrači! Jadna ta žena...

  • Dijana

    18. maj 2022 | 10:22

    Dok oni sve to srede,zena ce se porodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA