Hrvatski šef diplomatije o odluci da se Vučiću zabrani poseta

Hrvatska nije informisana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta, rekao je Radman

  • 15
Gordan Grlić Radman, otvaranja kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nakon odluke Zagreba da zabrani privatnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, oglasio se srpski državni vrh, a onda su krenuli da se oglašavaju i hrvatski zvaničnici.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman je rekao da je Hrvatska nezvaničnim kanalima saznala da predsednik Vučić namerava da poseti Jasenovac i Pakrac.

- Neuobičajeno je da to saznajemo neslužbeno. Uručili smo notu - rekao je Radman.

On je rekao da prilikom svake posete stranih zvaničnika vreme, razlog i plan posete treba da budu deo dogovara dve strane.

- Hrvatska nije informisana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta - kaže Radman.

Radman je rekao i da se "Srbija nije suočila s prošlošću", i spomenuo "problem nestalih osoba iz Domovinskog rata koje Hrvatska još traži".

- Kad je u pitanju uključenost manjina i zaštita njihovog prava, ko može biti bolji primer iz Hrvatska. Srpska manjina ima tri zajamčena mesta u saboru, SDSS učestvuje u vladi, predstavnica srpske manjine je podpredsednica vlade. Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsednik države je štićena osoba, takav dolazak zahteva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvek najavljujemo dolazak, to je ovde izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica - rekao je Radman.

- Ako govorimo o iskrenosti, iskreni razgovori su izostali da se jedna takva poseta dogodi. Smatramo da je ovo provokacija. Ovde su žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je Vučići da dobije dodatne političke bodove u Srbiji - rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Zašto su Hrvati odbili notu

Ministar je odgovorio i zašto je Hrvatska odbila da primi notu srpskog MSP-a.

- Otpravnica poslova naravno nije primila srpsku notu, ovde se ne radi o nikakvoj zabranih kretanja. Ovo se sve dogodilo preko noći i preko nezvaničnih kanala, to je neuobičajeno - kazao je Radman.

On je podvukao da je "Hrvatska članica EU".

- Najavljujemo svaki dolazak zvaničnika koji su pritom i štićene osobe. Izjave gospodina Vulina su škandalozne, besprimerne. One samo pokazuju nervozu koja vlada među srpskim političarima. Želimo da vidimo gospodina Vučića, ali treba prethoditi iskren dijalog i najava - rekao je Radman.

- Osuđujemo svaki zločin, poklanjamo se svakoj žrtvi, ali to isto očekujemo i od srpske strane - dodao je.

On je rekao da je "prekršena procedura".

- Neko želi da dođe, o tome nikoga ne obavesti. Postoje nezvanične informacije koje mi saznajemo. Hrvatska vlada je uključiva, mi smo uključivo i tolerantno društvo ali ovde je prekršen protokol, uobičajena procedura. Ne može se reći da je privatna poseta Jasenovcu, Pakracu i još ko zna gde. Ovo je bilo poprište zločina pre 30 godina - rekao je Radman.

Video: Selaković: Zastrašujuća odluka vlade Hrvatske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bokara

    17. jul 2022 | 13:00

    Zamisli proterali 250.000 ljudi i mi se nismo suočili sa prošlošću,katastrofa

  • F EU

    17. jul 2022 | 12:41

    Gospodo političari na silu ne može ni u jednu državu,postoje pravila iako ste iz RSrbije.

  • Laki

    17. jul 2022 | 12:47

    Radman Hrvat??? E šta smo dočekali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA