Najlepša ljubavna priča desila se između muslimana i Srpkinje i ima veze sa Vidovdanom (FOTO)

Princeza Olivera je bila mudra žena iznad svega. Više je koristila svoju pamet, nego lepotu, i tako uspela da postane sultanova miljenica

Olivera Lazarević bila je najmlađa ćerka kneza Lazara i kneginje Milice. Posle Lazareve smrti na Kosovskom boju, kneginja je bila primorana da svoju najmlađu, a istovremeno i najlepšu ćerku preda turskom sultanu Bajazitu u harem.

Lazareva kći udala se za Bajazita da bi spasila Srbiju!

Odluku o slanju Olivere u harem doneo je Državni sabor 1389. godine.

Srpski narod je, prema predanjima, iz Kruševca ka Drenopolju, put Oliveri posuo ružama.

OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Narodna verovanja na Vidovdan!

A među mnogim ženama u haremu, Olivera je postala jedna od četiri sultanove zakonite žene – kadune.

Između sultana Bajazita i Olivere rodila se ljubav. Ona je bila veoma poštovana, te joj je dozvoljeno da zadrži i svoju veru među muslimanima. Svoj položaj Olivera je koristila da pomogne srpskom narodu.

Najveći greh joj je, ipak, to što je neprestano šaputala sultanu u korist svog brata despota Stefana Lazarevića.

Olivera je bila mudra žena iznad svega. Više je koristila svoju pamet, nego lepotu, i tako uspela da postane sultanova miljenica.

Harem je bio složeno, opasno i zatvoreno društvo, izolovano od stvarnosti i spoljašnjeg sveta. Samo četiri hasećije, koliko je propisivao šerijat, mogle su stupiti u šerijatski brak i nazivane su kadunama, a ako rode sinove baš-kadunama.

Vešto izbegavajući intrige i strogu hijerarhiju našla je put do Bajazitovog srca. Kao njegova miljenica uspela je da pomogne svojoj zemlji. Ovakvim ponašanjem pokazala je izuzetnu diplomatsku mudrost.

Foto: gavriloikona.blogspot.com

Foto: gavriloikona.blogspot.com

Zahvaljujući njenoj sposobnosti i uticaju koji je imala nad samim Bajazitom  porodica Lazarevića zauzela je vrlo povoljan položaj na turskom dvoru.

U haremu je provela 12 godina i po povratku u Srbiju bila je Despotov verni pratilac i savetnik, vodila je politički diplomatske odnose sa turskom vlašću, jer je dobro poznavala tamošnje vladare. 

Posle bitke kod Angore (Ankare) 1402, gde je tatarski emir Tamerlan naneo težak poraz Osmanlijama i zarobio sultana Bajazita, zarobljeništva je dopala i Olivera.

Prema osmanskoj tradiciji, Bajazit je 8. marta 1403. u tatarskom ropstvu na kraju izvršio samoubistvo zbog sramote koja je bila nanesena Oliveri.

Olivera je oslobođena iz zatočeništva tokom 1403. zahvaljujući poslanstvu koje je njen brat Stefan Lazarević poslao Tamerlanu.

Kosovski boj, 500 godina stara flamanska tapiserija u francuskom zamku Šenonso. Foto: chenonceau.com

Kosovski boj, 500 godina stara flamanska tapiserija u francuskom zamku Šenonso. Foto: chenonceau.com

Vratila se u Srbiju 1403. godine i nešto kasnije se trajno nastanila na dvoru svoga brata despota Stefana u tadašnjoj prestonici Beogradu. Sve do njegove smrti.

Princeza Olivera nije se više udavala i nije imala potomaka. Smatra se da je umrla posle 1444. godine i ne zna se gde je sahranjena.

(I. L.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kočina Krajina

    Srbi i Srbi nisu nikada bili pod Turskom okupacijom 500 ili 600 godina. Srbi i Srbija su bili pod Turcima od 1650. Godine pa do 1804. Godine. Od 1650. godine pa do 1804. godine su Srbi i Srbija bili pod Turci. Godine izmedju 1650. i 1804. sigurno nije 500 ili 600 godina. Koca Krajina Postojala je od 1788. Godine pa do 1792. Godine.

  • Praistorijska Srpska Drzava

    Srbija nikada nije bila pod Turcima 500 ili 600 godina. Srbija NIJE pala pod Tursku okupaciji 1459 godine. Srpska Despotovina je ratovala protiv Turaka na Hlebovom Polju (Breadfield) 1479. Dakle Srbija NIJE pala pod Tursku okupaciju 1459, jer je Srpska Despotovina ratovala protiv Turaka na Hlebovom Polju (Breadfield) 1479. godine , 20 godina posle 1459. Srbija nije bila pod Turcima 500 godina. Srbija je bila pod Turcima izmedju 1650. godine i 1804. godine. Srpski Grad Kragujevac je na primer pod Turcima bio "samo" 319 godina.

  • Hrvoje

    Mi volimo da se salimo mi smo inace gej nacija:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima