Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od najluđih i najopasnijih potera odigrala se na putevima u Hrvatskoj: Bežali više od 200 km, 2,5 sata

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Begunci su udarili u vozilo kojim je van službe upravljao karlovački policajac, nakon čega su uhapšeni

  • 0

Jedna od najluđih, ali i najopasnijih policijskih potera u poslednje vreme odigrala se sinoć na hrvatskim putevima.

Dvojica krijumčara migranata iz Moldavije su vozilom nemačkih oznaka policiji tri policijske uprave bežala čak 200 kilometara, odnosno dva i po sata Ličkom magistralom od Gračaca, preko Korenice, Plitvica, Slunja, pa sve do Karlovca.

U međuvremenu su izbegli nekoliko postavljenih zaseda. Na kraju, zbog prebrze vožnje prouzrokovali su u karlovačkom naselju Turanj saobraćajnu nesreću.

Je li ih dostigla karma ili ne, teško je reći, ali ruka zakona svakako jeste - udarili su u vozilo kojim je van službe upravljao karlovački policajac, nakon čega su uhapšeni, piše Jutarnji list.

- Sinoć su policijski službenici Direktorata policije, PU karlovačke, PU ličko-senjske i PU zadarske postupali prema državljanima Moldavije (20-godišnjem vozaču automobila nemačkih oznaka i 23-godišnjem suvozaču), a koji prethodno nisu hteli da se zaustave na naredbe policijskih službenika (zvučne i svetlosne signale). Vozač se nije zaustavio na više postavljenih policijskih punktova, oglušio se na naredbe policijskih službenika, pa od područja Gračaca, preko Korenice i Slunja ubrzavao u smeru Karlovca grubo kršeći saobraćajne propise i ugrožavajući druge učesnike u saobraćaju.

Na državnom putu D-1, na obilaznici Turanj u Cerovcu Vukmanićkom u Karlovcu, oko 20.45 sati zbog neprilagođene brzine i gustine saobraćaja u obe trake u krivini je udario u automobil ispred sebe karlovačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao policijski službenik van službe, nakon čega je zaustavljen. Vozač i suvozač su uhapšeni, a u vozilu je pronađeno više stranih državljana. U saobraćajnoj nesreći lakše je povređen policijski službenik, vozač automobila karlovačkih registarskih oznaka, javili su iz policije.

Zbog izazivanja saobraćajne nesreće protiv 20-godišnjeg državljanina Moldavije biće podnesen optužni predlog nadležnom Opštinskom sudu, a zbog počinjenih prekršaja i vožnje kojom je teško kršio saobraćajne propise i ugrožavao druge učesnike u saobraćaju po završetku kriminalističkog istraživanja biće podnesena prijava nadležnom državnom tužilaštvu zbog krivičnog dela obesna vožnja u saobraćaju.

Ovo je bio samo jedan od četiri slučaja u kojima je karlovačka policija hvatala krijumčare migranata, intervenisali su na području Slunja, Karlovca i Barilovića.

- Policijski službenici PU karlovačke sproveli su kriminalistička istraživanja nad četiri muškarca (državljaninom Srbije, državljanima Moldavije i državljaninom Gruzije) i nad jednom državljankom Maroka s dozvolom boravka u Francuskoj, starosti između 20 i 44 godina, koji su zaustavljeni i zatečeni u prevozu stranih državljana. Državljanin Srbije i državljanka Maroka, uhvaćeni na području Slunja 28. i 30. decembra, zaustavljeni su u ličnom i teretnom automobilu u čijim tovarnim prostorima su prevozili strane državljane, zbog čega je prema njima postupano i u skladu sa Zakonom o sigurnosti saobraćaja na putevima, naveli su u saopštenju.

Bežao i Gruzijac, prevozio "više stranih državljana"

Rano jutros hvatali su još jednog begunca, u ovom slučaju državljanina Gruzije, koji je upravljao ličnim automobilom poljskih nacionalnih oznaka, oglušio se na svetlosne i zvučne signale policijskih službenika koji su pokušali da ga zaustave kod naplatnih kućica u Karlovcu pa je ubrzao i vozilom se dao u beg. Nakon potere je zaustavljen na policijskom punktu na području opštine Barilović. U vozilu je takođe prevozio više stranih državljana. Zbog počinjenih prekršaja prema državljaninu Gruzije je takođe postupano  u skladu sa Zakonom o sigurnosti saobraćaja na putevima.

Sumnja se da su navedeni osumnjičeni prevozili veći broj stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske.

- Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih petoro osumnjičenih biće podnesene krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu zbog sumnje u počinjenje krivičnog dela protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unapred dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, navode iz policije, dodajući da je prema stranim državljanima postupano u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

(Telegraf.rs)

Video: Policija na nogama, juri za naoružanim napadačima koji su pucali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA