≫ 

Celog života ga Tuta Bugarin klao u petak, noćas za inat meni u utorak: Antologijska scena legendarnog Čkalje, koji je umro pre tačno 15 godina (VIDEO)

I danas se, posle mnogo godina, rado gledaju epizode iz čuvene serije "Kamiondžije"

  • 6

Na današnji dan, 20. oktobra 2003. godine u Beogradu je preminuo poznati pozorišni i filmski glumac Miodrag Petrović ČkaljaOstao je upamćen po svojoj najpoznatijoj ulozi Jarić T. Živadina - Jareta, u kultnom filmu "Kamiondžije", koji je sniman u nekoliko nastavaka.

Scene u kojima Jare, prinuđen na doškolovavanje, kreće u večernju školu i polaže sve predmete, svakako je jedna od najlegendarnijih scena srpske kinematografije, koje se i dan-danas prepričavaju i imitiraju.

Svojim humorom je lečio Jugoslovene, ali pred kraj života nije se nimalo smejao (VIDEO)

Ni istorija, ni muzičko, nijedan predmet nije išao Jaretu, ali se kroz večernju školu provukao svojom dovitljivošću i humorom.

Ne postoji osoba koja nije čula za Čkalju i koja nije bar jednom gledala čuvene "Kamiondžije". Ne postoji, takođe, osoba koja ne zna za čuvenu repliku: "Kad te klao Tuta Bugarin".

Rođen je 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Bio je četvrto dete Čedomira i Hristine - Tine Petrović. Na svetski dan šale rodio se upravo jedan od najvećih komičara bivše Jugoslavije.

U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom - u dramskoj sekciji.

Nakon Drugog svetskog rata i demobilizacije upisuje studije veterine u Beogradu. Nastavlja da se bavi glumom u KUD "Ivo Lola Ribar".

Prva serija u kojoj je 1959. godine igrao bila je "Servisna stanica", a proslavio se tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, između ostalog, igra u predstavi "Bog je umro uzalud" i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina "Zajednički stan".

Od 1976. godine imao je status slobodnog umetnika.

Ostao je upamćen po ulozi Jareta; Printskrin: Youtube/Domaci film

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama "Servisna stanica" (1959), "Ljubav na seoski način" (1970), "Kamiondžije" (1972), "Vruć vetar" (1980) i "Kamiondžije 2" (1983), kao i u filmovima "Orlovi rano lete" (1966), "Bog je umro uzalud" (1969), "Paja i Jare" (1973), "Avanture Borivoja Šurdilovića" (1980) i "Kamiondžije ponovo voze" (1984).

Imao je uspešnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem.

Bio je veliki prijatelj sa Mijom Aleksić; Printskrin: YouTube/Stare Serije i Filmovi

Dobitnik je više nagrada: 1974. je dobio Sterijinu nagradu, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. Nušićevu nagradu za životno delo, 1995. RTS-ovu nagradu za životno delo, "Zlatnog ćurana" za životno delo na danima komedije u Jagodini.

Poslednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Javno se angažovao 2000. godine u predizbornoj kampanji demokratskih snaga.

U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik. Nekadašnja ulica Milanka Kušića, na Zvezdari u Beogradu, od novembra 2006. godine zove se po Miodragu Petroviću Čkalji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA