≫ 

Hrvatski sud monstrumu smanjio kaznu jer je star: Silovao mentalno zaostalu ćerku, ona nakon toga rodila

Kako je moguće da u jednom slučaju olakšavajuća okolnost bude što je čovek koji je počinio delo penzioner, a u drugom slučaju je to otežavajuća okolnost?

  • 2
Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Hrvatsku je neprijatno iznenadila presuda Visokog krivičnog suda, koji je delimično prihvatio žalbu B.T.-a i smanjio mu sa 20 na 16 godina zatvorsku kaznu zbog dva nedela protiv polne slobode nad bolesnom i lakše mentalno zaostalom 17-godišnjom ćerkom, koja je nakon silovanja rodila.

Devojčica ostala trudna i rodila

B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. upotrebom sile u porodičnom stanu izvršio polni odnos sa svojom ćerkom od 17 godina, sa kojom je živeo. Sud je izvestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna zaostalost) te da je devojčica nakon počinjenja prvog krivičnog dela ostala trudna i potom rodila, piše Index.

Sudsko veće Visokog krivičnog suda, sastavljeno od sutkinja mr. sc. Ljiljane Stipišić, koja je bila predsednica, te sutkinja dr sc. Lane Petko Kujundžić i Snježane Hrupek-Šabijan, odlučilo je uvažiti deo žalbe osuđenika u kojem se osvrće na visinu kazne i navodi da splitski sud nije cenio olakšavajuće okolnosti - stariju životnu dob i vrlo loše zdravstveno stanje.

Apelacijski sud smatra da je prvostepeni sud pravilno cenio optuženiku otežavajuće okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog porodičmog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakšavajuće okolnosti. Kao olakšavajuće okolnosti koje je prvostepeni sud trebalo da vrednuje Visoki krivični sud ističe optuženikovu dob i status penzionera (60 godina).

- Visoki krivični sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostepeni sud za drugo krivično delo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju - pojasnio je sud.

Doktorke osuđene zbog mita

Međutim, već dva dana posle, Index je izvestio o drugom slučaju.

Splitske doktorke opšte medicine Milka Paradžik i Željka Filipović osuđene su nepravosnažno na zagrebačkom Županijskom sudu za krivično delo primanja mita. Dobile su po godinu dana uslovno sa rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka, što za Paradžik iznosi 35.400 kuna, a za Filipović 14.400 kuna.

Ono što je zanimljivo, odnosno poveznica s ovim slučajem, temelji se na onome što je njima bila otežavajuća okolnost.

Kod odluke o sankciji olakšavajuće okolnosti su bile da su optužene neosuđivane, danas u dobi od gotovo 70 godina, kao i to da su krivična dela počinjena pre gotovo deset godina, a u međuvremenu se optužene nisu pojavljivale kao počinioci krivičnih dela.

Otežavajuće okolnosti su bile to što su krivična dela optužene počinile kao osobe zrele životne dobi svesne značenja i posledica protivpravnog postupanja, posebno jer se radi o visokokvalifikovanim i akademski obrazovanim osobama. Otežavajuća je bila i upornost u činjenju krivičnih dela, kao i sam broj radnji krivičnog dela.

Advokat Knežević: Sudstvo je autobus u kojem nikad ne znaš koliko će koštati karta jednom kad uđeš u njega

Kako je moguće da u jednom slučaju olakšavajuća okolnost bude što je čovek koji je počinio delo penzioner, a u drugom slučaju je to otežavajuća okolnost?

Index je pitao za mišljenje dubrovačku advokaticu Viktoriju Knežević, koja je povukla zanimljivu paralelu.

- Kada se uporede presude, izgleda da po jednom sudiji penzioneri imaju pravo na jeftinije karte u autobusu, a prema drugom sudiji plaćaju skuplje karte u autobusu. Mislim da tu nema boljeg upoređivanja nego te oko penzionera i vožnje autobusom - rekla je.

Navela je šta bi bilo ispravno.

- Ispravno bi bilo da je to okolnost koja utiče na smanjenje kazne jer nije isto odraditi kaznu zatvora od pet godina kad imaš 25 i kad imaš 75, jer u drugom slučaju to znači da ćeš vrlo verovatno umreti u zatvoru.

Što se tiče slučaja penzionerki, mislim da je sud trebalo da izbaci to "penzionerke" i samo ceni kao otežavajuću okolnost njihovu stručnost, zbog koje su one mogle biti svesne posledica mnogo više nego neko drugi - objasnila je.

- Poruka koja se šalje: sudstvo je autobus u kojem nikad ne znaš koliko će koštati karta jednom kad uđeš u njega - zaključila je za Index advokatica Viktorija Knežević.

Video: Završeno današnje suđenje Belivukovoj grupi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA