≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U motor ugradio neverovatnu stvar, pa platio kaznu 12.000 evra: Hrvat uhvaćen na granici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Carinici su 8. juna na području Bjelovara u okviru pojačanog nadzora zaustavili kombi vozilo marke Fiat Ducato hrvatskih registarskih oznaka

  • 2
automobil, hauba, motor Pixabay.com

Carinici u okolini Bjelovara kaznili su vozača kombija sa 12.000 evra, a neverovatnu kaznu je platio zbog pokušaja prevare sa gorivom.

Naime, carinici su 8. juna na području Bjelovara u okviru pojačanog nadzora zaustavili kombi vozilo marke Fiat Ducato hrvatskih registarskih oznaka. Kombijem je upravljao vozač koji je odranije poznat policiji.

Kada su pogledali u tovarni prostor vozila, pronašli su 12 PVC kontejnera napunjenih sa ukupno 340 litara plavog dizela. Čovek je gorivo nabavio na nezakonit način, a nije ni upisan kao korisnik prava na potrošnju plavog dizela u poljoprivredne svrhe.

Daljim pregledom teretnog vozila, carinici su utvrdili da je vozač kombija izvršio prepravke tako što je odvojio standardni rezervoar za gorivo od pumpe za gorivo i umesto toga u vozilo ugradio kanister koji je crevima bio povezan sa pumpom motora. Tako je omogućeno da se gorivo iz kanistera koristi kao gorivo za vozila. Ispitivanjem uzorka goriva iz te kanistere utvrđeno je da se plavi dizel koristi kao pogonsko gorivo za potrebe poljoprivrede, ribarstva i akvakulture.

Zbog težeg kršenja odredbi Zakona o akcizama i brojnih prekršaja, muškarcu će biti izrečen prekršajni nalog i novčana kazna u ukupnom iznosu od 12.000 evra. Nadležnoj carinarnici biće podnet zahtev za naplatu akcize u iznosu od 144,73 evra, piše portal Danica.hr.

Od izvršioca je oduzet pronađeni plavi dizel, a oduzeto je i teretno vozilo u koje je ugrađena nestandardna cisterna za gorivo i korišćena u svrhu zloupotrebe plavog dizela i izbegavanja nadzora nad namenskim korišćenjem plavog dizela.

Inače, evrodizel od ove nedelje na pumpama u Hrvatskoj koštao je 1,28 evra, a plavi dizel 0,78 evra. Običan dizel je, dakle, skuplji od plavog za čak 64 odsto. Zbog ovoga je bjelovarski "majstor" uštedeo dosta novca dok je točio gorivo.

Rezervoar od 60 litara evrodizela, na primer, košta 77 evra, a isto toliko plavog dizela košta 47 evra. Ušteda je, dakle, 30 evra, odnosno oko 226 kuna.

(Telegraf.rs)

Video: Hoćete da švercujete? Bolje ne, jer će vas Neron i Hera poslati iza rešetaka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srkimaja

    12. jun 2023 | 00:19

    Inace dizel u Srbiji je 182 din a u Hrvatskoj izafje 149, ekonomski tigar nema sta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA