2

Upravo smo shvatili da je OVA SCENA iz "Senki" u vezi sa filmom "Lepa sela lepo gore", i to na nestvaran način (FOTO)

Lik ratnog vojnog invalida i prosjaka koji se često pojavljuje i koji se uglavnom kreće po prostoru Velike pijace, u susedstvu Glavnjače, tumači Admir Šehović. U pitanju je glumac koji je svoju prvu ulogu u životu igrao upravo u "Lepim selima", i to ne bilo koju

Senke nad Balkanom
Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Nedavno smo se u opširnom tekstu pod naslovom: SEDAM SENKI NAD BALKANOM KOJE SU VAM PROMAKLE: Jako bitni detalji za razumevanje serije su prošli neprimećeno (FOTO), pozabavili brojnim sitnicama koje su cenjenom gledateljstvu promakle, usled krupnih događaja koji su nam svima zaokupili pažnju.

Jedna od tih sitnica, bila je verovatno najbizarnija scena u dosadašnjem toku čitave serije "Senke na Balkanom", ne samo te konkretne epizode. Odigrava se ispred Glavnjače, nakon obračuna između žandarma i makedonskih terorista koji su tom prilikom oslobodili Hadži-Damjana Arsova iz zarobljeništva: dok inspektor Tanasijević hoda između leševa po današnjem Studentskom trgu a tada Velikoj pijaci, prilazi mu ratni vojni invalid, prosjak, i pruža ka njemu metalnu čašu, tražeći milostinju.

Kao da se baš ništa nije desilo, kao da je sve to za njega savršeno normalno, nešto na šta je on navikao i sa čim je orođen, kao da se život istog tog trenutka nastavio bez gledanja unazad i oko sebe. Tako on to čini. A zašto i ne bi? Ako je društvo za koje se borio njega odbacilo, zašto i on ne bi odbacio društvo? Tu leži kritika celog sistema.

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Tom prilikom smo ukazali na mogućnost postojanja veze između ovog prizora i umetničkog pokreta nadrealizma, koji je krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina, dakle, onda kada se "Senke" i odigravaju, bio na svom vrhuncu. Izrazili smo nadu da je u pitanju aluzija na taj pravac, pa smo čak naveli i citat Andrea Bretona, najistaknutijeg nadrealiste, koji na jednom mestu kaže: "Najjednostavniji nadrealistički čin je ići niz ulicu sa revolverom u ruci i pucati nasumice po gomili, koliko god brzo možeš da povlačiš obarač".

Međutim, upravo smo shvatili da postoji još jedna ravan, još jedna dimenzija te scene koja nam je izmakla prvi put. Naime, po svemu sudeći, ta scena pravi referencu na film "Lepa sela lepo gore", i gradi neobičnu vezu između ova dva ostvarenja.

Na koji način? Lik ratnog vojnog invalida i prosjaka koji se često pojavljuje i koji se uglavnom kreće po prostoru Velike pijace, u susedstvu Glavnjače, tumači Admir Šehović. U pitanju je glumac koji je svoju prvu ulogu u životu igrao upravo u "Lepim selima", i to ne bilo koju. Igrao je on tada mladog Milana, dečaka Milana, onog Milana kojeg je tumačio upravo — Dragan Bjelogrlić.

Printskrin: YouTube/0rthOd0x

Nestvarnost gore opisanog prizora i susreta (koji se na još čudesniji način ponavlja u desetoj epizodi prve sezone) tako postaje još nestvarnija, jer se na neki način radi o susretu Milana sa samim sobom: mali Milan će postavi veliki Milan, vojnik; prosjak je bio vojnik baš kao i Tane, koji je takođe stradao, pa čak bio proglašen i mrtvim tokom Prvog svetskog rata i Bitke na Mačkovom kamenu koja je, čudnog li čuda, bila deo jedne veće bitke — Bitke na Drini, reci koja Srbiju deli od Bosne u kojoj se odigrava radnja "Lepih sela".

A vojnik prosjak, to smo saznali iz prve epizode, nije stradao ni na Kolubari ni na Kajmakčalanu, već u Beogradu, u kojem ranjeni Milan vida rane posle onoga tunela.

Budući da ova uloga nije velika, da je broj reči koje on izgovara sveden na šačicu, te da je mogao da je odigra bilo ko, sumnjamo da je gospodin Bjelogrlić slučajno za nju izabrao baš gospodina Šehovića.

(O. Š.)

Daljinac

Tagovi: Admir Šehović, Dragan Bjelogrlić, Lepa sela lepo gore, Senke nad Balkanom

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • Л
    Лицемер

    Јел ми немамо наших глумаца већ нам треба Адмир ?

,,Pasivno pušenje'' 50.put u Zvezdara teatru!

Evo koje knjige je pevačica Ana Kokić preporučila čitaocima portala Telegraf

Pad kuće Katića: Adama preziru i otac i deda, Aćima kao kera odvode u zatvor (VIDEO)

Preminuo Božidar Stošić: Napustio nas je jedan od omiljenih likova iz "Srećnih ljudi" i "Porodičnog blaga"

Iznenađujuća seks ispovest Žarka Lauševića: Medicinska sestra je sela na mene i počela lagano da se ljulja i uzdiže, rukama mi je stiskala usta

Rok praznično zagrevanje uz "Marburg": Nikola Vranjković spreman za tradicionalni decembarski koncert

Saša Vasić se posle devet godina vraća na scenu sa novim albumom: Svaki dan sanjam svoj san, tako da sam presrećan čovek (VIDEO)

"Sa koliko je emocija Igor Đorđević dočarao život Đorđa Katića, to boli": Nikad napetija epizoda "Korena" (FOTO)

Kada su bogati postali bogatiji, a sirotinja siromašnija u Jugoslaviji? Sve lekcije o našoj prošlosti i nasleđu

Ugovorena saradnja Muzeja Nikola Tesla i Kotsanas muzeja iz Grčke: Beograd će se Atini predstaviti izložbom naredne godine (FOTO)

Zabranjeno pušenje: Skupština je perverznija i interesantnija od rijalitija (VIDEO)

Voleo bih da stavim 7 miliona Srba u autobus i da ih provezem po Evropi: Izveštavao je o ratovima u Jugoslaviji, a sada kaže da se srpski bunt sveo na Tviter

10 godina i 200 izvođenja "Generalne probe samoubistva"

Pesma uz koju se udvaraju samo najhrabriji, napisana je za sat vremena: Već 20 godina stihovi iz "Mostarskih kiša" su među najlepšima

Kristina Kija Kockar preporučuje knjige čitaocima Telegrafa

Šta nas čeka u novoj epizodi Korena: Da li će se rešiti misterija Simkinog porođaja i za koga Đorđe oštri nož? (VIDEO)

"Pet života pretužnog Milutina"  na turneji u Ljubljani i Zagrebu

Odakle dolazi i šta zaista znači reč "bre"

Vitomir Jevremović spojio je umetnost i tehnologiju i napravio virtuelnu platformu za izlaganje umetničkih dela

"Asteriks: Tajna čarobnog napitka" od sutra u bioskopima: Svi jedva čekaju da ga pogledaju, a evo šta su nam glumci rekli o filmu

Dve situacije iz serije "Jutro će promeniti sve" u kojima smo oduvek hteli ovo da uradimo, a nismo smeli (VIDEO)

Preminula glumica Milena Dapčević, čuvena doktorka iz filma "Boško Buha"

Vizija stvaralaštva kroz multimediju, izložbe, performans i tribinu: 5. japansko-srpski festival filma u Jugoslovenskoj kinoteci (FOTO)

Bez Karađorđa ne bi bilo "Braće Karamazov": Koji su pisci i pesnici veličali našeg vožda i jedna zaboravljena irska pesma o njemu

Lekar otkriva da li bi provalnici u filmu "Sam u kući" preživeli Kevinove zamke: Metak, užarena pegla, lopata u glavu...

Muzej Nikole Tesle proslavio 66. rođendan: Za budućnost digitalizacija i konzervacija stalne postavke

Pred beogradske koncerte Božo Vrećo i Marko Louis snimili spot "Pandora"

Retko ko zna šta znači "skunatoriti", a ima veze sa parama i kladimo se da vas je ta veština nebrojeno puta sačuvala

"Ovo joj je uloga karijere": U 7. epizodi "Korena" zasijala Sloboda Mićalović, a svi bruje o preljubničkim scenama (FOTO)

Ovacije za Perpetuum Jazzile

Prodata "Posrnula Madona sa velikim si.ama": Čuvena slika iz serije Alo, Alo postigla tri puta veću cenu od početne

Ivo Andrić čita odlomak knjige "Na Drini Ćuprija": Ovako zvuči jedno od najpotresnijih dela iz ugla njenog autora (VIDEO)

IRIE FM pred beogradski koncert objavljuju novi spot i album

Popularni glumac Miloš Timotijević preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Bjelogrlić uvodi velike novine: U Senkama nad Balkanom zaigraće glumac koji nas je opčinio u Korenima, ali i omiljena srpska glumica

Oči Isusa i svetaca zablistale nikad sjajnije: Obnovljene najdragocenije freske iz doba Nemanjića u Studenici

Žestoke scene seksa u Korenima o kojima će Srbija pričati, ali u krevetu sa Đorđem Katićem nije Simka (VIDEO)

Uručenje nagrada Joakimu Tasiću

17. decembra premijera opere "SEDRA" u Beogradu

Ovako ćemo se odužiti našem Valteru: Bata dobija legat, u planu podizanje zgrade od 300 kvadrata, letnje pozornice i spomenika

Margaret Atvud piše nastavak romana "Sluškinjina priča"

Sejo Sekson o Neletu Karajliću: Nije on okrenuo leđa meni, već celom svom životu (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>