Vreme čitanja: oko 3 min.

Oglasio se autor udžbenika istorije koji je u Hrvatskoj izbačen zbog Stepinca i Srba

Ekipa Sveta

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rugali smo se diktaturi u bivšoj SFRJ, a to sada imamo u demokratskoj Hrvatskoj, rekao je autor

  • 2
Ucionica Foto: Shutterstock

Miljenko Hajdarović, jedan od autora udžbenika istorije koji je Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske povuklo iz upotrebe tvrdi da je šteta učinjena i to, kako navodi, bez ozbiljnog obrazloženja.

Smatra da ova zabrana ne pripada demokratskom društvu.

"Danas se mnogi desničari ili ultranacionalisti izruguju ili komentarišu tzv. diktaturu u bivšoj Jugoslaviji i pripisuju joj razna obeležja, i ona stvarna i ona koja baš i nisu stvarna. Sad se zapravo vraćamo na iste postavke. Potpuno iste. Ono zbog čega se rugamo Jugoslaviji sada imamo u demokratskoj Hrvatskoj", rekao je Hajdarović.

Dodao je da Ministarstvo nauke i obrazovanja još uvek nije detaljno obrazložilo svoju odluku i na osnovu ovog što trenutno cirkuliše medijima može se zabraniti svaki udžbenik.

"Mi kao autori naš odgovor na zabranu možemo dati nek nakon što vidimo obrazloženo rešenje. Šteta je već učinjena, i tu ne mislim na štetu nama kao autorima, nego na štetu za društvo", rekao je za hrvatski portal Index Hajdarović.

Ministarstvo nauke i obrazovanja izbrisalo je iz Kataloga odobrenih udžbenika izdanje "Zašto je istorija važna?" za četvrti razred srednje škole, čiji su autori Hajdarović, Vedran Ristić i Nikica Torbica u izdanju "Profi Klett".

Hajdarović kaže da su nakon zabrane krenuli i napadi direktno ka njemu i kolegama autorima.

"Izloženi smo 'ad hominem' napadima, pre svega, da tako kažem, online zajednice. Reč je o komentarima, porukama koje nam šalju. Pokrenut je linč", rekao je Hajdarović.

Portal podseća da se na udžbenik prvo žalila Marijana Petir, koja je utvrdila da udžbenik decu pogrešno uči da Alojzije Stepinac nije rehabilitovan. Potom je sve kulminiralo kada je Željki Markić i Anti Nazoru u udžbeniku zasmetao deo u kojem se prikazuje razdoblje stvaranja Hrvatske, prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana i period poslednjeg rata koji Hrvati nazivaju "Domovinski".

Nazor, koji je direktor Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra Domovinskog rata na portalu narod.hr kao sporne delove udžbenika navodi da je ispod naslova "Stvaranje Republike Hrvatske" stavljena fotografija Milke Planinc.

Hajdarović kaže da je puno toga izvučeno iz konteksta, a posebno to sa fotografijom Milke Planinc.

"Ako otvoriš udžbenik, s leve strane je tekst, kreće se od 80-ih i raspada Jugoslavije, što se objašnjava na toj levoj strani udžbenika. S desne strane se objašnjava projekt velike Srbije, tu je Milošević, njegov govor na Gazimestanu... Kad izvučeš tako iz konteksta, dobiješ skandaloznu priču i igraš na emocije učesnika rata i ljudi koji su u ratu stradali", kaže Hajdarović.

O primedbi Petirove o Stepincu, Hajdarović kaže da je ona sve inicirala dopisom u oktobru.

"Tražila je da se ispravi deo da Stepinac nije rehabilitovan. Za bilo kog istoriografa Stepinac je u najmanju ruku kontroverzan. Ne znam kako je moja izdavačka kuća razmišljala, ali mi smo bili spremni čak i da izbacimo taj deo iako se tražilo da se izmene faktografske greške, a to nije faktografska greška", kaže Hajdarović.

Dodao da je prvo bila priča samo o Stepincu, a onda 5. novembra dolazi i informacija o zabrani udžbenika.

Smatra suludim to što je Nazor analizirao pomenuti udžbenik, jer je, kaže, on autor konkurentskog i pritom je, pojašnjava, u sukobu interesa.

Hajdarović ističe da je na kolegama autorima i njemu samo da štite svoja imena i da je to jedini način na koji se mogu suprodstaviti u ovoj situaciji. Istakao je da je njihov udžbenik bio odobren jednoglasno, bez ikakvih izmena, što je vrlo retko.

"Ja sam radio na 12 udžbenika, a ovo je jedini koji je bio odobren bez izmene", napomenuo je Hajdarović.

Ukazao je da da Ministarstvo ne može da prebaci na Agenciju za obrazovanje da ona zabrani nešto, već da se, kako kaže, mora sprovesti ozbiljna revizija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    19. decembar 2023 | 07:02

    Kad stampaju mnogo lazi u knjigama, onda ni sami neznaju sta je istina. A istina je da su Hrvati genocidan narod.

  • Рашо

    18. decembar 2023 | 17:04

    Усташе не мирују нити дозвољавају да се било шта деди му ми њихове воље!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA