Vreme čitanja: oko 4 min.

Prošli smo od zgrade gde je oteta do sela gde je ubijena: Ovako su izgledali poslednji sati Vanjinog života

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od Vanjine zgrade u centru Skoplja do sela gde je devojčica ubijena otmičarima je trebalo oko 40 minuta vožnje...

  • 5
Vanja Gorčevska kolaž Telegraf u Severnoj Makedoniji Foto-kolaž: Facebook/Zorica Gjorcevska, Telegraf.rs

U samom centru Skoplja nalazi se stambena zgrada, iz koje je mala Vanja Gorčevska kobnog 27. novembra u ranim jutarnjim satima krenula put škole, ni ne sluteći da do nje nikad neće stići, da se više nikad neće vratiti kući.

Vanja je oko 7.25 časova tog jutra izašla iz svog stana i krenula ka izlazu. Samo minut kasnije u hodniku zgrade su je ščepali otmičari, koji su joj vezali ruke i noge i ugurali je u vreću za spavanje. Nemoćna da se odbrani, Vanja je izneta iz ulaza i uneta u ukradeno vozilo marke "citroen", koji su njeni otmičari ukrali od Pančea Žežovskog kojeg su, kako se sumnja, prethodno ubili i zakopali nedaleko od Velesa.

Nepun minut kasnije "citroen", praćen "renoom Kango" krenuo je niz ulicu, otmičari su sa Vanjom bežali van grada.

U 7.30 časova poslednji put je uhvaćen signal Vanjinog telefona, nedaleko od kuće, u bulevaru "Partizanski Ordas"...

Vanjina majka napustila je stan nekih deset minuta kasnije, ne znajući šta se prethodno odigralo u ulazu. Do tada su otmičari sa Vanjom već grabili ka selu Brazda, koje se nalazi na obodu Skoplja.

Vanja Gorčevska Skoplje zgrada U hodniku zgrade otmičari ščepali Vanju Foto: Telegraf.rs/Marija Milutinović

Oko 8.20 Vanjinu majku su pozvali iz škole da je obaveste da devojčica nije došla na nastavu. Vanja već uveliko nije bila dostupna. Zabrinuta, majka je u 8.35 prijavila njen nestanak policiji.

Pet minuta kasnije su otmičari, kako se veruje bili na ulazu u selo Brazda.

Veruje se da je Vanja, sve dok nije ubijena, bila držana vezana u vreći za spavanje. Prema navodima policije, a na osnovu onoga što su osumnjičeni rekli prilikom saslušanja, Vanja je upucana oko 10 časova. Kako je rekao ministar policije, jedan od osumnjičenih je rekao da su "stvari izmakle kontroli", a veruje se da je devojčica ubijena u panici, jer se krenulo u opsežnu potragu za njom.

Ekipa Telegraf.rs prošla je juče putem kojim su otmičari odveli malu Vanju. Ispred zgrade gde su je oteli nema znakova da se ovde pre nešto više od sedam dana dogodio zločin koji je zaledio čitav Balkan. Neki od stanara sa kojima smo razgovarali ne žele da govore o ubistvu. Govorili su da nisu poznavali Vanju i njene roditelje, ali neki jesu poznavali njene deku i baku, čiji je navodno stan u kojem je porodica živela.

Jedna radnica iz obližnje radnje rekla nam je da nisu primetili ništa čudno na dan otmice, jer su došli na posao u 9, nekih sat i po nakon što je Vanja nestala. Međutim, ona je dodala da je majka devojčice dolazila kod njih u sredu vidno uznemirena i pitala za kamere ispred njihove radnje. Nažalost, one nisu bile u funkciji...

Ni u selu Brazda nisu želeli da govore o tragediji koja je Severnu Makedoniju zavila u crno. Nisu ni slutili da su monstrumi u njihovom selu, a za glavnog osumnjičenog za ubistvo Ljupča Palevskog nisu imali ni jednu lepu reč. Govorili su da je psihopata i da je pravio probleme. Znaju za njega gotovo svi, jer mu u blizini i roditelji imaju vikendicu.

Ljupčo,vikendica, Brazda Meštani tvrde da je ovo vikendica Palčovih roditelja Foto: Telegraf.rs

Da su ubice ovuda prošle saznali su tek kada je u njivi pronađeno zapaljeno vozilo. Da su Vanju ovde ubili saznali su tek kada je telo pronađeno. Ubice su izabrale zemljani put, koji se nalazi nedaleko od manastira i tuda su kobnog jutra krenuli, verovatno da čekaju dalje instrukcije. Plan je, navodno, bio da od Vanjine majke traže novac, koji je dobila od prodaje stana. Nije poznato o kom se iznosu radi, ali je trebalo da "svi dobiju svoj deo".

Da li je ili zašto nije zahtev upućen, za sada je nepoznanica, kao i što je nepoznanica zašto su otmičari odlučili da nedužnu devojčicu liše života. Selom kruže priče da su Vanju zakopali vezanih ruku i nogu, što zvanično nije potvrđeno.

U jeziv slučaj je, kako se sumnja, umešan i Vanjin otac Aleksandar, koji je navodno ubicama otkrio informaciju kada i gde će Vanja biti sama. Nije poznato ni da li je znao da su mu otmičari ubili dete, jer je sat vremena nakon što je Vanja upucana i sam pozvao policiju da prijavi njen nestanak.

Nešto iza podneva majka je na društvenim mrežama objavila da je Vanja nestala, ističući da sumnja da je oteta... Ubrzo je i zvanično MUP raspisao potragu za devojčicom. Ona je okončana tragično 3. decembra, kada je njeno telo pronađeno u ataru sela.

Ključni datumi:

27. novembar - prijavljeno da je mala Vanja nestala, policija započinje potragu

28. novembar - u potragu se uključuje i Interpol

30. novembar - glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Ljupče Palevski napušta Makedoniju. Prvo je navodno ušao u Srbiju, odatle je, kako se sumnja, 1. decembra pobegao u Bugarsku.

2. decembar - Policija ispituje brojne svedoke, među kojima i jednog od petorice osumnjičenih za Vanjino ubistvo. Istog dana objavljuje se da postoji petoro osumnjičenih za zločin.

3. decembar - Pronalaze telo male Vanje, policija saopštava da je u Velesu pronađeno i telo Pančea Žežovskog te da su dva ubistva povezana. Iste večeri saopšteno je da je određen pritvor za trojicu osumnjičenih, dok je otac male Vanje u policiji davao iskaz.

4. decembar - Raspisuje se međunarodna poternica za Palčom, u večernjim satima i za Vanjinog oca Aleksandra je određen pritvor.

Video: Potez Vanjinog oca koji je svima privukao pažnju dok su ga privodili u sud: Šta je pokušao da kaže?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    5. decembar 2023 | 08:13

    Jadna devojcica.. 😔

  • Vesna G

    5. decembar 2023 | 10:12

    "Otac" da je otac ne bi vlas kose svog deteta žrtvovao zarad ne znam kog novca.Da je "covek" i da je zbog njegove pohlepe ugašen jedan dečiji zivot sam sebi bi presudio.On je ljudsko smece, gnjida ma nema reci koje njegov karakter i osobnost moze opisati.Dokaz da je najveća zver na planeti upravo dvonozni ljudski otpad.

  • nis

    5. decembar 2023 | 08:55

    Smrtna kazna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA