≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 15. novembra nova pravila za vozače u Hrvatskoj, kazne idu do skoro 2.000 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1.990 evra za pravne ili fizičke osobe

  • 2
automobil  vožnja, sat, vreme, upozorenje, sunce, volan, odmor, par Foto-ilustracija: Shutterstock

Novembar je mesec promena za vozače u Hrvatskoj. Nakon što od 1. novembra svi moraju da voze s upaljenim svetlima i danju, od 15. novembra obavezna je i zimska oprema.

Od tog datuma, na saobraćajnicama u zimskim uslovima, kada je kolovoz prekriven snegom ili kada je na njemu poledica, obavezna će biti i zimska oprema na vozilima, a ta će obaveza na snazi biti do 15. aprila, prenosi Večernji.

Za vreme zimskih uslova na putevima zabranjuje se saobraćaj motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

U zimske deonice javnih puteva ulazi 839,2 km auto-puta i 1.863,3 km državnih i županijskih puteva te 68,1 km državnih puteva za tranzitni saobraćaj iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumeva se četiri zimska pneumatika (M+S) ili

četiri letnja pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za sneg pripravnim na postavljanje na pogonske točkove.

Vozači su takođe dužni, pre uključivanja u saobraćaj, na vozilu da očiste zaleđena vetrobranska stakla i sneg, led ili vodu. Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1.990 evra za pravne ili fizičke osobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    30. oktobar 2023 | 11:16

    Sasvim normalno za razliku od nasih mudraca kod kojih svetla moraju i leti a zimske gume obavezne dok je to kod njih letnje sa 4 mm i lancima u pripravnosti

  • Dragoljub

    30. oktobar 2023 | 10:01

    Standard bato Kroaćani!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA